Πως χάθηκε μια ευκαιρία για τον επιχειρηματικό κόσμο με το «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με αφορμή την επίσκεψη μου με μέλη της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες» στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας θέλησα να σταθώ σε μια πολύ καλή πρόταση αξιοποίησης του εμπορικού κέντρου της Καλαμάτας που δυστυχώς δεν προχώρησε.

Επρόκειτο συγκεκριμένα για πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ με την συνεργασία των Δήμων και του επιμελητηρίου Μεσσηνίας για απορρόφηση κονδυλίου ύψους 1.500.000 ευρώ.

Ο δήμος θα απορροφούσε χονδρικά ποσό 1.300.000 ευρώ ενώ το υπόλοιπο ύψους 200.000ευρώ αφορούσε τους εμπόρους.

Το πρόγραμμα αυτό που έδινε μια ευκαιρία ουσιαστικότερης συνεργασίας του δήμου με τον εμπορικό σύλλογο στόχευε σε αναπλάσεις εμπορικών δρόμων, σε διαχείριση της κυκλοφορίας, επέκταση των πεζοδρομίων, χρήση κυβόλιθων, δέντρα, φωτισμός κ.ά. Επιπλέον κάποιο ποσό μπορούσε να  διοχετευθεί στους εμπόρους για τη βελτίωση της εξωτερικής εικόνας των καταστημάτων τους (ομοιόμορφα στέγαστρα και πινακίδες στην ελληνική γλώσσα, ομοιόμορφος χρωματισμός κ.λπ.).

Η σκέψη για ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου κοντά στην κεντρική πλατεία δηλαδή ολόκληρης  της οδού Αναγνωσταρά και τμημάτων των οδών Ανδρέα Σκιά, Βαλαωρίτου, Πολυχάρους και Γεωργούλη, αν υλοποιείτο θα έδινε άλλη εικόνα στην πόλη.

Τελικά η συνεργασία δεν έγινε με το σκεπτικό πως η συγκεκριμένη περιοχή δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του προγράμματος και φυσικά τα κονδύλια έμειναν αναξιοποίητα για τον δήμο μας, αλλά το πρόγραμμα το εκμεταλλεύτηκαν άλλοι δήμοι του νομού μας. Η Μεσσήνη για παράδειγμα εντάχθηκε στο πρόγραμμα με την  πολύ γρήγορη ανταπόκριση όλων των υπηρεσιών του δήμου ο οποίος και ορίζεται υποχρεωτικά δικαιούχος με συνδικαιούχο το επιμελητήριο.

Η ένταξη και της Καλαμάτας θα απέφερε επιπλέον ενδυνάμωση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας του εμπορικού αυτού τμήματος της πόλης. Η ολιγωρία όμως του δήμου μας δεν έφερε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Χάσαμε εν ολίγοις την ευκαιρία.

Όμως η εμπορική Καλαμάτα άλλωστε δεν είναι μόνο το κομμάτι πέριξ της κεντρικής πλατείας.

Ακόμη και αν δεν επιλέχθηκε η Αναγνωσταρά με τις γύρω οδούς, εναλλακτικά θα μπορούσε να ενταχθεί ολόκληρο το τμήμα της οδού Αθηνών που αποτελούσε για πολλά χρόνια και την μοναδική είσοδο στην πόλη μας.

Γύρω από τον δρόμο αυτό εξαπλώθηκαν πολλές εμπορικές  επιχειρήσεις που αποτελούν σημαντικό παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης της πόλης αλλά ουσιαστική ανάπλαση έχει να γίνει εδώ και πολλές δεκαετίες.

Μελλοντικά με μια ένταξη σε παρόμοιο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, η όλη περιοχή θα μπορούσε να επιτύχει: αφ’ ενός την ολοκληρωμένη αναβάθμιση τόσο των δημόσιων χώρων και των προσόψεων των εμπορικών καταστημάτων που θα υιοθετούσαν μια όψη νοικοκυρεμένης και  καλαίσθητης εμφάνισης, αφ’ ετέρου την οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας εντός της περιοχής αυτής με υιοθέτηση και χρήση έξυπνων εφαρμογών.

Ελπίζουμε πως την επόμενη φορά ο δήμος μας θα τρέξει να εκμεταλλευτεί τέτοιες ευκαιρίες που δίνουν ανάσα στην πόλη κι ενισχύουν και προβάλλουν τους επιχειρηματίες της. Άλλωστε «το δις εξαμαρτείν, ουκ ανδρός σοφού»

ΤΙΝΑ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΟΥ

οικονομολόγος, υποψήφια δημοτική σύμβουλος της  παράταξης

ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΗΜΟΣ-ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ