Πώληση των κόκκινων δανείων: Το “στημένο” παιχνίδι των κερδοσκόπων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο νόμος 4649/2019 για την πώληση των κόκκινων δανείων –γνωστός με την ονομασία «ΗΡΑΚΛΗΣ» – υπαγορεύτηκε από την τρόικα και εξυπηρετεί τα αρπακτικά ταμεία («funds») και μόνο.

Στο «καλό σενάριο» ο «Ηρακλής» φέρνει εξώσεις για νοικοκυριά και μικρομεσαίους λόγω της αδυναμίας τους να πληρώσουν τα δάνεια. Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την πανδημία αποτελείωσε τους δανειολήπτες που θα παρακολουθούν τα αρπακτικά ταμεία να αγοράζουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους στο 10% της αξίας τους, να τους πετούν έξω από αυτά και να επιτυγχάνουν κέρδος με την περαιτέρω πώληση αυτών μόλις στο … 20% ! Η πρακτική αυτή θα ρίξει τις εμπορικές αξίες και θα δημιουργήσει προβλήματα ακόμα και σε συνεπείς δανειολήπτες που θα βλέπουν την κατακόρυφη πτώση της αξίας της ακίνητης περιουσίας τους και θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα τραπεζικά τους δάνεια. Ακόμα όμως και το χρήμα αυτό που θα κερδίζουν τα funds δεν θα πέφτει στην ελληνική αγορά αλλά θα φουσκώνει τις τσέπες των κερδοσκόπων!

Στο «κακό σενάριο» αν τα ταμεία δεν έχουν το συμφωνημένο κέρδος και δεν πάρουν τα χρήματα που τους χρωστούν οι δανειολήπτες επί τρεις συναπτούς μήνες, τότε το ελληνικό δημόσιο … θα δανειστεί με μνημονιακούς όρους 12 δις αυξάνοντας το δημόσιο χρέος μας, για να φουσκώσει τις τσέπες των κερδοσκόπων και πάλι!

Οι εγχώριες συστημικές τράπεζες και στις δύο περιπτώσεις είναι χαμένες, καθώς ούτε εξυγιάνθηκαν ούτε κάλυψαν την μαύρη τρύπα των κόκκινων δανείων που αναγκάστηκαν να πωλήσουν στα funds σε εξευτελιστικές αξίες και μετά βεβαιότητας θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση! Ούτε λόγος βέβαια να στηρίξουν την οικονομία με νέα δάνεια.

Είναι λοιπόν εύλογη η απορία γιατί η κυβέρνηση εμμένει- κι ενώ η πανδημία έχει ισοπεδώσει την ήδη κλονισμένη οικονομία μας – στο σχέδιο Ηρακλής σε βάρος της ίδιας της κοινωνίας και χωρίς κανένα απολύτως όφελος ούτε καν για τις τράπεζες; Γιατί, όπως κάνει με το δημόσιο σύστημα υγείας, την παιδεία, τα μέσα μεταφοράς, την εργασία κ.ο.κ. επιλέγει να εξυπηρετήσει την παρασιτική ολιγαρχία.

Το παιχνίδι είναι «στημένο»: μας οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή, μας μίλησαν για ατομική ευθύνη και μόνο, οι κερδοσκόποι εγχώριοι και μη πλούτισαν από τις σάρκες μας και μας έπεισαν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική.

Το ΜέΡΑ25 έχει οργανωμένη Πρόταση Νόμου για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων που προστατεύει τους δανειολήπτες και εξυγιαίνει τις τράπεζες (https://mera25.gr/mera25-protasi-nomou-gia-tin-prostasia-ton-politon-apo-tin- entinomeni-ikomiki-krisi-synentefxi-typou-yliko/και μας καλεί να συστρατευτούμε σε έναν κοινό αγώνα αποτίναξης των ολιγαρχών με ρεαλιστικές προτάσεις.

Πόσο ακόμα θα «παίζουμε» το παιχνίδι τους με τον όρο πάντα να χάνουμε;

Ευαγγελία Καούρη
Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΜέΡΑ25 και μέλος της ΜέΡΑ25 Μεσσηνίας