Πράσινο Κίνημα: Τα Μουσεία μπορούν να γίνουν πρωτοπόροι στη νέα εποχή

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Για το Πράσινο Κίνημα, ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς, ο Πολιτισμός λειτουργεί ως ενισχυτής δύναμης και πίστης προσφέροντας ένα αίσθημα συνέχειας, αξιοπρέπειας και ελπίδας για το καλύτερο.

Σε αυτό το πλαίσιο δίνει ιδιαίτερο βάρος στην 18η Μαΐου, Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς».

Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι: «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση». Με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το Δ.Σ. του Ελληνικού Τμήματος του ICOM επέλεξε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ως τιμώμενο μουσείο για το 2021.

Το Πράσινο Κίνημα υποστηρίζει ότι σε μια ιδιαίτερα σημαντική καμπή για την κοινωνία μας, τα μουσεία καλούνται να γίνουν πρωτοπόροι στη νέα εποχή. Είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το κοινό, να αναζητήσουν νέους ορίζοντες και να επιβεβαιώσουν με αποφασιστικό τρόπο τον ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν για ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον.

Χαρακτηριστικά, η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου δήλωσε σχετικά: “Σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι – περισσότερο από ποτέ άλλοτε – να υπερασπιστούμε τη δημιουργική δύναμη του πολιτισμού, ως μοχλού επανεκκίνησης και αλλαγής στην μετά-Covid εποχή.
Η πανδημία λειτουργεί και ως καταλύτης για την προώθηση σημαντικών αλλαγών που είχαν ήδη δρομολογηθεί και αφορούν ιδιαίτερα την ψηφιοποίηση των μουσειακών συλλογών και την αναζήτηση νέων μεθόδων για την απόκτηση εμπειριών και τη διάχυση της πολιτισμικής δημιουργίας.
Παράλληλα, πάντα τέτοιες ημέρες επανέρχεται το χρόνιο αίτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα. Πλέον έχουμε ένα από τα καλύτερα και νεότερα Μουσεία που υπάρχουν και που περιμένουν τον επαναπατρισμό όλων των αιχμαλώτων καλλιτεχνικών μας θησαυρών που κοσμούν τα Μουσεία όλης τής Ευρώπης.”

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη