Ο Γενικός Εισαγγελέας Κύπρου ξεψαχνίζει τα κόκκινα δάνεια των πολιτικών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Φιλελεύθερος σε βάθος έρευνα προχωρά από τις αρχές Απριλίου ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, θέτοντας κάτω από το μικροσκόπιό του μία προς μία τις εκατοντάδες περιπτώσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ) στον Συνεργατισμό που υπερβαίνουν συνολικά τα €150 εκατ.

Στόχος να διαπιστωθούν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

1. Ποιοι νυν και πρώην πολιτικοί, βουλευτές, υπουργοί, δήμαρχοι και λοιποί αξιωματούχοι, όπως και στενά συγγενικά τους πρόσωπα, έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής αναφέρεται χαρακτηριστικά σε περίπτωση νυν βουλευτή, που δεν κατονομάζεται, με μη εξυπηρετούμενα δάνεια σχεδόν €4 εκατ.

2. Κατά πόσο αυτά τα κόκκινα δάνεια παραχωρήθηκαν με επαρκείς εξασφαλίσεις. Στην περίπτωση του εν λόγω βουλευτή υπάρχει ακάλυπτο ποσό ύψους €3 εκατ., σύμφωνα με την Ερευνητική Επιτροπή.

3. Εάν έτυχαν οποιασδήποτε ευνοϊκής μεταχείρισης σε ό,τι αφορά την παραχώρηση αυτών των δανείων και τους όρους που περιλήφθηκαν.

4. Ποια μέτρα λήφθηκαν, εάν λήφθηκαν, για την αποπληρωμή των δανείων αυτών. Αν, δηλαδή, όλοι αυτοί οι πολιτικοί και αξιωματούχοι με τα κόκκινα δάνεια δέχονταν πιέσεις από τον Συνεργατισμό για την εξόφληση των δανείων τους.

Πάντως, τα επίσημα στοιχεία αναφέρονται σε διαγραφές δανείων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων που αγγίζουν τα €10 εκατ.

Ο λόγος που γίνεται σήμερα και εκ των υστέρων η έρευνα του Γενικού Ελεγκτή σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων στον Συνεργατισμό οφείλεται στη νομοθεσία που ψήφισε, το 2016, η Βουλή κατά πλειοψηφία και, συγκεκριμένα, με τις ψήφους των βουλευτών των ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ με τη διαφωνία μόνο των βουλευτών του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου και Αδάμου Αδάμου.