10 προτάσεις – Πως η ψυχαγωγία γίνεται πολιτιστική αξία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Πρόσφατα στο Περιφερειακό Συμβούλιο καλώς ήλθε η πρόταση της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας ύψους 110.000 €, για τις πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις του 2018. Δυστυχώς – για άλλη μια φορά – αποσύρθηκε και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα επανέλθει με τις αντίστοιχες προτάσεις όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων (ενέργειες με τις οποίες μέχρι σήμερα δεν μας έχουν συνηθίσει).
Επειδή πιστεύουμε ότι σ’ αυτή την περίοδο της ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης που διανύουμε, κάθε δράση της κοινωνίας στον πολιτισμό και στον αθλητισμό την βοηθά να «σταθεί στα πόδια της», να βγει από την κρίση και να εκφράσει την αλληλεγγύη της, καταθέτουμε τις παρακάτω 10 προτάσεις σαν ελάχιστη προϋπόθεση για μέγιστες και σωστές αποδόσεις προς κάθε φορέα που χρηματοδοτεί – οργανώνει τέτοιες εκδηλώσεις:
1. Να προσκαλούνται με ανοιχτές διαδικασίες όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι και όλα τα αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία για να καταθέτουν τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους για τις δράσεις που επιθυμούν και όχι να δίνονται επιλεκτικά οι επιχορηγήσεις.
2. Να μην γίνεται (άλλες φορές) έτσι αυθαίρετα και (άλλες φορές) εντελώς φωτογραφικά η «συλλογή» σωματείων και συλλόγων ως υποψήφια για χρηματοδότηση, χωρίς σοβαρή ενασχόληση και σοβαρό προβληματισμό, ώστε να υπάρχει ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
3. Σε κάθε εκδήλωση που χρηματοδοτείται με κριτήρια, να υπάρχει ένα πολιτιστικό σκεπτικό, μια σύλληψη πνευματικής ιδέας, ένα όραμα που να καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες και να προωθεί πραγματικά τον πολιτισμό.
4. Οι χρηματοδοτήσεις να στοχεύουν στη συνεργασία των συλλόγων και των φορέων και όχι στα οφέλη του κάθε σωματείου. Ελάχιστη προϋπόθεση, η πλήρης διαφάνεια σε κάθε δράση.
5. Να υπάρχει πλήρης «εκμετάλλευση» του καλλιτεχνικού και αθλητικού δυναμικού του κάθε νομού και της κάθε περιοχής που γίνεται η εκδήλωση καθώς μεμονωμένοι καλλιτέχνες και αθλητές δρουν και δημιουργούν χωρίς καμία βοήθεια από την Περιφέρεια.
6. Οι εκδηλώσεις που χρηματοδοτούνται πρέπει να έχουν υψηλή αισθητική, καινοτομία στην οργάνωση, νέο όραμα και συμμετοχή των νέων. Να στηρίζουν ουσιαστικά τους πνεύμονες του πολιτισμού και να δημιουργούν άξιες πολιτιστικές υποδομές. Ειδάλλως θα δούμε για άλλη μια φορά εκδηλώσεις με χαμηλή αισθητική, στερεότυπη οργάνωση, έλλειψη φαντασίας, ευτελή διασκέδαση και μόνο πανηγυράκια.
7. Να υπάρξουν χρηματοδοτήσεις που να προωθούν την διαπολιτισμικότητα, να απευθύνονται σε συλλόγους οικονομικών μεταναστών ή σε μεμονωμένους καλλιτέχνες από άλλες χώρες, που ζουν και δρουν στους νομούς και στις πόλεις της Περιφέρειας με παρουσία χορευτική, μουσική και εικαστική.
8. Να ενταχθεί στις εκδηλώσεις που επιχορηγούνται η γλώσσα μας με λογοτεχνικά συνέδρια, λογοτεχνικά ιστορικά κείμενα, μελοποιήσεις ποιημάτων από συνθέτες που ζουν στον τόπο μας, με νέα μουσικά έργα, με νέα θεατρικά κείμενα, που να προωθούν την πρωτοπορία στην έρευνα, τον πειραματισμό και να επαναπροσδιορίζουν την πολιτιστική μας κληρονομιά.
9. Στις επιχορηγούμενες εκδηλώσεις από την Περιφέρεια οι πολίτες που θα παρευρίσκονται να μην παραμένουν αδρανείς, παθητικοί δέκτες ή μόνο καταναλωτές φαγητών και ποτών, αλλά να είναι συμμετέχοντες σε διεργασίες που να κεντρίζουν και να εξελίσσουν τα διανοητικά, τα ψυχικά και τα πολιτισμικά τους αισθητήρια.
10. Όλες οι χρηματοδοτούμενες εκδηλώσεις πρέπει να πληρούν την νομιμότητα, την ασφάλεια, την προσβασιμότητα, την ψυχολογική ικανοποίηση, την ελκυστικότητα του τόπου οργάνωσης, την πολιτιστική πληρότητα και το σεβασμό απαραίτητα στο περιβάλλον.
Οι προτάσεις μας αυτές σηματοδοτούν μια νέα πολιτιστική αντίληψη και ταυτότητα, που να στηρίζει μια καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών της Περιφέρειας (τόσο για το παρόν, όσο και για το μέλλον των γενεών), με όρους διαφάνειας, συμμετοχής, αλληλεπίδρασης, αίσθημα δικαίου και ουσιαστικής συνεργασίας. Για πολιτιστικές δράσεις με πρόσημο τις ανθρωπιστικές αξίες και την πνευματική μας παράδοση. Για μια εκπαιδευτική, πολιτιστική και αληθινή ψυχαγωγία.

Καλαμάτα 28/12/17
Για την «Πελοπόννησος Πρώτα»
Φλώρος Βασίλης
Πατσαρίνος Νίκος