Χριστούγεννα 2020

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Χριστούγεννα, ημέρα χαράς για την ανθρωπότητα. Σήμερα πανηγυρίζει ο ουρανός και οι άγγελοι δοξολογούν, μένοντας εκστατικοί από την άκρα συγκατάβαση του Θεού. Σήμερα αποκαλύπτεται η αγάπη Του για τον άνθρωπο. Ο Άναρχος Θεός ταπεινώνεται και γεννιέται ως άνθρωπος για τον άνθρωπο. Σήμερα η υπόσχεσή Του πραγματώνεται. Σήμερα η υπέραγνη μητέρα Του φθάνει στο σπήλαιο της Βηθλεέμ, όπου «έτεκεν τον Υιόν αυτής τον πρωτότοκον και εσπαργάνωσεν Αυτόν και ανέκλινεν Αυτόν εν τη φάτνη διότι ουκ ην αυτοίς τόπος εν τω καταλύματι» (Κατά Λουκάν 2:7).

Δεν βρέθηκε τόπος στην Βηθλεέμ για να καταλύσουν και κατέφυγαν σε ένα φτωχό σπήλαιο για να γεννηθεί ο Θεάνθρωπος. Σήμερα Τον υποδέχεται η ανθρωπότητα, αγνοώντας Τον, μη προσφέροντάς Του τόπο να καταλύσει. Αυτή ήταν η υποδοχή των ανθρώπων. Η αγάπη Του, όμως, για τον άνθρωπο ήταν μεγαλύτερη, γι’ αυτό δεν ανέβαλε αλλά ήρθε, ταπεινά και άσημα, ένας Άγνωστος, για να γίνει ο Γνωστός της καρδιάς μας!

Ο Χριστός γεννιέται συνεχώς στην νοητή Βηθλεέμ, την καρδιά μας. Έρχεται «πράος και ταπεινός  τη καρδία» (Ματθ. 11,29). Έρχεται για να βρούμε ανάπαυση στην ψυχή μας, όσοι Τον ακολουθήσουμε.
Σήμερα, εν μέσω πανδημίας, όπου οι καρδιές των ανθρώπων έχουν ταραχθεί, έρχεται πάλι ο Χριστός για να γεννηθεί μέσα σ’ αυτές και να τις αναπαύσει. Μέσα στην ταραχή, που μας διακατέχει, λόγω της σύγχυσης, που έχει προκαλέσει σε όλη την ανθρωπότητα η πανδημία του νέου κορωνοϊού, ας κρατήσουμε τις καρδιές μας ανοικτές, για να γίνουν κατάλυμα και φάτνη όπου θα γεννηθεί και θα αναπαυθεί το Θείο Βρέφος.

Τα Χριστούγεννα είναι εορτή χαράς, είναι η αρχή της σωτηρίας μας. Ας δώσουμε την ευκαιρία στον εαυτό μας να χαρεί, διώχνοντας κάθε αρνητική σκέψη, που προκαλεί ταραχή και διχασμό, και μαζί μ’ εμάς να χαρεί όλη η ανθρωπότητα.

Χριστός γεννάται, δοξάσατε! Αυτό το μήνυμα να γίνει σύνθημα χαράς, «καρφωμένο» μόνιμα στην καρδιά μας, για να μη λείψει ποτέ η χαρά από την ζωή μας και το χαμόγελο από τα χείλη μας!

Χρόνια πολλά!

+ αρχ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι. Μ. του Εσφιγμένου