Ο Γάμος του Κουτρούλη στη Μεθώνη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Οι γιορτές της Αποκριάς στη Μεθώνη είναι άρρηκτα δεµένες µε τον γάµο του Κουτρούλη, έθιµο που έχει τις ρίζες του στις αρχές του 14ου αιώνα στην ενετοκρατούµενη περιοχή.

 

Ολα άρχισαν όταν ο τελευταίος έλληνας ιππότης, ο Ιωάννης Κουτρούλης, ερωτεύθηκε µια ντόπια, η οποία όµως ήταν παντρεµένη. Εκείνος την έκλεψε και αποφάσισε να συγκατοικήσει µαζί της, γεγονός που προκάλεσε κουτσοµπολιά αλλά και τον αφορισµό της γυναίκας από την Εκκλησία.

Επί 17 χρόνια ο Κουτρούλης, παρά τη µεγάλη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, αγωνιζόταν να την παντρευτεί νόµιµα. Τελικά η γυναίκα παρουσίασε το διαζύγιο και έγινε το µυστήριο. Μετά την τέλεση του γάµου, το 1394 ή το 1404, το γλέντι κράτησε αρκετές ηµέρες σε πείσµα του πρώτου συζύγου, αλλά και προς ικανοποίηση του παθόντος και πολλά δαπανήσαντος Ιωάννη Κουτρούλη.

 

Το τρικούβερτο γλέντι έµεινε στην ιστορία και η φράση «έγινε του Κουτρούλη ο γάµος» πλέον δηλώνει θορυβώδη εκδήλωση. Αυτό το πραγµατικό γεγονός ξαναζωντανεύει µε τη µορφή παρωδίας το µεσηµέρι της Καθαρής Δευτέρας και έως το βράδυ γίνεται γλέντι, όπου προσφέρονται γουρουνόπουλα, καψάλες (φέτες ψωµιού µε λάδι καψαλισµένες στη φωτιά) και κρασί.