Χαλκιδική: Βεβήλωσαν Το Μνημείο Του Καπετάν Χάψα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ασυνείδητοι δράστες βεβήλωσαν το Μνημείο του Καπετάν Χάψα στη Μονή της Αγίας Αναστασίας  και αφαίρεσαν ολόκληρη την ορειχάλκινη παράσταση της μάχης των Βασιλικών.

Την οργή και τον αποτροπιασμό όλων των Χαλκιδικιωτών προκαλεί η είδηση της κλοπής της αναπαράστασης της πολύνεκρης μάχης των Βασιλικών από άγνωστους δράστες, κυνηγούς μεταλλικών αντικειμένων. Ο βανδαλισμός του μνημείου έγινε αντιληπτός τη Δευτέρα 26 Αυγούστου και ειδοποιήθηκε η Αστυνομία.

Στο πεδίο της μάχης, στις 10 Ιουνίου 1821, έξω από τα Βασιλικά στους πρόποδες του βουνού Βούζιαρη, στην τοποθεσία που λέγεται “Του Τσελέπη η Πέτρα” και ύστερα από σφοδρή μάχη σκοτώθηκαν και οι 64 αγωνιστές μέχρις ενός. Σήμερα το σημείο αυτό ονομάζεται “Κομμένοι” ή “Συκιωτούδια” και έχει κατασκευαστεί από το 1997 μνημείο της θυσίας.

Το μνημείο της θυσίας του Κατετάν Χάψα και των παλικαριών του

Το μνημείο φιλοτέχνησε ο γλύπτης και καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Τσάρας. Πάνω στο τοιχίο, υπήρχε ανάγλυφη ορειχάλκινη αναπαράσταση της πολύνκερης μάχης, στεφανωμένη από τη Δόξα, έργο περίτεχνο και μοναδικό, όχι μόνο για το μέγεθός της (8,50×1,20) αλλά και κυρίως για το πλήθος και την εκφραστικότητα των εικονιζόμενων μορφών και την παραστατικότητα της όλης σύνθεσης.

Με πρωτοβουλία και φροντίδα του Πανχαλκιδικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης “Ο Αριστοτέλης”, την ομόθυμη συνδρομή των απανταχού Χαλκιδικιωτών και τη χορηγία του τότε υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Χρήστου Πάχτα, στήθηκε το περικαλλές μνημείο του Καπετάν Χάψα και των παλικαριών του στον τόπο της θυσίας τους “εις μνήμην αϊδιον” των ιδίων και ως δείγμα ελάχιστου φόρου τιμής από τους επιγόνους τους για τη μεγάλη τους θυσία.

Εξάλλου το μνημείο συγκαταλέγεται στα αξιοθέατα της Χαλκιδικής, ίσως το σπουδαιότερο και επιβλητικότερο που, σε συνδυασμό με την υπερκείμενη ιστορική Μονή της Αγίας Αναστασίας αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών.

Αντιδράσεις

Ο αντιπρόεδρος του Πανχαλκιδικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Οικονόμου, μιλώντας στο halkidikinews.gr τόνισε ότι πρόκειται για ένα θλιβερό γεγονός που προκαλεί το κοινό αίσθημα των Χαλκιδικιωτών. “Δεν υπάρχουν λέξεις να το περιγράψουμε, μόνο ντροπή. Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για το γεγονός και ζητούμε την άμεση σύλληψη των δραστών και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη” ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Ο δήμαρχος Σιθωνίας, Κυπαρίσσης Ντέμπλας, ενημερώθηκε από μέλη του Πανχαλκιδικού Συλλόγου για τους βανδαλισμούς στο μνημείο. “Εκφράζουμε τη θλίψη μας και τον αποτροπιασμό μας για τους βανδαλισμούς. Θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην αποκατάσταση των ζημιών του μνημείου” ανέφερε στο halkidikinews.gr o κ. Ντέμπλας.

“Τα “Συκιωτάκια” θέλουν δικαίωση. Πρέπει να βρεθούν αυτοί που λεηλάτησαν το μνημείο και να τιμωρηθούν” ανέφερε η δημοτική σύμβουλος Σιθωνίας, Μαρία Λαθούρη. 

Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής, Μητροπολίτης Μιλήτου κ.κ. Απόστολος, ενημερώθηκε για την κλοπή της ορειχάλκινης αναπαράστασης και ενθυμούμενος την κλοπή των ιερών λειψάνων της αγίας Αναστασίας, τον Απρίλιο του 2012, επισήμανε, μιλώντας στο orthodoxia.online.gr, την ελλειπή αστυνόμευση της Ιεράς Μονής και των οικισμών της, οι οποίοι βρίσκονται στους πρόποδές της. “Οι συνεχείς κλοπές εις βάρος των έργων που τελούνται στα όρια του κτήματος της Μονής, αλλά και στις περιουσίες των μονίμων κατοίκων των οικισμών της, χρήζουν άμεσα λήψης μέτρων”σχολίασε ο κ. Απόστολος.

Πηγή: halkidikinews.gr