Τρίτη και τελευταία στάση του Καλαμάτα ΤΟΠΟΣ ΖΩΗΣ Road Trip, o Πειραιάς

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τρίτη και τελευταία στάση του Καλαμάτα ΤΟΠΟΣ ΖΩΗΣ Road Trip, o Πειραιάς. Μια ουσιαστική συζήτηση – έμπνευση με τον Νίκο Μπελαβίλα, υποψήφιο δήμαρχο Πειραιά.

Η Τόνια Κουζή συναντά και συνομιλεί με το συνάδελφο της αρχιτέκτονα Νίκο Μπελαβίλα στην ίδια γλώσσα. Μετά από υπόδειξη του ίδιου του καθηγητή αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, το πρώτο μέρος της συζήτησης γίνεται επί του παρακτίου μετώπου του Πειραιά, στα βράχια της Πειραϊκής, στο Σταυρό. Η θέση γίνεται αφορμή ανάλυσης των όσων σχεδιάζει η ομάδα του για την λωρίδα αυτή, αλλά και γιατί αυτός ο Τόπος είναι ο κοινός Τόπος συζήτησης ανάμεσα στον Πειραιά και στην Καλαμάτα. Τα μεγέθη προφανώς διαφορετικά, ωστόσο η σημασία αυτών των τόπων για τα αστικά κέντρα που τις διαθέτουν, πάντα ίδια, λέει ο κ. Μπελαβίλας. Αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία ανάδειξης της πόλης και παράλληλα ένα αυτοδιοικητικό στοίχημα. Ήρθε η ώρα και στην περίπτωση της Καλαμάτας να μελετηθεί, να αναλυθεί, να διαδραματίσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της αρμόζει, από μια ομάδα που διαθέτει ανθρώπους ειδικούς στο αντικείμενο.

Οι γνώσεις του περί αστικών αναπλάσεων και διαχείρισης του αστικού χώρου κάνουν την κουβέντα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Το Τόπος Ζωής σε ένα μοναδικό φυσικό τοπόσημο, αυτό του Πειραιά, αναλύει τις πρακτικές σχεδιασμού των παρακτίων μετώπων πανελληνίως και διεθνώς με έναν άνθρωπο που διδάσκει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, διευθύνει το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος, έχει διδάξει σε πανεπιστημιακές σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού, στα Γιάννενα, στην Κέρκυρα, στα Χανιά, στη Θεσσαλονίκη, στο Παρίσι, στη Λιουμπλιάνα και στα Τίρανα.
Συνέχεια της συζήτησης σε καφέ – μπαρ κεντρικής πλατείας του Πειραιά όπου ο καθηγητής και υποψήφιος δήμαρχος μας παραδίδει μαθήματα καθημερινού τρόπου συνομιλίας με τους πολίτες, δέχεται ερωτήσεις και παρουσιάζει πρόγραμμα και ομάδα.

Η τοποθέτηση του επί σκηνής για την ομάδα μας συγκινητική: «Φιλοξενούμε σήμερα μια ομάδα νέων επίδοξων αυτοδιοικητικών που έχει την εξαιρετική ιδέα να μπει σε ένα αυτοκίνητο και να γυρίσει την Ελλάδα. Γιατί το κάνει; Μαζεύει ψήφους στα Τρίκαλα, στην Κοζάνη, στον Πειραιά; Όχι, με το ταξίδι ακούς, μαθαίνεις, έχεις εικόνα πόλεων πέρα και έξω από τη δική σου πλατεία. Αυτό για εμένα είναι δείγμα γραφής μιας ομάδας ισχυρών προσωπικοτήτων.» 

Επόμενος τερματικός σταθμός, η Καλαμάτα, ο Τόπος μας. Επιστρέφουμε έχοντας στις αποσκευές μας νέους φίλους και υποψήφιους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ