Τατούλης: «Το αφήγημα της Σπάρτης και των Σπαρτιατών είναι το Μολών Λαβέ και το Ταν ή Επί Τας και όχι το Εν Τούτω Νίκα»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Οι Σπαρτιάτες και η Σπάρτη δεν είχαν καμία σχέση με το Εν Τούτω Νίκα. Στη Σπάρτη υπήρχαν δύο αφηγήματα. Το Μολών Λαβέ ή το Ταν ή Επί Τας. Το λέω για να διορθώνονται μερικοί που νομίζουν ότι μπορούν έτσι απαίδευτα να έχουν άποψη για την ιστορία αυτού του τόπου» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια της διακαναλικής του συνέντευξης την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το Μουσείο της Σπάρτης ο κ. Τατούλης το χαρακτήρισε ως εμβληματικό έργο και σύμβολο για τους απανταχού της γης Λάκωνες. «Είναι ένας πυλώνας της αρχαιότητας, η μεγάλη πόλη εκτός της Αθήνας. Η πόλη που επηρέασε όλες τις εξελίξεις του Ελληνικού πολιτισμού και είναι αδιανόητο η Σπάρτη να μην έχει μουσείο. Αποδίδουμε μετά από χιλιετίες τον πρέποντα σεβασμό στην ιστορική πόλη και σε μια κοινωνία που είναι εμβληματική ακόμα και στις μέρες μας».

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ότι αυτός θα το αποδώσει στην κοινωνία της Σπάρτης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που ορισμένοι ασχολούνται με το θέμα αυτό, «ιδιαίτερα όταν όλοι γνωρίζουν ότι το Μουσείο της Σπάρτης με έχει απασχολήσει προσωπικά από τη θητεία μου στο Υπουργείο Πολιτισμού και πως ότι έχει γίνει μέχρι τώρα έχει γίνει επί των ημερών των δικών μου και κάτω από τις δικές μου προσπάθειες».

«Έχει ήδη βγει ο διεθνής διαγωνισμός στον αέρα, για τον οποίο έχουμε εξασφαλίσει 2,7 εκατομμύρια ευρώ. Είμαι πολύ ευτυχής γιατί μαζί με τους Αντιπεριφερειάρχες μου, τους Περιφερειακούς Συμβούλους και τους συνεργάτες μου μπορέσαμε να ξεκολλήσουμε την ιστορία του Μουσείου και αυτή τη στιγμή μπορούμε να λέμε ότι είμαστε σίγουροι ότι η Σπάρτη θα αποκτήσει το αρχαιολογικό της Μουσείο, που θα αποτελεί πυλώνα για την ανάπτυξή της» δήλωσε ακόμη ο Πέτρος Τατούλης και πρόσθεσε ότι ως Υπουργός Πολιτισμού είχε κάνει συμφωνίες με διάφορα ιδρύματα, ειδικά με το Ίδρυμα Νιάρχος για τη χρηματοδότηση και ολοκλήρωση όλου του έργου. «Αυτές τις προσπάθειες τις συνεχίζω μαζί με την κα Τζανετέα, μαζί με όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους, για να βρίσκουμε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Είμαι σίγουρος ότι το Μουσείο της Σπάρτης θα είναι από τα πιο σύγχρονα κεκτημένα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ώστε να της αποδοθεί η θέση της στην ιστορία από τη νεότερη Ελληνική πολιτεία».