Π. Νίκας στα “Παλαιολόγεια”, σήμερα στην Σπάρτη, “ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος πάντα ζωντανός στις καρδιές των Ελλήνων”

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

“Ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος, που στέφθηκε ‘αυτοκράτορας των Ρωμαίων και Βασιλεύς των Ελλήνων’ στον μητροπολιτικό ναό του Μυστρά τον Αγιο Δημήτριο, δεν παρέδωσε την Πόλη αλλά πολέμησε και σκοτώθηκε υπερασπίζοντάς την, θέλοντας ο θάνατός του να αποτελέσει παράδειγμα και να αφυπνίσει, να εξεγείρει τις συνειδήσεις των Ελλήνων”.

Τα παραπάνω σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σήμερα Δευτέρα 29 Μαΐου, στον Μυστρά, όπου παρέστη στις εκδηλώσεις “Παλαιολόγεια 2023” που διοργάνωσε ο Δήμος Σπάρτης και τα νομικά του πρόσωπα προς τιµήν του τελευταίου Βυζαντινού Αυτοκράτορα, Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου, και των συν αυτώ πεσόντων.

“Δεν ‘ήταν θέλημα Θεού η Πόλη να Τουρκέψει’” συνέχισε ο περιφερειάρχης, παρατηρώντας ότι η φράση αυτή που διασώζει η λαϊκή μας παράδοση “αποτελεί μοιρολατρία για να αποφεύγουμε τις ευθύνες που ήταν συγκεκριμένες. Η Άλωση οφείλεται σε συγκεκριμένες αιτίες, μεταξύ των οποίων η εγκατάλειψη της υπαίθρου, οι έριδες μεταξύ των Ελλήνων, η αποφυγή της στράτευσης, τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα και κυρίως η μνήμη από την πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους το 1204, ένα γεγονός καταστροφικό”, δήλωσε ο Π. Νίκας, τονίζοντας ιδιαίτερα την απάντηση του Κωνσταντίνου στο τελεσίγραφο του πολιορκητή Μωάμεθ Β΄ -“το δε την πόλιν σοι δούναι, ουκ εμόν έστιν ουτ’ άλλου των κατοικούντων εν ταύτη· κοινή γαρ γνώμῃ πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών”.

Όπως υπογράμμισε ο περιφερειάρχης, “ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος, που στέφθηκε “αυτοκράτορας των Ρωμαίων και Βασιλεύς των Ελλήνων” στον μητροπολιτικό ναό του Μυστρά τον Αγιο Δημήτριο, δεν παρέδωσε την Πόλη αλλά πολέμησε και σκοτώθηκε υπερασπίζοντάς την, θέλοντας ο θάνατός του να αποτελέσει παράδειγμα και να αφυπνίσει, να εξεγείρει τις συνειδήσεις των Ελλήνων. Κι αυτή η θυσία, η μη παράδοση, κράτησε στις ψυχές τη συναισθηματική σχέση του Ελληνισμού με την Κωνσταντινούπολη, κι είναι η θυσία του αυτή που κρατά τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο πάντα ζωντανό στις καρδιές των Ελλήνων” κατέληξε ο Π. Νίκας, σημειώνοντας ότι ο ίδιος τα πολλά τελευταία χρόνια είναι πάντα παρών στις εκδηλώσεις για τις 29 Μαΐου -“επέτειος στη μνήμη της οποίας θα πρέπει στην Ελλάδα να γίνονται πολύ μεγαλύτερες εκδηλώσεις”.

Στις σημερινές εκδηλώσεις, στον Μυστρά, παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων, οι αντιπεριφερειάρχες Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης και Υποδομών Νίκωνα Τζινιέρης, ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας κ.α.