5+1 άξονες παρουσίασε ο Θ. Βασιλόπουλος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τους 5+1 άξονες και τις 112 πρωτοβουλίες  παρουσίασε σήμερα ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας Θ. Βασιλόπουλος σε εκδήλωση στο Αμφιθέατρο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος.

 

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Θ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Συμπολίτισσες και συμπολίτες,

Φίλες και  φίλοι,

Στις 23 Ιανουαρίου, στην παρουσίαση της παράταξης μας, σας κάλεσα να δικαιώσουμε τον τίτλο του συνδυασμού μας.

Να δικαιώσουμε το έργο και την ιστορία μας.

Να δικαιώσουμε το μήνυμα μας, ενώνοντας δυνάμεις για την Καλαμάτα και τη ζωή μας.

Σήμερα, τρεις μήνες μετά, θέλω να σας ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου, για τη μαζική ανταπόκριση στο κάλεσμα μου.

Με τη δική σας στήριξη, με τη δική σας εμπιστοσύνη, με τη δική σας συμμετοχή:

Είμαστε η μεγάλη, δημιουργική πρωτοβουλία που χρειάζεται ο Δήμος μας.

Είμαστε η ισχυρή δύναμη που διασφαλίζει  ότι ο Δήμος μας θα συνεχίσει  να πηγαίνει μπροστά.

Είμαστε ενωμένοι, έτοιμοι και αποφασισμένοι να επιταχύνουμε την πορεία για ένα Δήμο λειτουργικό που παρέχει περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες στους συμπολίτες μας.

Φίλες και φίλοι,

Γνωρίζετε καλά ότι τα τελευταία χρόνια εργαστήκαμε με προτεραιότητα έργα και δράσεις που συμβάλλουν αφενός στην καλύτερη λειτουργία της πόλης και αφετέρου στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής  όλων μας.

Με ολοκληρωμένο σχεδιασμό, συστηματική προσπάθεια, θέληση και αποφασιστικότητα πετύχαμε πολλά.

Με την εντολή των δημοτών που εμπιστεύτηκαν τον Παναγιώτη Νίκα και όλους εμάς, τους συνεργάτες του, ο Δήμος Καλαμάτας εξελίχθηκε σε έναν υγιή οικονομικά και λειτουργικό μηχανισμό, που προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στους δημότες. Η Πόλη και οι Κοινότητες του Δήμου μας γνώρισαν σημαντικές βελτιώσεις. Η καθημερινότητα όλων μας έγινε καλύτερη.

Ασφαλώς, δεν έγιναν όλα και δεν έγιναν όλα τέλεια.

Ο τελικός απολογισμός, όμως, του έργου μας τα προηγούμενα χρόνια, είναι – χωρίς καμία αμφιβολία – απολογισμός ιδιαιτέρως θετικός.

Με την εμπιστοσύνη σας, κάναμε το Δήμο Καλαμάτας ένα Δήμο που αξίζει να ζεις.

Συμπολίτισσες και συμπολίτες,

Το έργο των προηγούμενων χρόνων αποτελεί για εμάς τη βάση επάνω στην  οποία δημιουργούμε ένα Δήμο ακόμα πιο λειτουργικό, ώστε να προσφέρει ακόμα περισσότερες και ακόμα καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες.

Μία πόλη «έξυπνη», με πρόσθετες, καινοτόμες  λειτουργίες, για όλους τους κατοίκους της.

Ένα περιβάλλον τοπικής ανάπτυξης, που αξιοποιεί το πλεονεκτήματα του τόπου μας και τις ικανότητες των κατοίκων, ώστε να προσφέρει ευκαιρίες και δυνατότητες σε κάθε μια και κάθε έναν από εμάς.

Με τους υποψήφιους του συνδυασμού μας, τους συνεργάτες μου, αλλά και την πολύτιμη βοήθεια ειδικών, όπου χρειάστηκε, δημιουργήσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το Δήμο μας, για την πόλη της Καλαμάτας, αλλά και τις Κοινότητες, στις οποίες δίνουμε ιδιαίτερο βάρος και θα παρουσιάσουμε ενότητα του προγράμματός μας σε εκδήλωση μετά το Πάσχα.

Ένα σχέδιο ρεαλιστικό, κοστολογημένο, απολύτως εφαρμόσιμο.

Ένα σχέδιο που διασφαλίζει ότι κερδίζουμε το στοίχημα της επιτάχυνσης  της θετικής πορείας του Δήμου μας, ότι κερδίζουμε το στοίχημα της παροχής περισσότερων και καλύτερων υπηρεσιών στους συμπολίτες μας, ότι κερδίζουμε το στοίχημα για καλύτερη ζωή για όλους.

Φίλες και φίλοι,

Σας καλώ να υποδεχθούμε τους συνεργάτες μου, υποψήφιους Δημοτικούς συμβούλους, προκειμένου να σας παρουσιάσουμε το πλαίσιο και τη φιλοσοφία του προγράμματος του συνδυασμού μας.

Συμπολίτισσες και συμπολίτες,

Αξιοποιούμε το μεγάλο έργο των προηγούμενων χρόνων και καινοτομούμε,  όπου χρειάζεται,  ώστε οι κάτοικοι να μπορούν να ζουν και να εργάζονται, σε ένα περιβάλλον ελκυστικό και ανθρώπινο, στο οποίο θα αποτυπώνεται έντονα η νέα, σύγχρονη αντίληψη για την πόλη και τις κοινότητες του Δήμου μας.

Παρεμβαίνουμε στη διαμόρφωση της νέας φυσιογνωμίας της πόλης, αναδεικνύοντας το παράκτιο μέτωπο και τη ζώνη του Νέδοντα.

Βελτιώνουμε την ελκυστικότητα της, με σεβασμό στους κατοίκους και τους επισκέπτες, φροντίζοντας για το αστικό πράσινο και τους κοινόχρηστους χώρους.

Αξιοποιούμε το τουριστικό μας προϊόν, προβάλλοντας και αναδεικνύοντας τον τόπο μας ως ιδανικό προορισμό 365 ημέρες το χρόνο.

Ενισχύουμε την εξωστρέφεια, με τις παρεμβάσεις μας στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και την υποστήριξη μεγάλων καλλιτεχνικών και αθλητικών γεγονότων.

Δημιουργούμε μια πόλη ανθρώπινη και αλληλέγγυα, με έμφαση στην κινητικότητα και τις λειτουργίες της, φροντίζοντας για την καθαριότητα, προωθώντας όλα τα ρεύματα ανακύκλωσης, παρεμβαίνοντας στην καθημερινότητα κάθε γειτονιάς, βελτιώνοντας τη λειτουργία των κοινωνικών δομών του Δήμου και προωθώντας τον εθελοντισμό.

Στηρίζουμε την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα, προωθώντας την ψηφιακή γεωργία, προβάλλοντας τα τοπικά προϊόντα και φροντίζοντας για τις αναγκαίες υποδομές.

Ενισχύουμε τη νεολαία, διαμορφώνοντας αξιοπρεπείς αθλητικούς χώρους παντού και για όλα, ενισχύοντας την καλλιτεχνική παιδεία των σχολών της ΦΑΡΙΣ, αναβαθμίζοντας το γρήγορο Internet στα σχολεία και τους κοινόχρηστους χώρους, διευκολύνοντας τη δραστηριότητα των νέων ανθρώπων σε σχέση με τις νέες τεχνολογίες και τη ρομποτική.

Ενσωματώνουμε τις νέες τεχνολογίες καινοτομώντας παντού. Στην κινητικότητα, στην διοικητική εξυπηρέτηση των πολιτών, στην παραγωγή, στην ψυχαγωγία, στο τουριστικό προϊόν, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Φροντίζουμε για το περιβάλλον, παρεμβαίνοντας στις περιοχές φυσικού κάλλους, προωθώντας την ανακύκλωση, βελτιώνοντας την λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, επεκτείνοντας την αποχέτευση και σε άλλους οικισμούς.

Διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις για τη διαβίωση στο χωριό, μεριμνώντας για την καθαριότητα και την προσβασιμότητα, συντηρώντας τις υπάρχουσες υποδομές για την αγροτική παραγωγή και ενισχύοντας κάθε τοπική δραστηριότητα.

Θωρακίζουμε την πόλη απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα μεριμνώντας για τη συνέχεια των αντιπλημμυρικών έργων και την παροχετευτικότητα του Νέδοντα, προωθούμε τις ενέργειες για την αυτάρκεια της πόλης σε νερό και αντικαθιστούμε το παλαιό δίκτυο προστατεύοντας την υγεία των κατοίκων.

Κυρίες και  κύριοι,

Ήρθε η ώρα να σας παρουσιάσουμε τους 5+1 άξονες και τις 112 πρωτοβουλίες μας.

Πρώτος άξονας,  Καθημερινότητα.

Θέλουμε ένα Δήμο λειτουργικό, με καθαρές γειτονιές και κοινότητες, και με περισσότερες υπηρεσίες στους πολίτες.

Καθαριότητα

Η υλοποίηση του έργου της «Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου», που προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων και ΧΥΤΥ,  επιβάλλει ο Δήμος να βελτιώσει τις υποδομές αποκομιδής και να ενισχύσει τα προγράμματα  ανακύκλωσης.

 

 Οδοποιία – Πεζοδρόμια

Η ποιότητα των δρόμων και των πεζοδρομίων, επιδρά καθοριστικά στην οδική και γενικότερη ασφάλεια των κατοίκων του Δήμου μας, ενώ η αγροτική οδοποιία είναι καθοριστική για την άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας. Ακριβώς γι’  αυτό το πρόγραμμα μας περιλαμβάνει εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις και παρεμβάσεις σε ετήσια βάση.

Εκπαίδευση – Σχολεία – παιδικοί Σταθμοί 

Στόχος μας η ενίσχυση της λειτουργικότητας των σχολικών μονάδων, η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και η διεύρυνση των δυνατοτήτων της Δια Βίου Μάθησης.

Παιδικές χαρές

Βελτιώνουμε όπου χρειάζεται  τις 43 παιδικές χαρές του Δήμου μας   και αξιοποιούμε τους δεσμευμένους χώρους, προκειμένου να δημιουργήσουμε νέες. Δημιουργούμε παιδική χαρά για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Πόλη Αλληλέγγυα και συμμετοχική

Επιδιώκουμε την ενίσχυση όλων των υφιστάμενων δομών και λειτουργιών κοινωνικής αλληλεγγύης, τη δημιουργία νέων, καθώς και τη στήριξη των εθελοντικών ομάδων στο Δήμο μας.

Εξυπηρέτηση του δημότη

Αξιοποιούμε κάθε τεχνολογική δυνατότητα, ώστε η εξυπηρέτηση των δημοτών να γίνεται στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, περιορίζοντας την ανάγκη μετάβασης τους στις υπηρεσίες του Δήμου.

Τοπική Οικονομία

Ο Δήμος οφείλει να έχει στρατηγικό σχεδιασμό και ισχυρή παρέμβαση στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας και της ενθάρρυνσης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Ύδρευση – Αποχέτευση 

Με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και έργα, αναβαθμίζουμε τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και θωρακίζουμε την Καλαμάτα και τις Κοινότητες απέναντι στην απειλή πλημμυρών.

Πολιτική προστασία – Αντιμετώπιση έκτακτων φαινομένων

Βελτιστοποιούμε τα υφιστάμενα σχέδια πολιτικής προστασίας, με έμφαση στην προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και την  άμεση απόκριση σε επικείμενο κίνδυνο.

Φροντίδα για τα ζώα – Αδέσποτα 

Με συγκεκριμένες δράσεις ενισχύουμε τη φροντίδα των τετράποδων φίλων μας και δίνουμε λύσεις στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στο Δήμο μας.

Δεύτερος άξονας, το περιβάλλον. 

Φυσικό περιβάλλον

Προτεραιότητα μας η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η φροντίδα και η αύξηση του αστικού πράσινου, καθώς και η υλοποίηση εμβληματικών περιβαλλοντικών έργων, που θα καταστήσουν το Δήμο μας πρότυπο πράσινης ανάπτυξης.

Αστικό περιβάλλον

Εφαρμόζουμε και διορθώνουμε το Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό,  όπου κρίνεται αναγκαίο και φροντίζουμε για τη  διασφάλιση συμβατών χρήσεων γης για ήπια αστική, περιαστική και τουριστική ανάπτυξη.

Τρίτος άξονας, ο αθλητισμός.

Ο αθλητισμός, δεν είναι μόνο κοινωνικό αγαθό. Είναι και διέξοδο για τη νεολαία και την κοινωνία, παράγοντας σωματικής και ψυχικής ισορροπίας, διαβατήριο για καλύτερη υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Τέταρτος άξονας, ο πολιτισμός.

Ο Δήμος μας έχει μεγάλη ιστορία, αλλά και πολύ σημαντική πολιτιστική κληρονομιά. Η ανάδειξη της, η ενδυνάμωση των δράσεων πολιτισμού, η προσθήκη νέων και η ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών στα πολιτιστικά δρώμενα, αποτελούν προτεραιότητα μας, αλλά και καθοριστικό παράγοντα για την ισόρροπη ανάπτυξη της Καλαμάτας και των Κοινοτήτων μας.

Πέμπτος άξονας, ο τουρισμός. 

Στόχος μας η ανάδειξη του Δήμου μας ως τουριστικού προορισμού 12 μήνες το χρόνο, με την προβολή του πολυδιάστατου περιεχομένου που προσφέρει για κάθε επισκέπτη.

Φίλες και φίλοι,

Ο πρόσθετος άξονας του προγράμματος μας, είναι για μας πολύ σημαντικός.

Θέλουμε ο Δημότης να  έχει λόγο και ρόλο  στα όσα συμβαίνουν στο Δήμο μας. Να μπορεί να παρεμβαίνει, να ασκεί κριτική, να καταθέτει προτάσεις, να ζητά και να λαμβάνει άμεσα πληροφόρηση, να συν διαμορφώνει αποφάσεις που αφορούν καθοριστικής σημασίας ζητήματα.

Για εμάς, έχει μεγαλύτερη σημασία το να ακούς και  μικρότερη το να μιλάς στους πολίτες.

Για το σκοπό αυτό συνδυάζουμε κλασσικές μορφές επικοινωνίας με τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία.

Δημιουργούμε ειδική πλατφόρμα υποβολής ερωτήσεων στο site του Δήμου, με υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής να απαντά στα ερωτήματα το πολύ σε μία εβδομάδα.

Καθιερώνουμε Συνελεύσεις Περιοχών μία φορά το χρόνο (Σεπτέμβριο – Οκτώβριο), όπου ο Δήμαρχος παρουσιάζει το έργο και τις δράσεις του Δήμου και συζητά με τους κατοίκους.

Δημιουργούμε ειδικό τμήμα στο site του Δήμου με τίτλο «Η γνώμη σας μετράει»,  όπου κάθε δημότης  θα μπορεί να καταθέτει σκέψεις και προτάσεις του για την καλύτερη λειτουργία του Δήμου.  Για κάθε σκέψη ή πρόταση η Δημοτική Αρχή θα απαντά μέσα σε 15 ημέρες.

Καθιερώνουμε το θεσμό των Τοπικών Δημοψηφισμάτων, για ζητήματα ιδιαίτερης σημασίας.

Αναπτύσσουμε  καμπάνιες αμφίδρομης επικοινωνίας, μέσω διαδικτύου, για ζητήματα καθημερινότητας.

Συμπολίτισσες μια συμπολίτες,

Φίλες και φίλοι,

Στην επαγγελματική μου ζωή, έμαθα να μετατρέπω τα σχέδια σε έργο χειροπιαστό. Να διεκδικώ τις ευκαιρίες. Να αξιοποιώ τις δυνατότητες.

Στη διαδρομή μου στην αυτοδιοίκηση, συνειδητοποίησα ότι πρέπει πρώτα απ’  όλα να ακούς, να λειτουργείς συνθετικά, να εμπνέεις και να εμπνέεσαι από τους συνεργάτες σου.

Ζητώ την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη σας, για να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας για το Δήμο μας.

Για να κάνουμε πράξη τις πρωτοβουλίες μας.

Για να συνεχίσει ο τόπος μας να πηγαίνει μπροστά.

Πιστεύω στις δυνατότητες της Καλαμάτας, αλλά και στις ικανότητες όλων όσων ζούμε στην πόλη και τις κοινότητες του Δήμου μας.

Ζητώ να ενώσουμε δυνάμεις, για να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες, για να αξιοποιήσουμε την προοπτική, για να ανταποκριθούμε θετικά στις προκλήσεις.

Ζητώ να ενώσουμε δυνάμεις, για να επιταχύνουμε τη θετική μας πορεία.

Ζητώ να ενώσουμε δυνάμεις,  για να κερδίσουμε,   μαζί,  το αύριο, για τον τόπο μας και τη ζωή μας.

Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας,

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας.

Σας ευχαριστούμε γιατί η απόφαση σας να ενώσετε τις δυνάμεις σας μαζί μας,  μας δίνει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας.

Να κερδίσουμε, μαζί, το αύριο για το Δήμο μας και τη ζωή μας.

 

Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα σε όλους!