Τατούλης: “Κομβικός ο ρόλος των ενόπλων δυνάμεων για τη θέση της χώρας στις σύγχρονες γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές εξελίξεις”

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

“Χωρίς τις ένοπλες δυνάμεις μας η χώρα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο των μεγάλων γεωστρατηγικών και γεωπολιτικών μεταβολών στην περιοχή μας δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών” τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την ομιλία του στο συνέδριο των Περιφερειακών Στρατιωτικών Ενώσεων που ήταν αφιερωμένο στον Αντιπλοίαρχο Κωνσταντίνο Πανανά και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019 στο Ναύπλιο.

Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε μεγάλη τιμή την επιλογή του τόπου να γίνει αυτό το συνέδριο, γιατί η Πελοπόννησος στη διαχρονία της έχει αποδείξει ότι έδωσε στελέχη στις ένοπλες δυνάμεις με υψηλότατο φρόνημα και βαθιά πίστη στην αυτοθυσία και την υποστήριξη της πατρίδας ως τόπου, ως παράδοση και κυρίως ως έθνος.

Η εθνική συνείδηση, όπως δήλωσε ο κ. Τατούλης, αποτελεί κυρίως το φορέα της μετάδοσης του ζήλου για μια ανιδιοτελή αγάπη στην πατρίδα. “Οι ένοπλες δυνάμεις από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους είναι θεσμικά ο φορέας του υψηλού φρονήματος, όπως η Βουλή των Ελλήνων είναι ο φορέας υπεράσπισης της δημοκρατίας” δήλωσε ακόμα ο Περιφερειάρχης και έκανε λόγο για μια συνάλληλη σχέση, η οποία θωρακίζει θεσμικά το πολιτειακό και πολιτικό υπόβαθρο της χώρας.

Το συνέδριο αυτό είναι ένα προοίμιο των εορταστικών και τιμητικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης σημείωσε ακόμη ο Πέτρος Τατούλης, ο οποίος σημείωσε τη σημασία πλέον της πρωτοβουλίας οι στρατιωτικοί να βρούν το δικό τους συνδικαλιστικό όργανο. “Μπράβο σας κύριε Υπουργέ για το ότι έχουν το δικό τους γραφείο στο Υπουργείο, προκειμένου να διεκδικήσουν τη βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων και μαζί με τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία και να βελτιώσουν κατά πολύ την ποιότητα της ζωής τους που διαφέρει πολύ από τη ζωή των υπόλοιπων πολιτών”.

Είναι μεγάλη η ευθύνη της Ελληνικής πολιτείας να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις ένοπλες δυνάμεις και να επενδύσει στη βελτίωση της απόδοσής τους, τόνισε στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και αναφέρθηκε στη σημασία της διαρκούς αναβάθμισης του επιπέδου έρευνας και της διάσωσης στη χώρα. “Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το ξέρει ο κ. Υπουργός, ήταν η πρώτη και η μοναδική Περιφέρεια που υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με ένα από τα μεγαλύτερα ινστιτούτα τεχνολογίας στην Ευρώπη προκειμένου να εκπαιδευθούν στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και σημαντικοί επιστήμονες της χώρας  με δικό μας κόστος στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια κρίσιμη μάζα στελεχών που μπορούν να κάνουν χρήση των νέων τεχνολογιών σε μια λογική αυτάρκειας για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τα μεγάλα προβλήματα με τον πιο σύγχρονο τρόπο”.

Η Πελοπόννησος είναι μια Περιφέρεια που απέδειξε το 2010 ότι μπορεί να συνενώσει πολιτικές προσωπικότητες από όλους τους πολιτικούς χώρους και να δημιουργήσει κατεξοχήν εν τοις πράγμασι την υπέρβαση, προκειμένου να βρεθεί ένας τρόπος συνεννόησης που θα στοχεύει κυρίως στο αποτέλεσμα και την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Αυτό το διακύβευμα κερδήθηκε το 2010. Σήμερα δίνουμε μια άλλη μάχη και κρατάμε τη βαθιά μας πεποίθηση ότι η Περιφερειακή αυτοδιοίκηση, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι βραχίονας κανενός κόμματος και καμίας Κυβέρνησης. Το αφήγημα αυτό έχει μια βαθύτατη πολιτική σκέψη. Δεν στοχεύει να διαλύσει τα κόμματα ή να καταγράψει με αρνητικό τρόπο τον απαραίτητο κομματικό βίο της χώρας, αλλά να βελτιώσει την ποιότητα των κομμάτων και να γίνει κατανοητό ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν μπορεί να είναι ξένο σώμα στην Ευρώπη” δήλωσε τέλος ο Πέτρος Τατούλης και ευχήθηκε η πρωτοβουλία των Περιφερειακών Στρατιωτικών Ενώσεων να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο που συνεχώς θα θέτει διακυβεύματα εξέλιξης της ποιότητας της ζωής των στελεχών τω ενόπλων δυνάμεων και της επιχειρησιακής ικανότητας που τόσο πολύ ανάγκη έχουν οι πολίτες και η κοινωνία.