Σύσταση προανακριτικής για την υπόθεση Novartis

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μετά την Καθαρά Δευτέρα προσδιόρισε τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9,84 και τον Βασίλη Πάικο, διευκρίνισε ότι, όσον αφορά στο αδίκημα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος δεν τίθεται θέμα παραγραφής.

Ως προς το αδίκημα της δωροληψίας, είπε ότι υπάρχουν διάφορες νομικές απόψεις, που λένε ότι δεν υπόκειται σε παραγραφή. Αναφορικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες, είπε ότι θα κληθούν να καταθέσουν, τηρώντας όλες τις προϋποθέσεις ως προς την προστασία τους.

Εν τω μεταξύ, επιβεβαιώνεται από τον εκπρόσωπο του ελβετικού υπουργείου Δικαιοσύνης Φόλκο Γκάλι ότι Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν υποβάλλει στην Ελβετία αίτημα δικαστικής συνδρομής, το οποίο αυτή τη στιγμή εξετάζεται. Όπως αναφέρει η ελβετική ιστοσελίδα swissinfo.ch τα δύο αιτήματα για δικαστική συνδρομή συνδέονται με έρευνες για τη Novartis και δωροδοκίες στις οποίες φέρονται να εμπλέκονται η ελβετική φαρμακοβιομηχανία και Έλληνες γιατροί και δημόσιοι λειτουργοί. Επικαλούμενο σχετική επιβεβαίωση αξιωματούχου του ελβετικού υπουργείου Δικαιοσύνης στη δημόσια ελβετική τηλεόραση (RTS) και το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων, η swissinfo αναφέρει ότι τα δύο αιτήματα ελήφθησαν περί τα τέλη του 2017 και τον Ιανουάριο του 2018.

Την ίδια ώρα μαίνεται η αντιπαράθεση για την υπόθεση με οξύτατες αντιδράσεις των προσώπων που έχουν «εμπλακεί» στη σχετική δικογραφία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπολύοντας, πάντως, επίθεση κατά της κυβέρνησης, την οποία και κατηγόρησε για παρακρατικές μεθόδους, τόνισε πως δεν πρόκειται να δεχθεί  η ιστορία αυτής της παράταξης να διασύρεται από τρεις κουκουλοφόρους μάρτυρες. «Όλα στο φως αλλά με κανόνες. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Δεν μας τρομάζουν οι παρακρατικές μέθοδοι ενός καθεστώτος που καταλαβαίνει ότι ψυχορραγεί και θα κάνει τα πάντα για να κρατηθεί στην εξουσία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Μάλιστα, χθες πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι στενής συνεργάτιδας του Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη, με εισαγγελική εντολή. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η συγκεκριμένη έρευνα εντάσσεται στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση Novartis. Στην προκειμένη περίπτωση, φαίνεται πως την έρευνα διέταξε η Εισαγγελέας Διαφθοράς, η οποία χειρίζεται απευθείας την υπόθεση και θα αξιολογήσει τυχόν ευρήματα.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υποστηρίζει ότι «στη δικογραφία που έχει παραδοθεί, το κομμάτι της εκθέσεως του FBI δεν περιλαμβάνει τίποτα για κανένα πολιτικό πρόσωπο και κανέναν πρώην πρωθυπουργό» και προαναγγέλλει μηνύσεις και αγωγές στους προστατευόμενους μάρτυρες, ενώ επισημαίνει ότι εξετάζει, με τον δικηγόρο του, το θέμα των κ.κ. Παπαγγελόπουλου, Κοντονή, Πολάκη, Καμμένου και της κυρίας Τουλουπάκη στη λογική ότι για τους πρώτους «αποδεικνύεται ότι είχαν γνώση της δικογραφίας» πριν την λάβει ο ίδιος, γεγονός που είναι «δικονομικά και συνταγματικά απαράδεκτο» όπως λέει, φωτογραφίζοντας ως μόνη πηγή πληροφοριών προς αυτούς την Εισαγγελέα Διαφθοράς.

Επίθεση στον Άδωνι Γεωργιάδη, στο πλαίσιο της υπόθεσης Novartis, εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Αντώναρος, με αποτέλεσμα λίγες ώρες αργότερα να ανακοινωθεί η απόφαση Μητσοτάκη για διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία.  “Αναμένω από τον κ. Μητσοτάκη που ευαγγελιζόταν νέα ήθη να ζητήσει την άμεση σύγκληση των αρμοδίων οργάνων του κόμματος καθώς και να καταθέσει πλήρως δικαιολογημένο σχετικό αίτημα. Επίσης τον καλώ να δώσει οδηγίες για την άμεση διακοπή των διαρροών με συκοφαντικό περιεχόμενο που διακινούνται από εντεταλμένα κομματικά στελέχη σε βάρος μου στα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης” τονίζει ο Ευάγγελος Αντώναρος.

Μηνήσεις προαναγγέλλει και ο Αντώνης Σαμαράς. «Εγώ απαντώ στη συκοφαντία μηνύοντας τους συκοφάντες. Κι όποιος άλλος χρειαστεί να ελεγχθεί, θα ελεγχθεί στην πορεία. Και θα μηνυθεί στην πορεία. Θα τους πάω μέχρι τέλους», λέει χαρακτηριστικά ο πρώην Πρωθυπουργός, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως η συκοφαντία αυτή θα αποδειχθεί πλήρως και η σκευωρία θα έλθει στο φως.

«Στημένη σκευωρία με συγκεκριμένη πολιτική στόχευση» χαρακτηρίζει την εμπλοκή του ονόματος του στην υπόθεση Novartis, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Μονόδρομο θεωρεί την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Νοvartis, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Έχω πεισθεί κι εγώ, ότι είναι ο μόνος τρόπος για να μην δοθεί η αίσθηση της “ομερτά”, της συγκάλυψης δηλαδή και της αξιοποίησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, για να κουκουλωθεί η υπόθεση» τονίζει ο κ. Ξανθός. Όπως εξηγεί, η διεθνής διάσταση του θέματος «καθιστά γελοία τη θεωρία περί σκευωρίας».

«Όταν προκύπτουν ποινικές ευθύνες, κανένας δεν πάει σπίτι του, αλλά λογοδοτεί έναντι της Δικαιοσύνης για τα έργα και τις πράξεις του», τονίζει ο Σταύρος Κοντονής, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Realnews» και σημειώνει ότι «κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου, αφού πρωτίστως ο νόμος είναι η ασπίδα προστασίας όλων των πολιτών». Ο υπουργός Δικαιοσύνης ασκεί έντονη κριτική για τις αναφορές της αντιπολίτευσης που ζητά να»βγουν οι κουκούλες» από τους προστατευόμενους μάρτυρες, χαρακτηρίζοντας τις “νομικά απαράδεκτες και ηθικά ανέντιμες”.

«Η κυβέρνησή μας επιδιώκει τη διάχυση του ελέγχου σε όλα τα επίπεδα. Στην οικονομία, στη δημόσια διοίκηση, στην αυτοδιοίκηση, στην κυβερνητική πρακτική. Αποτελεί διακηρυγμένο πολιτικό στόχο που ενισχύει τη δημοκρατία, την ισονομία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων στην πράξη. Που δεσμεύει την ίδια την κυβέρνηση καθώς και αυτή επιζητεί και εκτίθεται στον έλεγχο των δικών της πράξεων. Η εξέλιξη της υπόθεσης NOVARTIS και η αποκάλυψη των ενόχων εξυπηρετεί τον ελληνικό λαό, υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον» σημειώνει ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αναστάσιος Πετρόπουλος.

“Η κυβέρνηση Σαμαρά περιόρισε μεσοσταθμικά τον τζίρο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων κατά 30% και τα κέρδη αντίστοιχα, που συνεπάγεται ανάλογο όφελος για τον ΕΟΠΥΥ και το σύστημα Υγείας και κοινωνικής ασφάλισης”, δηλώνει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και βουλευτής της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς, σε συνέντευξή του στον “Ελεύθερο Τύπο” υπό τον τίτλο: “Πολεμήθηκαν υπουργοί που τα έβαλαν με τη διαφθορά”. Προσθέτει ότι συμμετείχε “σε μια κυβέρνηση που ήταν μέρος της λύσης του προβλήματος και όχι μέρος του προβλήματος”. Ερωτηθείς αν κατά τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας υπέπεσε στην αντίληψη του προσπάθεια δωροδοκίας υπουργών, στελεχών και άλλων προσώπων, απαντά: “ποτέ δεν έπεσε στην αντίληψή μου χρηματισμός υπουργών, αλλά αντίθετα πολλές φορές έπεσε στην αντίληψη μου να πολεμούνται σφόδρα υπουργοί που προσπαθούσαν να διορθώνουν τα πράγματα και να κλείνουν παράθυρα για διαφθορά”.

Την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεση Novartis ζήτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης ανοίγοντας τη συνεδρίαση της ΜΕ.ΣΥ.Α., δηλαδή της Κ.Ε. του Ποταμιού, ωστόσο ήταν ξεκάθαρος για τον τρόπο που χειρίζεται την υπόθεση η κυβέρνηση εμπλέκοντας πολιτικά πρόσωπα χωρίς αποδεικτικά στοιχεία. «Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι οι αντίπαλοι της είναι ένοχοι, επειδή απλώς είναι αντίπαλοι. Οι πολίτες όμως θέλουν στοιχεία, αποδείξεις και τεκμήρια. Θα ζήσουν για μερικές μέρες, μια καταιγίδα από καταγγελίες, φήμες, διαρροές, βρισιές, λάσπη, μηχανορραφίες, στοιχεία που δεν θα ξέρεις αν είναι αληθινά ή κατασκευασμένα, και τελικά θα σηκώσουν τα χέρια ψηλά μη μπορώντας να ξεχωρίσουν την αλήθεια από το ψέμα. Αυτό άλλωστε, βολεύει ως ύστατη λύση και τους κυβερνώντες. Μπορεί να μην έχουμε ενόχους, αλλά δεν θα έχουμε και αθώους, θα έχουμε μόνο σκιές! Και αυτό είναι το χειρότερο για μια κοινωνία που δεν αντέχει να βλέπει άλλες σκιές», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Για την υπόθεση Novartis ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Documento» ότι το ΚΚΕ ζήτησε, όπως κάνει πάντα για τις αντίστοιχες υποθέσεις, πλήρη διερεύνησή της και απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν, χωρίς να καλλιεργεί αυταπάτες «περί δήθεν κάθαρσης όταν και στο χώρο του φαρμάκου κουμάντο κάνουν τα μονοπωλιακά συμφέροντα» και χωρίς συμμετοχή σε παιχνίδια αποπροσανατολισμού.

Τη σιωπή του έλυσε ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis, Κωνσταντίνος Φρουζής. Μιλώντας στην “Καθημερινή της Κυριακής” υποστηρίζει ότι δεν έδωσε χρήματα, ποτέ, σε οποιονδήποτε πολιτικό.

antennanews