Στην Καλαμάτα ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος – Σύσκεψη στο Δημαρχείο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το Δημαρχείο Καλαμάτας επισκέφθηκε, σήμερα Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, έχοντας συνάντηση με τον Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο. Στο πλαίσιο της επίσκεψης υπεγράφη η σύμβαση για την έναρξη του εμβληματικού έργου της αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού μεταφοράς νερού από τις Πηγές Πηδήματος σε Καλαμάτα και Μεσσήνη.

Ακολούθως, στο πλαίσιο κοινής σύσκεψης υπό τον Υπουργό, υπήρξε εκτενής αναφορά στην υφιστάμενη κατάσταση των Δήμων της Μεσσηνίας, ενώ τέθηκαν σειρά ζητημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εσωτερικών, τόσο σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων, όσο και σε παρεμβάσεις σε θεσμικό επίπεδο. Ο κ. Θεοδωρικάκος ενημέρωσε για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι Δήμοι, ενώ έθεσε και τις προτεραιότητες του Υπουργείου για το επόμενο διάστημα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, οι βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, οι Δήμαρχοι Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, Δυτ. Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας, Πύλου Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης και Οιχαλίας Γιώτα Γεωργακοπούλου. Επίσης στην σύσκεψη συμμετείχε ο Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Ηλίας Γιάτσιος, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ., Αντιδήμαρχοι, αυτοδιοικητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου και του Υπουργείου.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε: «Με τον Υπουργό είχαμε μία γόνιμη συζήτηση, άλλωστε είναι γνώστης των ζητημάτων της περιοχής καθώς έχουμε τακτική επικοινωνία. Μιλήσαμε για τα έργα και μελέτες που φιλοδοξούμε να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για τη διαχείριση των απορριμμάτων, για θέματα θεσμικά και για τροποποιήσεις που θα βοηθήσουν στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη υλοποίηση των έργων. Έθεσα επίσης στον Υπουργό ζητήματα που αφορούν το προσωπικό, και κυρίως την ανάγκη για κάλυψη των μόνιμων θέσεων.

Όσον αφορά τον κορωνοϊό, βρισκόμαστε σε ανοιχτή γραμμή, εφαρμόζοντας πιστά τα μέτρα που η Πολιτεία σε συνεργασία με τους ειδικούς θέτουν.

Για εμάς τους Δημάρχους σε συζητήσεις που κάνουμε, αναφέρουμε συχνά ότι αισθανόμαστε τον Υπουργό πάντα δίπλα μας, καθώς η πόρτα του γραφείου του είναι πάντα ανοιχτή και οι συνεργάτες του πάντα διαθέσιμοι για εμάς.

Τον ευχαριστώ για την παρουσία του και τη στήριξή του και είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον για το καλό της αυτοδιοίκησης και βέβαια για το καλό της πατρίδα μας».

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εσωτερικών, ανέφερε: «Προετοιμάζουμε τις νέες εντάξεις στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.  Και επειδή όλοι βλέπουμε ότι διανύουμε στην πατρίδα μας μια δύσκολη περίοδο, κυρίως εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού, θέλω να επισημάνω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει πάρει όλα τα μέτρα, ώστε τα σχολεία της χώρας να είναι καθαρά. Προσλαμβάνουμε 9.500 καθαριστές και καθαρίστριες.

Για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, αποκαθιστούμε, πλήρως τα εργασιακά – ασφαλιστικά δικαιώματα αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι μέχρι πέρυσι εργάζονταν με μεσαιωνικές συνθήκες -κατά κυριολεξία. Ο μισός αριθμός είναι πλήρους απασχόλησης για 10 μήνες. Άρα, θέλω να στείλω ένα μήνυμα στους πολίτες της Καλαμάτας, σε ό,τι αφορά στο κομμάτι της καθαριότητας στα σχολεία, είναι απολύτως εντάξει και πρέπει να νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά.

Επίσης, όπως έχω, ήδη, εξηγήσει με εντολή του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, το Υπουργείο Εσωτερικών, με σημερινή Απόφαση που υπεγράφη, 6,2 εκατ. ευρώ προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), διασφαλίζει να δοθούν δωρεάν υφασμάτινες και επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι για αρκετούς μήνες ακόμη, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε από τον κορωνοϊό είναι η χρήση της μάσκας και οι αποστάσεις. Αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να το περάσουμε και στα παιδιά μας. Μέσα στα σχολεία θα έχουμε αυτές τις δυσκολίες, αλλά όπως αποδείξαμε και το χειμώνα και την άνοιξη πέρυσι οι Έλληνες, όταν είμαστε ενωμένοι, ξέρουμε να τα καταφέρνουμε. Και έτσι ενωμένοι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά και να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε δυσκολία».

Σε ερώτηση για το ζήτημα του εκλογικού νόμου για την Αυτοδιοίκηση, ο κ. Θεοδωρικάκος επανέλαβε ότι «είναι ξεκάθαρη η δέσμευσή μας θα καταργήσουμε την απλή αναλογική, θα αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο. Αυτό θα γίνει στους αμέσως επόμενους μήνες».