59 δασικές πυρκαγιές σε 24 ώρες αντιμετώπισε η Πυροσβεστική

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
φωτο αρχείου

59 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν από τις 7:00 το απόγευμα της Παρασκευής έως τις 7:00 το απόγευμα του Σαββάτου και συνολικά επιχείρησαν: 459 πυροσβέστες, 204 οχήματα, δέκα (10) ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εννέα (9) αεροσκάφη, επτά (7) ελικόπτερα και επτά (7) PZL. Συνδρομή παρείχαν δεκαέξι (16) υδροφόρες των Περιφερειών και των Ο.Τ.Α. ένα ελικόπτερο του Ε.Σ. καθώς και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο όπως αναφέρει η Πυροσβεστική.

Νωρίς το πρωί, περίπου στις 06:00 τα ξημερώματα, ξέσπασε φωτιά στην περιοχή του Σίμου στην Ελαφόνησο. Αμέσως σήμανε συναγερμός και προληπτικά εκκενώθηκε το κάμπινγκ στην περιοχή αλλά κι ένα ξενοδοχείο, ενώ απομακρύνθηκαν και όσοι έκαναν εκεί ελεύθερο κάμπινγκ. Μάλιστα, μια γυναίκα χρειάστηκε να απεγκλωβιστεί από σπηλιά.

Η φωτιά στον Μαραθώνα, που φέρεται να προκλήθηκε λόγω εργασιών σε σπίτι στην περιοχή, ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου και αμέσως σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική, που έστειλε ισχυρότατες δυνάμειςΔεν απειλήθηκαν σπίτια αλλά η μάχη της κατάσβεσης ήταν δύσκολη εξαιτίας των ανέμων έως και 8 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή.

Λίγη ώρα αργότερα ξέσπασε φωτιά στο Ζούμπερι, κοντά στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα, οι οποίες όμως δεν απειλήθηκαν, αν και για προληπτικούς λόγους απομακρύνθηκαν τα παιδιά και μεταφέρθηκαν στην παραλία μέχρι να γίνει κατάσβεση.  Εξαιτίας της φωτιάς είχε διακοπεί και η κυκλοφορία στους δρόμους, αλλά πλέον έχει αποκατασταθεί.

Τόσο στον Μαραθώνα όσο και στο Ζούμπερι βρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος μίλησε με τους υπευθύνους των κατασκηνώσεων και με τα παιδιά καθησυχάζοντας τους, ενώ για να νιώθουν ακόμα πιο ασφαλείς, έδωσε εντολή για περιπολία σκάφους του Λιμενικού μπροστά στην παραλία.

Πλέον, οι σημαντικότερες φωτιές είναι σε ύφεση και έχουν οριοθετηθεί. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία της Πυροσβεστικής καθώς και κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Η τρίτη φωτιά που ξέσπασε στην Αττική ήταν στον Ασπρόπυργο, σε οικοπεδικούς χώρους με χαμηλή βλάστηση κοντά στο Κοιμητήριο και έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Δασική πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 18:30 το απόγευμα στην περιοχή Σβορωνάτα Κεφαλονιάς, που απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο του νησιού. Από τη φωτιά που εκδηλώθηκε από άγνωστη αιτία δεν κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή ή το αεροδρόμιο του νησιού.

Πυρκαγιά ξέσπασε και στην περιοχή Ελαιώνες, στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η πυρκαγιά έκαψε 3 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.


Με διαταγή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος ήδη από τις 07:30 το πρωί του Σαββάτου όλες οι Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις (ΠΕΠΥΔ) είναι σε Γενική Επιφυλακή.

Συνεχίζεται η εφαρμογή του Σχεδίου Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.