Στα κάγκελα οι παραγωγοί για την άσχημη χρονιά στην παραγωγή λαδιού

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την εκτίμηση ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των ελαιοπαραγωγών εξέφρασε ο Πρόεδρος του Αγροτικού συλλόγου Φιλιατρών Βασίλης Αθανασόπουλος μιλώντας στην στήλη μας με αφορμή την ενημέρωση των παραγωγών που έγινε το βράδυ της Τετάρτης στα Φιλιατρά…

Οι παραγωγοί σε γενικές γραμμές είναι τα κάγκελα καθώς δεν υπάρχουν αποζημιώσεις την ώρα που βλέπουν να μειώνεται η παραγωγή που αποτελεί κινητήριο μοχλό για την τοπική μας οικονομία.

Πιο αναλυτικά τόνισε ότι 2 παράγοντες “επηρεάζουν την άσχημη χρονιά για το ελαιόλαδο στην περιοχή, ο πρώτος είναι η εκτεταμένη δακοπροσβολή μαζί με τον κύριο εχθρό της ελιάς που είναι το γλοιοσπόριο και το δεύτερος το γεγονός ότι οι έμποροι εκμεταλλεύονται τις υψηλές οξύτητες ή βαριά ελαιόλαδα όπως λέμε στην γλώσσα των παραγωγών με αποτέλεσμα να εξαφανίζεται το εισόδημα των αγροτών καθώς κι ένας βαθμός μεγαλύτερος σημαίνει απώλεια”.

Μάλιστα διευκρίνισε ότι ενώ πέρσι η διαφορά βαθμών οξύτητας ήταν 5 λεπτά, οι έμποροι φέτος το διπλασίασαν στα 10 λεπτά που σημαίνει για μεγάλη ποσότητα παραγωγής τεράστια απώλεια εισοδήματος.

Ο Πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου υποστήριξε ότι στη περιοχή όλοι έχουν ως κύριο ή βοηθητικό εισόδημα το ελαιόλαδο σε κάθε οικογένεια, όπως είναι μεγάλη η έκταση του προβλήματος. Οι παραγωγοί στην σύσκεψη ζήτησαν μεταξύ άλλων την άμεση αποζημίωση μέσα από τον ΕΛΓΑ της καταστροφής που υπέστησαν, την έγκαιρη εφαρμογή της δακοκτονίας με προληπτικά μέσα.

Τέλος σε ότι αφορά τις τιμές στην περιοχή των Φιλιατρών κυμαίνονται από 3 ευρώ μέχρι 3,20 αλλά συμπιέζονται προς το κάτω όσο ανεβαίνει η οξύτητα στο…χρυσάφι της Τριφυλίας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ