Τατούλης: «Ο πρώτος Ελληνικός μικροδορυφόρος με ονομασία Μυθική Πελοπόννησος γίνεται πραγματικότητα»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνεχίζει να πρωτοπορεί επενδύοντας σε πολιτικές που αφορούν τη διαστημική επιστήμη και τις διαστημικές εφαρμογές, ώστε να είναι σε θέση να αξιοποιήσει τα σπουδαία συγκριτικά της πλεονεκτήματα σε σχέση με την τεράστια οικονομία που αναπτύσσεται γύρω από το διάστημα» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια υπογραφής δύο πρωτοκόλλων συνεργασίας, αφενός με VonKarmanInstituteforFluidDynamics, το κορυφαίο ινστιτούτο διαστημικής επιστήμης του ΝΑΤΟ, και, αφετέρου, με το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Αυτοματισμού και Τηλεματικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019.

Με το πρωτόκολλο συνεργασίας με το VonKarmanInstituteforFluidDynamics, το οποίο υπέγραψε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ινστιτούτου κ. PeterGrognard,ανανεώνεται για τρία ακόμη χρόνια η συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το κορυφαίο αυτό ακαδημαϊκό ινστιτούτο διαστημικής επιστήμης του ΝΑΤΟ, όπου η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναλαμβάνει εκ νέου την εθνική εκπροσώπηση της χώρας. Μέσω αυτού του πρωτοκόλλου συνεργασίας θα χρηματοδοτηθεί η συμμετοχή Ελλήνων μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών, προερχόμενων κυρίως από στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τα οποία μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους θα συνδράμουν με την υψηλή επιστημονική τους κατάρτιση στην εφαρμογή πολιτικών που αφορούν το διάστημα.

Ο Πέτρος Τατούλης συζήτησε επίσης με τον κ. Grognardτη δυνατότητα δημιουργίας κέντρου διαστημικής επιστήμης του VonKarmanInstituteστην Περιφέρεια Πελοποννήσου, πρωτοβουλία η οποία, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ινστιτούτου, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και μπορεί να έχει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα τόσο για το Ινστιτούτο, όσο και για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το δεύτερο μεγάλο σχέδιο που συζητήθηκε μεταξύ Τατούλη και Grognardείναι η προοπτική δημιουργίας της διαστημικής πύλης στην Καλαμάτα, η οποία παρουσιάζει μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον και μπορεί να υποστηριχθεί τόσο από το VonKarmanInstitute, όσο και από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος.

Το πρωτόκολλο συνεργασίας με το θεσμοθετημένο Εργαστήριο «Ηλεκτρονικού Αυτοματισμού και Τηλεματικής» του Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο υπεγράφη μεταξύ του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και το Διευθυντή του Εργαστηρίου κ. Δημητρίου Τσελέ, αφορά μια ακόμα κορυφαία για τα Ελληνικά δεδομένα πρωτοβουλία στο χώρο των διαστημικών εφαρμογών. Τη σχεδίαση και υλοποίηση του μικροδορυφόρου με όνομα «Μυθική Πελοπόννησος – MythicalPeloponneseSatelite (MythPelSat)».

Το εν λόγω αναπτυξιακό έργο ενισχύεται από τη συνδρομή του καθηγητή κ. Περικλή Παπαδόπουλου από τις ΗΠΑ και του επίσης καθηγητή κ. Παναγιώτη Παπαδόπουλου, και  συνεχίζει τις σχετικές αρχικές προσπάθειες επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ο μικροδορυφόρος MythPelSAT θα είναι ο πρώτος μικροδορυφόρος που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με όλα του τα υποσυστήματα στην Ελλάδα. Ο εν λόγω μικροδορυφόρος θα ενσωματώνει καινοτομίες οι οποίες θα αναπτυχθούν αποκλειστικά από τα μέλη του Εργαστηρίου. Συγκεκριμένα, μαζί με τα υποσυστήματα ενέργειας, ελέγχου και πλοήγησης, θα σχεδιαστούν και θα αναπτυχθούν ειδικά υποσυστήματα επικοινωνιών δεδομένων και υπερφασματικής επισκόπησης. Ο κύριος σκοπός του μικροδορυφόρου θα είναι η υποστήριξη καινοτόμων εφαρμογών στο πεδίο του αγροκτηνοτροφικού και περιβαλλοντικού τομέα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

«Συνεχίζουμε με αμείωτη ένταση, αποφασιστικότητα, συνέπεια και προπαντός σκληρή δουλειά το έργο μας για να φέρουμε την Πελοπόννησο μπροστά στις εξελίξεις, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και στο διεθνές περιβάλλον. Εργαζόμαστε με μεθοδικότητα και επαγγελματισμό για να μπορέσει η Πελοπόννησος να αξιοποιήσει όλα αυτά που φέρνει το μέλλον» δήλωσε ο Πέτρος Τατούλης και τόνισε «για να το πετύχουμε αυτό βγαίνουμε έξω από τα στενά όρια του τόπου μας, εδραιώνουμε διεθνείς στρατηγικές συνεργασίες και δημιουργούμε τις υποδομές για την ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στην οικονομία μας και την ποιότητα ζωής των πολιτών της Πελοποννήσου».