Ρεμπέτικα στο πλαίσιο «Μουσικές του Κόσμου» στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στο πλαίσιο του κύκλου «Μουσικές του Κόσμου», την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2017, και ώρα 20.00, στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, ο πιανίστας, παιδαγωγός και ερευνητής Κώστας Γαλάνης θα προσφέρει μια ιστορική αναδρομή στη μουσική του Ρεμπέτικου τραγουδιού.
Η ιστορική αναδρομή θα ξεκινήσει από τις πρώτες ηχογραφήσεις στις αρχές του 1900 στην Αμερική και θα συνεχίσει έως την δεκαετία του ’20 με τους Μικρασιάτες Σμυρνιούς τραγουδιστές και την μετέπειτα δεκαετία του ’30 με την Πειραιώτικη τετράδα (Δελιάς, Παγιουμτζής, Βαμβακάρης, Μπάτης).
Αναλύοντας κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της εποχής θα διαφωτισθούν πτυχές της πολιτιστικής και λαογραφικής παράδοσης εξηγώντας γιατί το ρεμπέτικο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά τμήματα της μουσικής μας παράδοσης.
Αξίζει να σημειωθεί άλλωστε πως τo 2017 η πρόταση της Ελλάδος γίνεται αποδεκτή και το Ρεμπέτικο κατατάσσεται ως αντιπρόσωπος της Ελληνικής μουσικής στην παγκόσμια λίστα της Unesco ως άθικτη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.

Τη συναυλία διοργανώνουν η Κοινωφελής Επιχείρηση «Φάρις» και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Σύλλογο «Τέρψις» (Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων των Μαθητών – αλλά και φίλων – των Σχολών της «Φάρις»).

Η είσοδος είναι ελεύθερη