Σπηλαιολογική εξόρμηση στο «Καταφύγι» Σελίνιτσας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019, ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας πραγματοποιεί σπηλαιολογική εξόρμηση στη Μεσσηνιακή Έξω Μάνη, στο σπήλαιο «Καταφύγι» Σελίνιτσας. Πρόκειται για μια μέτριας δυσκολίας ειδική διαδρομή, με διάρκεια εντός του σπηλαίου περίπου τέσσερις ώρες.

Στη περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος του Αγίου Νικολάου, του Δήμου Δυτικής Μάνης, στο δρόμο προς τη Τραχήλα, 3.5 χλμ. δυτικά βρίσκεται το όμορφο σπήλαιο «Καταφύγι», που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, σύμφωνα με τις απόψεις ειδικών που το έχουν επισκεφθεί.

Στο εσωτερικό του σπηλαίου υπάρχει μεγαλοπρεπής στολισμός με ωραιότατα συμπλέγματα σε οροφή, δάπεδο και τοίχο. Η εντυπωσιακή είσοδος με τις μεγάλες μαρμάρινες πλάκες κάποτε αποτελούσε την εκβολή ποταμού ο οποίος περνούσε μέσα από αυτό διανοίγοντας μέσα σε μάρμαρο στοές και κανάλια. Τα όστρακα και οστά που βρέθηκαν μαρτυρούν ότι χρησιμοποιήθηκε για τόπος κατοικίας και λατρείας.

Η βέβαιη έκταση των στοών του είναι 900 μ. περίπου, το ολικό μήκος του όμως υπολογίζεται σε 1.600μ. Ένα μεγάλο τμήμα του εξερευνήθηκε από τον Γιάννη Πετρόχειλο και το Σουηδό βιοσπηλαιολόγο Lindberg το 1953, ενώ οι έρευνες συνεχίσθηκαν από τον Ι. Ιωάννου.

Ανάλογα με τις συνθήκες και τον διαθέσιμο χρόνο, στη συνέχεια μπορεί να υπάρξει στάση για μπάνιο στην περιοχή της Τραχήλας.

Βαθμός δυσκολίας: 1+ (μέτριας δυσκολίας)

Ώρες Πορείας: 4 +/-

Σημειώσεις συμμετοχής
1) Για δηλώσεις συμμετοχής, κατόπιν έγκρισης του Συντονιστή της ανάβασης, επικοινωνήστε με τα γραφεία του Ορειβατικού Καλαμάτας (Ανατολικό Κέντρο), από Δευτέρα-Παρασκευή και κατά τις ώρες 9:00-10:30μ.μ., στο τηλέφωνο 27210-97733, 6937328781.
2) Αναχώρηση από Καλαμάτα την Κυριακή 7/7/2019 και ώρα 10:00 π.μ.

Συντονιστής:
Εξηνταβελώνης Γιώργος