Υπερχείλησε η Νέδα προκαλώντας ζημιές σε θερμοκήπια

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Νέο εφιάλτη πριν ακόμα έρθει η Άνοιξη βίωσαν οι παραγωγοί στα όρια της Τριφυλίας με την Ηλεία μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν τα ξημερώματα της 28ης Φεβρουαρίου, καθώς στην περιοχή σημειώθηκε εκτεταμένη βροχόπτωση που είχε διάρκεια πάνω από 2 ώρες.

Τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά για τους αγρότες καθώς με την βροχή τελικά υπερχείλησε η Νέδα προκαλώντας ζημιές σε θερμοκήπια όπως και σε ελαιοπερίβολα στις παρόχθιες ζώνες του ποταμού. Όπως μας έχει δηλώσει ο Πρόεδρος της Ελαίας Άρης Σκλάνος “οι ζημιές αν συνεχιζόταν η βροχόπτωση θα ήταν εκτεταμένες, με όγκους νερού να εισβάλλουν με ορμή στην περιοχή της Ελαίας από τη Φόνισσα, ενώ στην εκβολή του ποταμού το φαινόμενο της πρόσμιξης θάλασσας με όγκους υδάτων από το ποτάμι δημιούργησε υπερχείληση εισβάλλοντας σε χωράφια και καλλιέργειες”. Οι παραγωγοί ζητούν την δημιουργία τεχνικού έργου με ογκόλιθους που θα εμποδίσει την μελλοντική επανάληψη του φαινομένου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά της Μεσσηνίας οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχουν προβεί σε αλλεπάλληλες ενέργειες στην κοίτη της Νέδας, για την αποφυγή πλημμυρών σε περίπτωση που «φουσκώσουν» τα νερά του ποταμού!

Ανάλογες παρεμβάσεις έχουν γίνει και από δήμους του γειτονικού νομού, οι οποίοι πέρα από τα μέτρα για τις πλημμύρες, εκφράζουν την ανάγκη για τη διαρκή προστασία του σπάνιου αυτού οικοσυστήματος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ