Πέθανε η Βασίλισσα Ελισάβετ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στο πένθος βυθίστηκε η Μεγάλη Βρετανία. Η Βασίλισσα Ελισάβετ, η μακροβιότερη μονάρχης που πέρασε από το Μπάκιγχαμ, πέθανε σε ηλικία 96 ετών. Παρέμεινε στον θρόνο για 70 χρόνια.

«Η Bασίλισσα Ελισάβετ πέθανε ειρηνικά στο Balmoral σήμερα το απόγευμα. Ο Βασιλιάς και η σύζυγός του θα παραμείνουν στο Balmoral σήμερα και θα επιστρέψουν στο Λονδίνο αύριο» αναφέρει το tweet της βασιλικής οικογένειας.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσαν ότι οι γιατροί της βασίλισσας Ελισάβετ «ήταν ανήσυχοι» για την κατάσταση της υγείας της και «συνέστησαν να τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση» στην κατοικία του Μπαλμόραλ στην Σκωτία. «Έπειτα από νέα αξιολόγηση το πρωί, οι γιατροί της βασίλισσας ανησυχούν για την υγεία της Αυτής Μεγαλειότητας και συνέστησαν να παραμείνει υπό ιατρική παρακολούθηση. Η βασίλισσα συνεχίζει να αισθάνεται άνετα στο Μπαλμόραλ» ανέφερε η σύντομη ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ.

Στην κατοικία του Μπαλμόραλ στην Σκωτία μετέβησαν τα τέσσερα παιδιά της βασίλισσας Ελισάβετ, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο Χάρι, προκειμένου να βρεθούν στο πλευρό της.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Όλα όσα προβλέπει το πρωτόκολλο για τη διαδοχή της

«Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε»… Μέσα σε δέκα λεπτά από την ανακοίνωση του θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ, οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες, θα πέσει μαύρο στον ιστότοπο της Βασιλικής Οικογένειας, ενώ ο Βασιλιάς -πλέον- Κάρολος θα απευθύνει διάγγελμα στο έθνος, και θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο με τελευταίο σταθμό την Ουαλία.

Εκτός από την Βασιλική οικογένεια για την θλιβερή είδηση θα ενημερωθεί και η πρωθυπουργός Λιζ Τρας από τον προσωπικό γραμματέα της βασίλισσας, το υπουργικό συμβούλιο καθώς και οι ένοπλες δυνάμεις που θα σχεδιάσουν τιμητικές τελετές σε όλη την χώρα λίγες ώρες αργότερα.

Η κηδεία της βασίλισσας θα πραγματοποιηθεί δέκα μέρες μετά τον θάνατο της στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ ενώ πριν από την κηδεία η σορός της θα τεθεί λαϊκό προσκύνημα στο Παλάτι του Γουεστμίνστερ, το οποίο θα είναι ανοιχτό 23 ώρες την ημέρα για όσους θελήσουν να απότισουν φόρο τιμής. Η μονάρχης θα ταφεί στη βασιλική κρύπτη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, δίπλα στον σύζυγο της Φίλιππο.

Άγνωστο παραμένει πότε θα γίνει η ενθρόνιση του πρίγκιπα Καρόλου, όπως και το όνομα που θα θελήσει να πάρει μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων.