Στέλιος Κυμπουρόπουλος: Η Τουρκία διολισθαίνει σε δικτατορικές πρακτικές

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την πρόταση ψηφίσματος για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, με έμφαση στην περίπτωση του Σελαχατιν Ντεμιρτάς και άλλων κρατουμένων συνείδησης, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ., κ. Κυμπουρόπουλος προέβη σε δριμείς δηλώσεις για την συνεχιζόμενη αλλοίωση του κράτους δικαίου και την υπονόμευση του δημοκρατικού καθεστώτος στην Τουρκία. Αναφερόμενος στην έλλειψη της διάκρισης εξουσιών στην γείτονα χώρα, ο Ευρωβουλευτής υπογραμμίζει τους υψηλούς αριθμούς Τούρκων πολιτών που στερούνται όχι μόνο των δικαιωμάτων όσο και της ελευθερίας τους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κυμπουρόπουλος υπογραμμίζει τον παράδοξο χαρακτήρα της αντίθεσης ανάμεσα στην επιεική και μαλθακή στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην υπό ένταξη Τουρκία όσον αφορά το κράτος δικαίου και στην αυστηρότατη αντιμετώπιση της Πολωνίας, Βουλγαρίας και Ουγγαρίας όσον αφορά ακριβώς το ίδιο θέμα. Ο Ευρωβουλευτής καλεί την Ένωση να άρει αυτή την στάση καθώς η σιωπή είναι συνενοχή σε ένα τέτοιο καθεστώς.

Ο δυναμικός λόγος του κλείνει τονίζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ένα μήνυμα με συνοχή και απήχηση.  

 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Κυμπουρόπουλου:

 “Αγαπητοί συνάδελφοι,

 Η Τουρκία και το καθεστώς του Ερντογάν μας απασχολεί για ακόμη μια φορά. Ο Demırtas Selahattin παραμένει φυλακισμένος από τις 4 Νοεμβρίου του 2016 σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, χωρίς να έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος Ερντογάν φυλακίζει ανθρώπους που δεν συμφωνούν με τις απόψεις του ή πιστεύει ότι τον απειλούν. Συνολικά έχει απολύσει 150.000 ανθρώπους και φυλακίσει 80.000 ως δήθεν συμμέτοχους στο πραξικόπημα του 2016 και υποστηρικτές του Γκιουλέν.

Στην Τουρκία το κράτος δικαίου και η διάκριση μεταξύ των εξουσιών έχει καταλυθεί χρόνια τώρα καταπατώντας τα δικαιώματα των τούρκων πολιτών.

Δεν μπορεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ζητάει από την Πολωνία, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία να ενισχύσουν το κράτος δικαίου και την ίδια ώρα στην υπό ένταξη Τουρκία να επιτρέπει να διολισθαίνει σε δικτατορικές πρακτικές.

Ως πότε ως Ευρώπη θα το ανεχόμαστε και θα συνηγορούμε δια της σιωπής μας σε ένα αυταρχικό καθεστώς;

 Η φωνή του Ευρωκοινοβουλίου είναι δυνατή και με σαφές μήνυμα προς τον Πρόεδρο Ερντογάν.”