ο αρχαίος Κλεισθένης, και ο σημερινός!!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τί έκανε ο Κλεισθένης στον  Δήμο της αρχαίας Αθήνας ??? 

Ο Νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο ‘Κλεισθένης’ , έχει πάρει το όνομα του αρχαίου Αθηναίου Κλεισθένη , που είχε βάλει τις βάσεις της Δημοκρατίας, 2500 χρόνια πριν!    Ας κάνουμε τη σύγκριση…

   ο αρχαίος Κλεισθένης :

  1. — Έσμιξε τις πλούσιες φυλές της Αθήνας με τις φτωχές, αυξάνοντάς τες από 4 σε 10, οι οποίες εναλλάσσονταν στην Πρυτανεία κ ά θ ε   μ ή ν α !.

Η κάθε φυλή,  κ ά θ ε   χ ρ ό ν ο   εξέλεγε 50 Αθηναίους, και απ αυτούς κληρωνόταν ένας   κάθε μέρα (!), ως φύλακας στο θησαυροφυλάκιο !

  1. Αύξησε τους βουλευτές από 400 σε 500 , έτσι όλοι οι πολίτες είχαν πιθανότητα να γίνουν κάποτε Βουλευτές (Δημοτικοί Σύμβουλοι).
  1. –Καθιέρωσε τον οστρακισμό, δηλαδή κάθε χρόνο ψήφιζαν ποιόν πολίτη θα εξορίσουν ως ανεπιθύμητο .   Έτσι, όλοι πρόσεχαν να κρατούν το μέτρο, να μην γίνουν υπερβολικοί : ούτε πολύ ‘κακοί’, ούτε πολύ ενοχλητικοί, αλλά ούτε και πολύ ‘καλοί’ , γιατί κι αυτοί είναι πιθανό να εξελιχτούν σε λαοπλάνους ηγέτες , και να καταλύσουν την δημοκρατία…

                         ο σημερινός  ‘Κλεισθένης’

  1. –Ορίζει απλή αναλογική στην κατανομή των Συμβούλων!
  2. –Ξεχωριστή κάλπη για δημοτικές κοινότητες, άνω των 300 κατοίκων . Δίνει αυτονομία σε κάθε πόλη ενός Δήμου, ανεξαρτησία από τον Δήμαρχο!.
  3. –Οι Αντιδήμαρχοι προέρχονται απ όλες τις δημοτικές παρατάξεις!!!.
  4. –Δυνατότητα για τοπικά δημοψηφίσματα!!

Δυστυχώς δεν προβλέπει εκλογές κάθε χρόνο, ούτε εναλλαγή αρχόντων κάθε μήνα . Ούτε προβλέπει κλήρωση , αλλά μόνο  ψηφοφορίες για εκλογή αρχόντων. Ούτε υπάρχει τρόπος να καθαιρούν κάθε χρόνο τον πιο  ανεπιθύμητο Σύμβουλο.

             ας εφαρμόσουμε εμείς τον αρχαίο Κλεισθένη!!!

  1. –Να μην δίνουν κομματικά χρίσματα. Να ψηφίζουμε από κάθε συνδυασμό τους καλύτερους, έξω από κόμματα ,συγγένειες ή έχθρες.
  2. 2. –Να γίνουν συνενώσεις υποψηφίων Δημάρχων, με συμφωνία να μείνει για ένα χρόνο ο καθένας ως Δήμαρχος, και μετά να παραιτηθεί. Το ίδιο και οι Αντιδήμαρχοι, να παραιτούνται και αυτοί στον ένα χρόνο.
  3. –Στην συχνή εκλογή των νέων Αντιδημάρχων, μπορούν άτυπα να εφαρμόσουν την κλήρωση μεταξύ ισάξιων Συμβούλων!
  4. –Όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που θα εκλεγούν με κάποιον συνδυασμό, να ανεξαρτητοποιηθούν, να ψηφίζουν κατά συνείδηση, όχι ως κοπάδι.
  5. –Να κάνουν πράξη τα συχνά τοπικά δημοψηφίσματα!!
  6. –Ο σύγχρονος ‘εξ-οστρακισμός’ είναι να μην ψηφίσουμε τους παλαιούς ‘επαγγελματίες’ πολιτικούς, αλλά να δοκιμάσουμε νέους και άφθαρτους.

  Ακόμα και αν κάποιος θεωρείται πετυχημένος, ας πάει ‘σπίτι του’…

Υποσημειώσεις

  1. — Ο σημερινός ‘Κλεισθένης’ είναι πολύ προχωρημένος, σχετικά με τον ανώριμο λαό, που μπερδεύει την πολιτική με το ποδόσφαιρο, να νικήσουμε την αντίπαλη παράταξη… Ακόμα γίνονται εκβιασμοί, ταξίματα, εξαγορά ψήφων κλπ. κλπ.  Κανονικά, όλοι αυτοί θα έπρεπε να πάνε φυλακή…
  1. –Ο λόγος που πρέπει να γίνουν προεκλογικές ενώσεις συνδυασμών, είναι πως όταν παραιτηθεί ο Δήμαρχος, ο επόμενος μπορεί να προέρχεται μόνο από τους 2 πρώτους συνδυασμούς!!.
  1. –Το τέλειο θα ήταν, να υπήρχε ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο να μπορεί κάθε πολίτης να γραφτεί. Να εκλέγουμε τους καλύτερους, και από αυτούς να επιλέγονται με κλήρωση το 1/3, και μετά αυτοί να ψηφίζουν τους Αντιδημάρχους, και εκείνοι με τη σειρά τους τον Δήμαρχο. 
  1. — Π ρ ι ν τον  Κλεισθένη, ο  Σόλων  έβαλε τις βάσεις της Δημοκρατίας:

–Έδωσε το δικαίωμα του εκλέγειν στους φτωχότερους.

–Όρισε να εκλέγονται οι άρχοντες όχι από τον Άρειο Πάγο, αλλά από την Εκκλησία του Δήμου κατόπιν κληρώσεως από αυτούς που εξέλεγε κάθε φυλή, και  καλούνταν σε απολογία μετά το πέρας της θητείας τους.

–Ίδρυσε  Βουλή  με 400 μέλη, 100 από κάθε φυλή.

— Ίδρυσε την Ηλιαία ,το λαϊκό δικαστήριο .

Μ ε τ ά   τον Κλεισθένη,  ο Περικλής :

–έδωσε δικαίωμα στους φτωχότερους να εκλέγονται στα  αξιώματα.

–αύξησε τις κληρώσεις για τα διάφορα αξιώματα, μείωσε τις ψηφοφορίες.

–αύξησε τα λαϊκά κληρωτά δικαστήρια, και μειώθηκαν τα αιρετά.

–Πολλοί πολίτες αποκτούσαν για πρώτη τους φορά εμπειρία σε μια σημαντική θέση, καθώς  εναλλάσσονταν στην εξουσία.

Σόλων-Κλεισθένης-Περικλής, ήταν μακρινοί συγγενείς , απόγονοι του Νέστορα. Ανήκουν στην μεγάλη οικογένεια που έφερε την Δημοκρατία στην αρχαία Αθήνα, και στη συνέχεια στην  Ελλάδα, και τον κόσμο.

  1. –Ο λόγος που έγραφαν ένα όνομα πάνω σε ένα όστρακο, δηλ. σε ένα σπασμένο κεραμίδι, και δεν το έγραφαν σε χαρτί ή σε δέρμα, είναι για να κουραστεί ο πολίτης 10-20 λεπτά, για να χαράξει το όνομα, να μην το γράψει επιπόλαια, χωρίς σκέψη…
  1. –Όταν λέει πως εναλλάσσονταν κάθε μήνα, εννοεί κάθε 36 μέρες, τόσο κρατούσαν οι μήνες τότε, ώστε να είναι 10 τον χρόνο.
  1. –Υπάρχει και ένας άλλος αρχαίος Κλεισθένης, διάσημος gay της Αθήνας, και τον αναφέρει συχνά ο Αριστοφάνης στις κωμωδίες του. Οι θεατές, όταν άκουγαν ‘Κλεισθένης’ , σίγουρα πήγαινε ο νους τους στον μεταρρυθμιστή..

—Σχετικό άρθρο στο διαδίκτυο: –η αργή και επίπονη γένεση της αρχαίας αθηναϊκής Δημοκρατίας.

Αντώνης Αντωνόπουλος , Κυπαρισσία