Τεράστια ζημιά στο «Καλλιστώ» – «Θαύμα» που δεν βυθίστηκε – Η «Αχίλλειος πτέρνα» και η σωτηρία του

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από το ναρκοθηρευτικό σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού «Καλλιστώ», που συγκρούστηκε κοντά στη Σαλαμίνα με το εμπορικό σκάφος MAERSK LAUNCESTON, που φέρει σημαία της Πορτογαλίας και αναχώρησε από την Ψυττάλεια με προορισμό το Τσανάκαλε της Τουρκίας.

Φωτογραφίες που έφερε στη δημοσιότητα ο ΣΚΑΙ, δείχνουν διαλυμένη την πρύμνη του πλοίου.

Η ζημιά που έχει προκληθεί δείχνει και τη σφοδρότητα της σύγκρουσης, που είχε ως αποτέλεσμα μέλη του πληρώματος του «Καλλιστώ» να βρεθούν στη θάλασσα, δύο εκ των οποίων τραυματίστηκαν, ευτυχώς ελαφρά.

Το «Καλλιστώ» είναι κατασκευασμένο από Πλαστικό Ενισχυμένο με υαλονήματα (GRP) για ελαχιστοποίηση του μαγνητικού ίχνους και υψηλή αντοχή.

Αυτή η κατασκευή του είναι ταυτόχρονα η «Αχίλλειος πτέρνα» του, αλλά και η αιτία πιθανής σωτηρίας του.

Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής της ΝΔ αντιστράτηγος ε.α Νικόλαος Μανωλάκος η κατασκευή από πλαστικό και υαλονήματα καθιστά ευάλωτα πλοία αυτού του τύπου.

Η σύγκρουση έγινε με σιδερένιο εμπορικό με αποτέλεσμα να προκληθεί αυτή η ζημιά. Η «Αχίλλειος πτέρνα» του όμως μπορεί να είναι και η σωτηρία του, επειδή πλοία αυτού του τύπου έχουν αυξημένη πλευστότητα. Έτσι, παρότι έχει κοπεί μεγάλο μέρος του (πρύμνη) δεν βούλιαξε και ρυμουλκείται.

«Τα πλοία ανοιχτά του Πειραιά, πέριξ του λιμανιού, κινούνται με μικρή ταχύτητα, κάποιος ξεπέρασε τα όρια της ναυσιπλοΐας» τόνισε ο κ. Μανωλάκος.

Πηγή: onalert.gr