460 εκατομμύρια για ενίσχυση επιχειρήσεων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Δυο νέα προγράμματα ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων συνολικού ύψους 460 εκατομμυρίων  ευρώ μπαίνουν σε εφαρμογή. Πρόκειται για τη δράση «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας για Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις» για την οποία οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις από σήμερα και τη δράση «Εργαλειοθήκη επιχειρηματικότητας: Εμπόριο – Εστίαση – Εκπαίδευση» η οποία ανοίγει για τους ενδιαφερομένους την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου.

1.Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας για Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την ενίσχυση και αναβάθμιση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν έως 49 άτομα. Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο της χώρας και μέσω αυτού οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες μπορούν να βελτιώσουν την ανταγωνιστική τους θέση στην εσωτερική και εξωτερική αγορά, επενδύοντας στον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού εξοπλισμού τους και στην πιστοποίηση των προϊόντων τους. Μικρές επιχειρήσεις είναι αυτές που απασχολούν έως και 49 εργαζομένους των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10.000.000 ευρώ. Πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι αυτές που απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζομένους των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2.000.000 ευρώ.

Τα επενδυτικά σχέδια που θα υποβληθούν μπορούν να κυμανθούν από 20.000 έως 200.000 ευρώ. Το ποσοστό επιδότησης είναι από 50% έως 65% ενώ το ύψος της επιδότησης καθορίζεται με βάση τις εξαγωγικές επιδόσεις των επιχειρήσεων.

Οι επιχειρήσεις που μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις στο πρόγραμμα είναι:

Βιομηχανίες Τροφίμων
Διαχείριση Αποβλήτων
Δικηγορικά Γραφεία
Εκδοτικοί Οίκοι
Εταιρίες Ενέργειας
Εταιρίες Καθαρισμού
Εταιρίες Πληροφορικής
Κατασκευαστικές
Κατασκευές Μηχανημάτων
Κτηνιατρεία
Λογιστικά Γραφεία
Μηχανικοί
Μεταφορά και Αποθήκευση
Ποτοποιία
Συμβολαιογραφικές Υπηρεσίες
Ταχυδρομικές Εταιρίες (courier)
Τηλεπικοινωνίες
Τηλεφωνικό Κέντρο
Υγεία (οφθαλμίατροι, καρδιολόγοι κ.ά.)
Χαρτοποιία
Χοντρικό Εμπόριο

Προϋποθέσεις Συμμετοχής

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να απασχολούν έως και 49 άτομα προσωπικό

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν κλείσει τουλάχιστον τρεις (3) διαχειριστικές

χρήσεις δωδεκάμηνης διάρκειας

Να έχουν δύο (2) τουλάχιστον Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (ΕΜΕ) εξαρτημένης εργασίας πλήρους ή μερικής απασχόλησης το έτος που προηγείται της υποβολής του επενδυτικού σχεδίου.

Επιδοτούμενες Δαπάνες

Μηχανήματα – Εξοπλισμός έως 100% του επενδυτικού
σχεδίου
Πιστοποίηση Προϊόντων – Υπηρεσιών – Διαδικασιών
έως 100% του επενδυτικού σχεδίου
Συσκευασία – Ετικέτα – Branding έως 25% του
επενδυτικού σχεδίου
Ψηφιακή Προβολή
Συμβουλευτικές Υπηρεσίες – Τεχνικές Μελέτες
Μεταφορικά Μέσα
Μισθολογικό Κόστος Εργαζομένων (νέο προσωπικό).

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) www.ependyseis.gr/mis.šΗ πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή για υποβολή αιτήσεων μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού ενώ οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα αξιολογηθούν με σειρά προτεραιότητας.

2.Εργαλειοθήκη επιχειρηματικότητας: Εμπόριο – Εστίαση – Εκπαίδευση

Το πρόγραμμα «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας: Εμπόριο – Εστίαση – Εκπαίδευση» στοχεύει στην ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν έως 49 άτομα και δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο, στην παροχή υπηρεσιών εστίασης και την παροχή υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης – κοινωνικής μέριμνας. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν μέσω αυτού να  αναβαθμίσουν το επίπεδο επιχειρησιακής οργάνωσης και λειτουργίας τους. Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 60 εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο της χώρας ,τα επενδυτικά σχέδια που θα υποβληθούν μπορούν να κυμανθούν από 10.000 έως 150.000 ευρώ με ποσοστό επιδότησης 50%.

Οι επιχειρήσεις που μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις στο πρόγραμμα είναι:

Λιανικό Εμπόριο (κρεοπωλεία, βιβλιοπωλεία, φαρμακεία, εμπόριο ρούχων & υποδημάτων, αρτοπωλεία, ζαχαροπλαστεία κ.ά.)
Εστίαση (εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, σουβλατζίδικα, πιτσαρίες, fast food,  καφετέριες, κέντρα διασκέδασης, bar restaurant κ.ά.)
Ιδιωτική Εκπαίδευση (προσχολική, πρωτοβάθμια/δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, γενική/τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, κέντρα ξένων γλωσσών, φροντιστήρια)
Παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί καθώς και οι λοιπές υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας

Προϋποθέσεις Συμμετοχής

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να απασχολούν έως και 49 άτομα προσωπικό

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν κλείσει τουλάχιστον τρεις (3) διαχειριστικές

χρήσεις δωδεκάμηνης διάρκειας

Να έχουν το έτος που προηγείται της ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης χρηματοδότησης, κατ΄ ελάχιστον:

1 ετήσια μονάδα εργασίας (ΕΜΕ) για τον κλάδο του λιανικού εμπορίου,
2 ΕΜΕ για τον κλάδο της εστίασης και
5 ΕΜΕ για τον κλάδο της εκπαίδευσης-κοινωνικής μέριμνας.

Επιδοτούμενες Δαπάνες

Αγορά Μηχανημάτων – Εξοπλισμού
Αγορά λογισμικού και εξειδικευμένου εξοπλισμού πληροφορικής
Εργασίες στα κτίρια, τις εγκαταστάσεις και τον περιβάλλων χώρο της επιχείρησης με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, την αναβάθμιση της υγιεινής & της ασφάλειας και την διευκόλυνση των ΑμΕΑ (Άτομα με αναπηρία)
Μεταφορικά Μέσα
Ψηφιακή Προβολή (Google Ads, Facebook ads, Instagram ads, YouTube κλπ.)
Συμβουλευτικές υπηρεσίες ψηφιακής προβολής (π.χ email marketing, newsletter campaign, web banners, ανάπτυξη ψηφιακού υλικού διαφήμισης)
Πιστοποίηση υπηρεσιών ή/και διαδικασιών (ISO)
Σύνταξη και παρακολούθηση επενδυτικού σχεδίου
Δαπάνες Μελετών – Κατάρτισης
Μισθολογικό κόστος εργαζομένων (νέο προσωπικό). Δεν είναι επιλέξιμη η πρόσληψη συζύγων και συγγενών α’ και β’ βαθμού.

Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση χρηματοδότησης που συνοδεύεται και από ηλεκτρονικό φάκελο υποψηφιότητας στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) www.ependyseis.gr/mis .Το πρόγραμμα  λήγει στις  09 Μαΐου 2019 ενώ ο χρόνος υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων είναι μέχρι 24 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υλοποιήσουν το 30% του εγκεκριμένου επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της επένδυσης, τους πρώτους 12 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης.

Του Γιώργου Δημοσθένους 

http://www.businessnews.gr