Σε τι να ελπίζουν εργαζόμενοι, άνεργοι και νέοι

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Κοντεύουν 40 χρόνια από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.) του 1984 που ανέτρεψε όσα ίσχυαν μέχρι τότε και εξανθρώπισε τις συνθήκες της ζωής των εργαζόμενων. Από τότε και μέχρι σήμερα, έχει διαδοθεί ευρύτατα η χρήση των υπολογιστών και του διαδικτύου, ενώ, καθημερινά, εισάγονται νέα εργαλεία, προϊόντα και επινοήσεις που προσθέτουν αξία στην παραγωγή.

Αυτή η εκρηκτική τεχνολογική πρόοδος είχε σαν αποτέλεσμα τον σχηματισμό τεράστιων οικονομικών πλεονασμάτων, όχι όμως και την  δίκαιη κατανομή τους. Πλούτος χωρίς προηγούμενο συσσωρεύτηκε σε πολύ λίγα χέρια, στις αναπτυγμένες χώρες η ανεργία αυξήθηκε και η φτώχεια εξαπλώθηκε με το «κράτος πρόνοια» να χάνει την μάχη κατά του κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες παρέμειναν καθηλωμένες σε μειονεκτική θέση.

Ειδικότερα στην Ελλάδα, αυτή η πραγματικότητα επιδεινώθηκε από τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την αλόγιστη διαχείριση  ρευστότητας που οδήγησαν στα πρόθυρα της στάσης πληρωμών. Επιβαρύνθηκε με τους παραλογισμούς (σκόπιμους και μη) των μνημονίων. Και εξωθήθηκε στο «μη περαιτέρω» λόγω COVID 19.

Και ενώ όλα αυτά έχουν επιφέρει μεγάλες και μόνιμες αλλαγές στις συνθήκες της εργασίας, εδώ και δεκαετίες πια, απαιτούνται όλο και περισσότερες ώρες δουλειάς για όλο και λιγότερη αγοραστική δύναμη και πιο υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής. Η αλήθεια είναι ότι ο «Εργασιακός Μεσαίωνας» δεν είναι εφιάλτης, αλλά πραγματικότητα.

Η θέση «διατήρηση των κεκτημένων» λοιπόν είναι ψευδώνυμη. Σημαίνει εξωραϊσμό της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης με ανομολόγητο σκοπό την διαιώνισή της και υποστηρίζεται από τους πιο οπισθοδρομικούς κύκλους του κατεστημένου, τους πολιτικούς τους συμπαίκτες και τα Μ.Μ.Ε. που ελέγχουν. Είναι λυπηρό να συντάσσονται μαζί τους και ομάδες της «Αριστεράς».

Η διαχωριστική γραμμή είναι άλλη και είναι πιο καθαρή από ποτέ: αυτοί προσπαθούν να επιβάλλουν ρυθμίσεις της εξαθλίωσης. Εμείς υποστηρίζουμε την ανατροπή της. Υποστηρίζουμε δηλαδή μια δέσμη μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν την θέση εργαζόμενων, άνεργων και όσων ετοιμάζονται να μπουν στη δουλειά. Και είναι ακριβώς αυτή η δέσμη μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με την απαλλαγή από τον οικονομικό έλεγχο των πιστωτών και τον μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης, ο δρόμος μας προς την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και δικαιοσύνη.

Υποστηρίζουμε

για τους εργαζόμενους

Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με πρόβλεψη 4ωρης (αντί 8ωρης) πλήρους ημερήσιας απασχόλησης, χωρίς μείωση αποδοχών. Μείωση των ετήσιων ωρών εργασίας κατά 25% και κατάργηση της μερικής απασχόλησης (part time).
Εξασφάλιση τήρησης του ωραρίου για όσους δουλεύουν από το σπίτι τους και αποζημίωση για έξοδα που κάνουν για την δουλειά τους.

για τους άνεργους

Το «Μπλε και το Πράσινο: δουλειές για όλους», ένα μεγάλο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων για νέες, σταθερές θέσεις εργασίας.

για τους νέους που ετοιμάζονται να μπουν στην δουλειά

Απαλλαγή από φόρο εισοδήματος για τα πρώτα χρόνια εργασίας.

Προσωπικούς λογαριασμούς / καταπιστεύματα κοινωνικής ασφάλισης με προικοδότηση των εισφορών των πρώτων  χρόνων εργασίας, του χρόνου στράτευσης και εγκυμοσύνης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύνταξη σε ηλικία επιλογής τους μετά τα 63.

Άμεσο υπολογισμό και απονομή συντάξεων στους δικαιούχους μέσω πιστοποιημένων δικηγόρων και συμβολαιογράφων.

για όλους μας

«Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», «Δίκτυο Προστασίας κατά της Φτώχειας», «Καθολικό Δικαίωμα Πρόσβασης σε Φροντίδες Υγείας».

  • Ελάτε στο www.elldim.gr δείτε πως σκεπτόμαστε όλα αυτά και βοηθήστε μας να τα προετοιμάσουμε καλύτερα!