Ο Δημήτρης Ζημιανίτης, ο Έλληνας Ευρωπαίος Εισαγγελέας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ανακοινώθηκαν εχθές, 27 Ιουλίου, από το Συμβούλιο της ΕΕ οι Ευρωπαίοι Εισαγγελείς, οι οποίοι θα στελεχώσουν το νέο ανεξάρτητο θεσμό, στον οποίο μετέχουν 22 χώρες, επιλέγοντας από ελληνικής πλευράς τον Δημήτρη Ζημιανίτη, ο οποίος είχε προκριθεί μεταξύ τριών υποψηφίων, για τη συγκεκριμένη θέση.

Ο Έλληνας Ευρωπαίος Εισαγγελέας, Δημήτρης Ζημιανίτης, έχει σπουδάσει Νομικά στο ΕΚΠΑ και Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο στο ΕΚΠΑ και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Εισήχθη στο Δικαστικό Σώμα το 1999. Έκτοτε υπηρέτησε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (1999-2015) και στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών (2015 έως σήμερα). Υπηρέτησε με απόσπαση στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως Σύμβουλος Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (2002-2008) και ως μέλος της 5μελούς Ανεξάρτητης Επιβλέπουσας Επιτροπής της Υπηρεσίας για την καταπολέμηση της Απάτης κατά των Οικονομικών Συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (OLAF) (2012-2017).

Επίσης, έχει διατελέσει Εκπρόσωπος Τύπου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών (2012-2014), Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών (2014-2016) και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας (2012-2015).

Σημειώνεται ότι, οι Ευρωπαίοι Εισαγγελείς διορίζονται για μη ανανεώσιμη εξαετή θητεία.Το Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει να παρατείνει τη θητεία για μέγιστο διάστημα τριών ετών μετά το πέρας της εξαετούς περιόδου. Στο πλαίσιο των μεταβατικών κανόνων για την πρώτη θητεία μετά τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς από το ένα τρίτο των κρατών μελών, που καθορίζεται με κλήρωση, θα έχουν τριετή μη ανανεώσιμη θητεία. Αυτό ισχύει για τους εισαγγελείς από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Λιθουανία, τις Κάτω Χώρες, την Αυστρία και την Πορτογαλία.

Ιστορικό

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα είναι ένα ανεξάρτητο όργανο της ΕΕ αρμόδιο για την έρευνα, τη δίωξη και την παραπομπή στη δικαιοσύνη εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης (π.χ. απάτη, διαφθορά, διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ άνω των 10 εκατ. ευρώ). Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διενεργεί έρευνες και διώξεις και ασκεί τα καθήκοντα του Εισαγγελέα στα αρμόδια δικαστήρια των κρατών μελών.

Το 2019 το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διόρισαν την κα Laura Codruţa Kövesi ως την πρώτη Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέα.

Επί του παρόντος, 22 κράτη μέλη συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ισπανία).

Πηγή: lawnet.gr