Παΐσιος: ο μεγαλύτερος Άγιος!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο Χριστός, όταν έλεγε πως όποιος πιστεύει, θα κάνει τα ίδια θαύματα που έκανε εκείνος, και ακόμα περισσότερα,  ίσως το έλεγε για 2000 χρόνια αργότερα, για έναν  Έλληνα απ την Καππαδοκία, τον Αρσένιο Εζνεπίδη,  που   έγινε μοναχός με το όνομα  Παΐσιος.  (1924-1994)

Είναι ο πιό γνωστός και δημοφιλής Άγιος της Ορθοδοξίας, και του Χριστιανισμού γενικότερα, μετά  τον Χριστό και την Παναγία. Και μάλιστα , έχει ξεπεράσει τον Χριστό, έχει κάνει περισσότερα θαύματα!!!

Η ζωή του όλη, είναι ένας μύθος!!!  Από παιδί ήθελε να γίνει μοναχός…

Σχολείο πήγε μόνο μέχρι το Δημοτικό (!),  κι όμως, σε όλη τη ζωή του συμβούλευσε χιλιάδες ανθρώπους, πολύ πιό ‘μορφωμένους’ απ αυτόν.

Η φήμη του διαδόθηκε από στόμα σε στόμα. Μέσα σε λίγα χρόνια έγινε παγκοσμίως διάσημος. Έχουν γραφτεί γι αυτόν δεκάδες βιβλία, και δεκάδες  videos .  Στη Ρωσία έχουν αγοραστεί 20 εκατομμύρια βιβλία με τους λόγους του!  Παρομοίως και στις άλλες χώρες , ορθόδοξες  και μη.

–Ήταν κανονικός ασκητής: το φαγητό του ήταν πολύ λιτό, έτρωγε σαν σπουργίτι: λίγο ρύζι, ένα παξιμάδι, λίγες σταφίδες . Σε νηστεία δεν έτρωγε τίποτα για 40 μέρες! Κάθε βράδυ έκανε προσευχή και αγρυπνία, κοιμόταν μόνο 2-3 ώρες , λίγο πριν την ανατολή !

–Έρχονταν  πουλιά , αλλά και αρκούδες, μέχρι και φίδια, και έτρωγαν τροφή απ’ το χέρι του…

–Ευωδίαζε, αν και δεν πλενόταν!

–Έλαμπε το πρόσωπό του, σαν να είχε φως!

–Χιλιάδες άνθρωποι τον επισκέφτηκαν στο Άγιο Όρος , το οποίο αναβίωσε εξ αιτίας του. Έδινε την κατάλληλη συμβουλή στον καθένα, άλλαξε σε πολλούς τη ζωή τους με μια κουβέντα. Ήξερε το παρελθόν τους, αλλά και τί σκέφτονται . Έβλεπε την ψυχή τους,  και το νου τους.

–Ήταν πολύ φιλικός, δεν μάλωνε, δεν έκρινε, έλεγε μικρά αστεία, σε έπαιρνε με το μαλακό…  Έκανε και πολλά πειράγματα , και μπλόφες…

–Έχει κάνει χιλιάδες θαύματα εν ζωή, πολλά εξ αποστάσεως! Και χιλιάδες θαύματα μετά θάνατον! Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν επισκεφθεί τον τάφο του. Λένε, πως μόνο και αν επικαλεστείς το όνομά του, και αν ζητήσεις την βοήθειά του, σε φωτίζει…

οι προφητείες του για την Ελλάδα !!

Ο άγιος είχε προφητικές ικανότητες. Πρόβλεπε το μέλλον των ανθρώπων,  πρόβλεψε  και το μέλλον της Ελλάδας!!!   Η Ευρωπαϊκή πλευρά της Κων/πολης θα έρθει στην Ελλάδα, πολλοί Τούρκοι ελληνικής καταγωγής θα γίνουν χριστιανοί , η Ελλάδα θα μεγαλουργήσει, κλπ.

η αρρώστια και ο θάνατος του Παΐσιου…

Ένας τέτοιος άγιος άνθρωπος, του άξιζε ένα γαλήνιο τέλος… Όμως αρρώστησε από καρκίνο, και υπέφερε πολύ στα τελευταία χρόνια του. Αυτός που θεράπευσε χιλιάδες, δεν μπόρεσε να γιατρέψει τον εαυτό του..

Λένε πως κάποτε είχε ζητήσει απ το θεό, να πάρει ο ίδιος τον καρκίνο από έναν άρρωστο που θεράπευσε…  Μια άλλη εξήγηση είναι , πως αν είχε ένα ήσυχο τέλος , δεν θα γινόταν τόσο φημισμένος …

Αλλά μήπως και ο Χριστός, δέν είχε  ατιμωτικό και μαρτυρικό θάνατο??

ας βρούμε και κάποιο λάθος του Παΐσιου…

Είναι λάθος να τον θεοποιήσουμε.  Σίγουρα  είχε κάνει λάθη στη ζωή του, έστω μικρά… Αλλά και η θεωρία του, δεν μπορεί να είναι τέλεια…

Πίστευε πως Ορθοδοξία και Ελλάδα είναι το ίδιο. Ήταν υπερβολικός με τη θρησκεία, έκανε προσευχές ακόμα και για πεθαμένους, γιατί έχουν πιο πολλή ανάγκη κι από ζωντανούς!  Πίστευε σε κόλαση και παράδεισο!.

Ήταν τυπολάτρης, έλεγε να εξομολογούνται μόνο σε ιερέα και να μεταλαμβάνουν, θεωρούσε τον ‘διάβολο’ ως αντίθετο με το θεό, ενώ δεν είναι ακριβώς αντίθετα.  Υπονοούσε πως ο έρωτας είναι ‘του διαβόλου’. Κατηγορούσε όλες τις άλλες θρησκείες, ακόμα και τη γιόγκα.

Έκανε τους ανθρώπους άκακους σαν αρνιά,  να τους φάνε οι λύκοι, δεν τους πονήρευε …  Ήταν τέλειος ψυχολόγος, μα όχι  φιλόσοφος…

Ήταν πιστός του Απόλλωνα, αλλά υπάρχει και ο Διόνυσος…

—–Πατέρα Παΐσιε, πες μας: μπορούμε να είμαστε καλοί άνθρωποι μέσα στον κόσμο, χωρίς να πάμε σε μοναστήρι?  Μπορούν και άλλοι να κάνουν τα θαύματα που έκανες εσύ, κι ακόμα περισσότερα??? 

σημειώσεις:

  1. –Ο Παΐσιος είχε γράψει 4 βιβλία. Δυστυχώς δεν υπάρχουν στα βιβλιοπωλεία, ενώ υπάρχουν δεκάδες βιβλία που έγραψαν άλλοι γι αυτόν… Ένας απ αυτούς είναι ο Θανάσης Ρακοβαλής, που έζησε μαζί του 12 χρόνια. Είναι ο καλύτερος Παϊσιολόγος , και τον θεωρεί ισάξιο  με τον Χριστό !!.
  2. –Η Καππαδοκία είχε ελληνικό πληθυσμό από την αρχαιότητα, αλλά και έντονο χριστιανικό στοιχείο από τους πρώτους αιώνες, με κατακόμβες κλπ.
  3. –Ο Παΐσιος άγιασε στην συνείδηση του λαού, πολύ πριν τον κάνουν ‘Όσιο’ οι Δεσποτάδες και το Πατριαρχείο. Απόδειξη πως οι απλοί αγράμματοι άνθρωποι , είναι ανώτεροι από τους ιεράρχες με τα χρυσά άμφια… Ας σημειώσουμε πως δεν έγινε ιερέας, ήταν απλώς ένας μοναχός…
  4. –Λένε πως βρισκόταν και σε 2-3 σημεία ταυτόχρονα, με ‘τηλεμετακίνηση’ . Και ο ίδιος έλεγε, πως όταν προσεύχεται, νοιώθει πως πάει σε νοσοκομεία, κ.α.

Λένε ακόμα, πως σταύρωσε έναν μεγάλο βράχο και τον έκανε σκόνη, κλπ.

  1. –Στο τελευταίο ‘κελί’ που ήταν , στην Παναγούδα, έχουν πάει κάτι ‘καλογεράκια’ και προσπαθούν να τον μιμηθούν, παραμυθιάζοντας τους πολλούς επισκέπτες που πάνε ακόμα εκεί… Όμως δεν χρειάζεται να πάνε ούτε εκεί, ούτε στον τάφο του. Το πνεύμα του είναι παντού…

Αντώνης Αντωνόπουλος, Κυπαρισσία