Πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης των απορριμμάτων σε Αλαγονία και Αρφαρά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το βράδυ της Πέμπτης 15 Ιουνίου 2017, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη συμμετοχή αιρετών του Δήμου Καλαμάτας, υπηρεσιακών παραγόντων των Διευθύνσεων Καθαριότητας και Πρασίνου και Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων των ορεινών χωριών της Αλαγονίας και της Δημοτικής Ενότητας Αρφαρών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό Δημαρχείο, με θέμα το πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης των απορριμμάτων στις ανωτέρω ορεινές περιοχές. Πρόκειται για μια προσπάθεια που αποσκοπεί στη μείωση των απορριμμάτων, η επιτυχία της οποίας θα σημάνει τη μείωση ή και την κατάργηση των τελών.

Το πιλοτικό πρόγραμμα προβλέπει τις εξής δράσεις:
– Τοποθέτηση ΜΠΛΕ κάδων ανακύκλωσης σε όλα τα χωριά των δύο ορεινών ενοτήτων και εφαρμογή τακτικών δρομολογίων αποκομιδής του περιεχομένου των κάδων
– Διαλογή από τους κατοίκους των χωριών όλης της ποσότητας των οργανικών απορριμμάτων (υπολείμματα τροφών, κλαδέματα, φυτική ύλη κ.λπ.) και διαχείρισή της, επί τόπου, είτε ως τροφή των κατοικίδιων ζώων είτε με κομποστοποίηση
– Περιορισμός, στο ελάχιστο, του αριθμού των ΓΚΡΙ κάδων, όπου θα τοποθετείται το ελαχιστοποιημένο, σύμφωνα με τους παραπάνω τρόπους, υπόλειμμα, με αποτέλεσμα και τον περιορισμό των δρομολογίων των αντίστοιχων απορριμματοφόρων.
Οι Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν την προσπάθεια, ενώ αποφασίσθηκε να εκδοθεί από το Δήμο Καλαμάτας ενημερωτικό φυλλάδιο, με αναλυτικές οδηγίες και να πραγματοποιηθούν ομιλίες στις αντίστοιχες Τοπικές Κοινότητες, για καλύτερη ενημέρωση των κατοίκων.