Παυλόπουλος σε Σκόπια: Ξεχάστε το ΝΑΤΟ αν δεν εξαλείψετε τους αλυτρωτισμούς

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σαφές μήνυμα στην ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει τους αλυτρωτισμούς, προκειμένου να βρεθεί λύση έστειλε – ανήμερα του συλλαλητηρίου -από το το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα, ο Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε με αυστηρή γλώσσα τόσο για τις αξιώσεις που εγείρει η Αγκυρα στο Αιγαίο, όσο και για το τσάμικο θέμα που ανακινεί η Αλβανία.

Αν δεν εξαλείψουν αλυτρωτισμό δεν μπαίνουν στο ΝΑΤΟ

Σχετικά με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις. Το όνομά της -ανεξαρτήτως του πόσοι το έχουν αναγνωρίσει και πώς- από πλευράς Διεθνούς Δικαίου και Ευρωπαϊκού Δικαίου αποπνέει αλυτρωτισμό. Δηλαδή, αποπνέει τάσεις που αφορούν αμφισβήτηση συνόρων και δημιουργία εντυπώσεων, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο. Τούτο σημαίνει, ότι πρώτα θα λυθεί το όνομα και δεύτερον θα υπάρξει πορεία προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε με έμφαση.

Παράλληλα, ο ύπατος πολιτειακός άρχοντας σημείωσε ότι «για να λυθεί, όμως, το όνομα είναι σαφές, ότι η γειτονική μας Χώρα, πρέπει να επιφέρει όλες εκείνες τις μεταβολές στην έννομη τάξη της. Αρχής γενομένης, από του Συντάγματος, ώστε να εκλείψουν όλα τα ίχνη του αλυτρωτισμού. Και τα ίχνη αλυτρωτισμού που φέρει το ίδιο της το όνομα, και οτιδήποτε άλλο μπορούσε να προκύψει εμμέσως ως προς την αμφισβήτηση συνόρων, όπως προς τις ψευδείς εντυπώσεις περί Εθνοτήτων και ψευδείς εντυπώσεις περί γλώσσας».

Για να καταλήξει ως προς το Σκοπιανό: «Ή λοιπόν θα υπάρξουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις και οι επέκεινα εγγυήσεις, οι οποίες αφορούν το όνομα, ή εφόσον δεν υπάρξουν αυτές οι κινήσεις δεν υπάρχει καλή θέληση από την πλευρά τους για την είσοδο τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είμαστε εμείς που παρεμποδίζουμε αυτή την πορεία. Η ίδια η Χώρα, με την στάση την οποία τηρεί, την παρεμποδίζει. Εμείς δείχνουμε όλη μας την καλή μας θέληση. Αλλά, όπως είπα και πριν, είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε και τον Τόπο μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ».

Πηγή:  iefimerida.gr