Π. Ε. Μεσσηνίας: Συνεδρίαση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Συνεδρίασε την Τετάρτη 19 Μαΐου, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Μεσσηνίας (ΣΟΠΠ) στην αίθουσα «Παν. Φωτέας» του Διοικητηρίου, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Στάθη Αναστασόπουλου και με θέμα:

«Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για τη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου 2021».

Η συνεδρίαση υλοποιήθηκε τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού, με τα περισσότερα μέλη του οργάνου να συμμετέχουν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα θέματα της πρόληψης και της καταστολής των πυρκαγιών και ειδικότερα επισημάνθηκε η έγκυρη και έγκαιρη υλοποίηση δράσεων που αφορούν την πραγματοποίηση καθαρισμού και ευπρεπισμού της βλάστησης, κυρίως των οικισμών που γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις, την απαγόρευση ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων, τον καθαρισμό αντιπυρικών ζωνών, τον έλεγχο των υδατοδεξαμενών, τον έλεγχο του υφιστάμενου οδικού δικτύου πρόσβασης στις δασώδεις περιοχές και την, όπως κάθε αντιπυρική περίοδο, πραγματοποίηση μεικτών περιπολιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες με τη συμμετοχή και Εθελοντικών Ομάδων.

Ειδικά φέτος, κατόπιν συντονισμένων ενεργειών του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας και του Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, εκδόθηκε απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Παναγιώτη Νίκα, με την οποία διατέθηκαν προς χρήση τα μηχανήματα έργου στην Πολιτική Προστασία με αντικείμενο την συντήρηση και τον καθαρισμό του δασικού οδικού δικτύου. Οι δασικοί οδοί που θα συντηρηθούν καθορίστηκαν κατόπιν συνεργασίας με τα αρμόδια δασαρχεία και την πυροσβεστική υπηρεσία.

Επίσης, στη συνεδρίαση τονίσθηκε ο καταλυτικός ρόλος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη καταστολή των πυρκαγιών και την ενίσχυση της επιχειρησιακής της δράσης στην περιοχή, με την στελέχωση πυροσβεστικών κλιμακίων σε σημεία που έχουν καθοριστεί.

Τέλος, υπογραμμίστηκε η σημασία της πρόληψης, της συνεργασίας και του συντονισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους εμπλεκόμενους φορείς και τις δασικές υπηρεσίες, οι οποίες έχουν αρμοδιότητα στην προστασία και πρόληψη πυρκαγιών στις δασικές εκτάσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά έκτακτες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν κατά την αντιπυρική περίοδο και να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή και περιουσία.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν:
Ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλειος Χαντζής.
Οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ. Βασίλειος Καπέλιος, Ανδρέας Τσουκαλάς και η κα. Άννα Καλογεροπούλου.
Ο Προϊστάμενος Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, κ. Δημήτριος Κατσαρός.
Ο Προϊστάμενος Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Πελοποννήσου, κ. Ηλίας Πανταζόπουλος.
Ο Προϊστάμενος Τμήματος Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Μεσσηνίας, κ. Παναγιώτης Τζαβάρας.
Οι Αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Τριφυλίας, κ. Αντώνιος Βλάχος, του Δήμου Μεσσήνης, κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος, του Δήμου Δυτικής Μάνης, κ. Χρήστος Λυμπερέας και του Δήμου Καλαμάτας, κ. Ιωάννης Ζαφειρόπουλος.
Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πύλου-Νέστορος, κ. Βασίλειος Τσώνης.
Ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Μεσσηνίας, κ. Δημήτριος Γεωργανάς και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, κ. Αθανάσιος Κατσαφάδος.
Ο Δ/ντης της Δ/νσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, κ. Παναγιώτης Νάκης.
Ο Λιμενάρχης του Λιμεναρχείου Καλαμάτας, κ. Νικόλαος Γιαννουλάτος.
Ο Υποσμηναγός της 120 ΠΕΑ, κ. Δημήτριος Σακκάς.
Ο Εκπρόσωπος της 77 ΜΕ, κ. Θρασύβουλος Τριανταφύλλου.
Ο Δ/ντής της Δ/νσης Δασών Μεσσηνίας, κ. Γεώργιος Σωτηρόπουλος.
Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Τεχνικών Έργων ΠΕΜ, κ. Παναγιώτης Γιαννακέας.
Ο Προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, κ. Κυριάκος Σκούλικας και της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, κ. Αντώνιος Παρασκευόπουλος.
Ο Προϊστάμενος της ΔΕΔΔΗΕ Καλαμάτας, κ. Γεώργιος Καράμπελας.
Ο Εκπρόσωπος του “ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε”, κ. Περικλής Νικολαρόπουλος.
Ο Δ/ντής του ΓΟΕΒ Παμίσου Καλαμάτας, κ. Κων/νος Χρυσανθακόπουλος.
Ο Εκπρόσωπος της Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών 4χ4 Μεσσηνίας, κ. Νικόλαος Κυριακουλάκος.
Ο Εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, κ. Αθανάσιος Θωμόπουλος.
Ο Εκπρόσωπος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Περιφερειακού Τμήματος Καλαμάτας, κ. Κων/νος Κόντος.
Ο Ειδικευμένος Εθελοντής Τηλεπικοινωνιών, κ. Χρήστος Παντζής.