Χαρίτσης, Κοζομπόλη, Πατσαρίνος στη συνέλευση των εργαζομένων στην καθαριότητα του Δ. Καλαμάτας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σε συνέλευση των εργαζομένων στην καθαριότητα του δήμου Καλαμάτας μίλησαν οι υποψήφιοι βουλευτές του  ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης, Γιώτα Κοζομπόλη και Νίκος Πατσαρίνος. Η συζήτηση με τους εργαζομένους επικεντρώθηκε στην αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και στις θεσμικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί για τους εργαζόμενους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στην προκήρυξη 3Κ/2018, τη μεγαλύτερη προκήρυξη που βγήκε ποτέ από το ελληνικό κράτος και αφορά την πρόσληψη 8.500 εργαζόμενους στους ΟΤΑ. «Περάσαμε ρύθμιση να εξαιρεθούν οι προσλήψεις που προβλέπονται στην 3Κ από την απαγόρευση που υπάρχει λόγω προεκλογικής περιόδου. Αν δεν είχαμε περάσει τη ρύθμιση αυτή, μέχρι 1η Σεπτέμβρη όταν και λήγει η απαγόρευση λόγω εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση, δε θα μπορούσε κανένας εργαζόμενος να τοποθετηθεί στις θέσεις που προβλέπει η συγκεκριμένη προκήρυξη. Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί. Έχουν ανακοινωθεί οι οριστικοί πίνακες, ήδη έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση των εργαζομένων, διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα και οι υπηρεσίες καθαριότητας να στελεχωθούν πλήρως» τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης, προσθέτοντας ότι «τα μεγάλα κενά που εντοπίζονται στις υπηρεσίες καθαριότητας θα λυθούν μόνο με μόνιμο, κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, εφοδιασμένο με τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας».

Στη συνέχεια τόνισε ότι «εκτός από την αποκατάσταση της εργασιακής ασφάλειας και την άρση της ομηρείας χιλιάδων συμβασιούχων που ανακυκλώνονταν επί δεκαετίες στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, οι προσλήψεις της προκήρυξης 3Κ έβαλαν φρένο σε πολιτικές που επιδίωκαν την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και σε επιχειρηματικά συμφέροντα που εποφθαλμιούσαν το αντικείμενο της αποκομιδής των απορριμμάτων».

Πέραν όμως της 3Κ, ο υποψήφιος αναφέρθηκε και στο πανελλαδικό πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που μετράει ήδη πάνω από 20 χρόνια «ζωής», ένα πρόγραμμα που προσφέρει υπηρεσίες σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, σε ηλικιωμένα άτομα και σε άτομα με αναπηρία. «Αποφασίσαμε αυτό το πρόγραμμα να το μετατρέψουμε σε θεσμό, με μόνιμους εργαζόμενους και όχι με συμβασιούχους που θα γυρνάνε ολόκληρη την Ελλάδα. Ψηφίσαμε νόμο για να γίνει το «Βοήθεια στο Σπίτι» ένας μόνιμος οργανισμός, ο οποίος θα ανήκει στην αυτοδιοίκηση. Γι’ αυτό  δώσαμε τη δυνατότητα σε όλους τους δήμους που συμμετείχαν στο πρόγραμμα να προβλέψουν μόνιμες θέσεις για όλους τους εργαζόμενους που απασχολούσαν στις αντίστοιχες υπηρεσίες και επιπλέον 7% αυτών (για τις ειδικά προστατευόμενες κατηγορίες). Με την ολοκλήρωση της υποβολής των σχετικών αιτημάτων των δήμων, τις επόμενες μέρες, ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση της προκήρυξης, η οποία προβλέπει ειδική μοριοδότηση του συνόλου της προϋπηρεσίας των σημερινών εργαζόμενων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους να καταστούν πλέον μόνιμο προσωπικό του Προγράμματος στους δήμους».

Τέλος τόνισε ότι «για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, προχώρησε η διαδικασία υπογραφής συλλογικών συμβάσεων για τους εργαζόμενους και των δύο βαθμών της αυτοδιοίκησης με όλα τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων και στους δύο βαθμούς  αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ ΟΤΑ – ΠΟΠ ΟΤΑ – ΠΕΜ-ΟΤΑ – ΟΣΥΑΠΕ), ενώ εκσυγχρονίστηκε και αναβαθμίστηκε ριζικά το θεσμικό πλαίσιο για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καλύπτοντας πλέον όλες τις ειδικότητες, όλους τους τόπους και τα είδη εργασίας, προβλέποντας υποχρεωτικές ιατρικές εξετάσεις και εμβολιασμούς, καθώς και πρότυπη έκθεση επαγγελματικού κινδύνου ανά ειδικότητα, με σκοπό τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας της εργασίας».

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη Μεσσηνία Νίκος Πατσαρίνος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο οι υπηρεσίες στην καθαριότητα των δήμων,  γιατί «κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης θα είναι εις βάρος τόσο των υπηρεσιών προς τους πολίτες όσο και των εργαζομένων», ενώ κάλεσε τους εργαζόμενους να είναι ενωμένοι και συσπειρωμένοι στα συλλογικά τους όργανα μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις που έρχονται.

Η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη Μεσσηνία Γιώτα Κοζομπόλη τόνισε ότι «η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι εναντίον της επιχειρηματικότητας, όμως η αλήθεια είναι ότι η ΝΔ επιθυμεί να πάρει κομμάτια του δημοσίου και να τα δώσει σε ιδιώτες. Δηλαδή να επαναλάβει τα λάθη που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Το ίδιο θέλει να κάνει και την καθαριότητα στους δήμους».