Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Φωτογραφία: Eviazoom

Νύχτα κόλαση για την Εύβοια. Υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας προστέθηκαν δύο ακόμα μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή. Αρκετοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και κάποιοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ενώ πραγματοποιήθηκε προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων από 4 οικισμούς.

Ακολουθεί η αναλυτική ανακοίνωση της Π.Υ.

“Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από εχθές στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κύμης- Αλιβερίου, στην Εύβοια. Αρχικά και περί Ω/14:15 της 04/07/2019 εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην Τοπική Κοινότητα Μανίκια. Άμεσα κινητοποιήθηκαν κι έσπευσαν στην περιοχή ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Στην περιοχή εκδήλωσης της πυρκαγιάς υπάρχουν διάσπαρτοι οικισμοί, ενώ το ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν ευνόησαν την πυρκαγιά, όμως η ισχυρή πυροσβεστική δύναμη που έσπευσε άμεσα στην περιοχή περιόρισε την εξάπλωσή της.

Για την προστασία και την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εισηγήθηκε την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων της Τοπικής κοινότητας Μακρυχωρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε από το αρμόδιο τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.

Επίσης, λίγο πριν τα μεσάνυχτα εκδηλώθηκαν δύο νέες πυρκαγιές και συγκεκριμένα στις Τοπικές Κοινότητες Πυργί και Αγίου Γεωργίου, οι οποίες εξελίχθηκαν ταυτόχρονα. Άμεσα στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα ο επικεφαλής της πυροσβεστικής επιχείρησης εισηγήθηκε την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς: Λοφίσκος, Δάφνη, Νεοχώρι και Γαβαλά η οποία πραγματοποιήθηκε από το αρμόδιο τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.

Συνολικά, στις τρεις πυρκαγιές της ευρύτερης περιοχής επιχειρούν δυνάμεις από τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, και Πελοποννήσου. Αναλυτικά: 175 πυροσβέστες με 78 οχήματα, 60 πυροσβέστες πεζοπόρων τμημάτων, 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.Τ.Π.Ε.), ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνδράμει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με 12 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου. Με το πρώτο φως επιχειρούν από αέρος 4 Α/Φ και 3 Ε/Π. Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) βρίσκεται ήδη στην περιοχή διερευνώντας τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Παρακαλούνται οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής που εξελίσσεται η πυρκαγιά να ακολουθούν τις υποδείξεις των Αρχών, για την ασφάλειά τους και την διευκόλυνση του έργου της κατάσβεσης.”

Σύλληψη ατόμου για την πυρκαγιά στην περιοχή Μανίκια Ευβοίας

Στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας συνελήφθη χθες, από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) και ανακριτικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κύμης, 64χρονος ημεδαπός, ως υπαίτιος πρόκλησης αγροτοδασικής πυρκαγιάς, στην περιοχή Μανίκια Εύβοιας, η οποία εκδηλώθηκε χθες, στις 14:15. Ο συλληφθείς φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, για την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών στον περιβάλλοντα χώρο της οικίας του. Θα οδηγηθεί σήμερα ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας.

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) βρίσκεται στην περιοχή της Εύβοιας, προς διερεύνηση των αιτιών, για τις πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη στον Άγιο Γεώργιο και στο Πυργί.