Προκαλεί ο Ερντογάν την επέτειο της εισβολής: «Μπορούμε να κάνουμε τα ίδια»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Ο γενναίος τουρκικός στρατός, που δεν θεωρεί την Κύπρο ως κάτι διαφορετικό από τη δική του πατρίδα, όταν είναι για τη ζωή ή την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων, δεν θα διστάσει να κάνει ξανά το ίδιο βήμα ξανά, που έκανε και πριν από 45 χρόνια, αν χρειαστεί. Να μην έχει κανείς αμφιβολία γι’ αυτό!», ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο μήνυμά του ανήμερα της επετείου της εισβολής στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη, ο Τούρκος πρόεδρος στο μήνυμα που απέστειλε στον Τ/Κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, με αφορμή τη μαύρη επέτειο της 20ης Ιουλίου, υπεραμύνθηκε της εισβολής στην Κύπρο, λέγοντας ότι «η Τουρκία πραγματοποίησε την επέμβαση το 1974 με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων του ‘τ/κ λαού’, γι’ αυτό και δεν θα διστάσει να το ξανακάνει…»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπεραμύνθηκε της ‘Ειρηνευτικής Επιχείρησης’ στην Κύπρο όπως ονομάζει η Τουρκία την εισβολή το ‘74, λέγοντας ότι πραγματοποιήθηκε με βάση το διεθνές δίκαιο και αφού είχαν εξαντληθεί όλα τα μέσα της διπλωματίας. «Μία από τις θεμελιώδεις αρχές της Τουρκίας στο Κυπριακό μέχρι και σήμερα ήταν η τήρηση της διεθνούς νομιμότητας και θα συνεχίσει να είναι», τόνισε για να αναφερθεί στο σήμερα και στην κείμενη κατάσταση στην ανατ. Μεσόγειο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφού σημείωσε ότι θα εξαντλήσει όλες τις ειρηνικές δυνατότητες προκειμένου να μην υπάρξει ένταση στην ανατ. Μεσόγειο και να επέλθει λύση στην Κύπρο, στη συνέχεια προειδοποίησε ότι ‘όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει… η αποφασιστικότητα της Τουρκίας’. Απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην Κύπρο, είπε ότι «όσοι νομίζουν ότι ο ενεργειακός πλούτος του νησιού και της περιοχής ανήκει αποκλειστικά σε εκείνους, θα βρεθούν -όπως και σήμερα έτσι και στο μέλλον- αντιμέτωποι με την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «έχουν πικρή εμπειρία όσοι αμφισβήτησαν την αλληλεγγύη της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ ή την ισχύ των δεσμών ανάμεσα στον τουρκικό και τον τ/κ λαό, ζώντας μέσα σε μία τόσο μεγάλη αυταπάτη. Οι Τ/Κ είναι αναπόσπαστο κομμάτι του μεγάλου τουρκικού έθνους. Όσοι ζουν με το όνειρο ότι θα αλλάξουν αυτή την πραγματικότητα, αργά ή γρήγορα θα συνειδητοποιήσουν ότι αγωνίζονται μάταια».

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τέλος ότι σε μία πιθανή λύση του Κυπριακού, θα πρέπει πρώτα εξασφαλιστεί η πολιτική ισότητα και η ασφάλεια των Τ/Κ. «Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί αυτός ο στόχος, ο οποίος αποτελεί μία ρεαλιστική απαίτηση», σύμφωνα με τον ίδιο.

Πηγή: sigmalive.com