Παρουσιάσθηκε το πρόγραμμα του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Παρουσιάσθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην Αθήνα, το πρόγραμμα του 24ου Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας που θα πραγματοποιηθεί 13 – 22 Ιουλίου 2018

Η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου είπε ότι τα Υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομίας, καθώς και ο Δήμος Καλαμάτας ένωσαν τις δυνάμεις τους και έδωσαν νέα ώθηση σε ένα Φεστιβάλ, που επί 24 χρόνια παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Πρόκειται για ένα Φεστιβάλ που είναι καθιερωμένο διεθνώς στον τομέα του χορού και τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει μία πολύ σοβαρή υποδομή, που του δίνει νέα ώθηση και αυτό είναι το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

Ο Aναπληρωτής Yπουργός Oικονομίας και Aνάπτυξης Αλέξανδρος Xαρίτσης ανέφερε ότι η φετινή συνεργασία των Υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομίας, καθώς και του Δήμου Καλαμάτας έχει πολύ μεγάλη σημασία για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, δεδομένου ότι μπόρεσαν να εξασφαλίσουν τριετή χρηματοδότηση, για να είναι δυνατός ο καλός προγραμματισμός του Φεστιβάλ σε μεσοπρόθεσμη βάση. Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι αναγνωρισμένο διεθνώς και έχει μεγάλη εμβέλεια.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας τόνισε ότι το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι ένα «παράθυρο ανοιχτό» στην Ευρώπη και στον κόσμο. Επεσήμανε δε ότι όλοι οι πρέσβεις ξένων χωρών που επισκέπτονται την Καλαμάτα, αναφέρονται πρώτα απ’ όλα στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού.
Ο Π. Νίκας ευχαρίστησε τον κ. Χαρίτση και την κα Κονιόρδου για τη χρηματοδότηση, τονίζοντας ότι πλέον δεν υπάρχει αγωνία για τα χρήματα και επισημαίνοντας ότι η καλύτερη στήριξη είναι η οικονομική εξασφάλιση, ώστε να είναι δυνατός ο καλύτερος σχεδιασμός σε μεσοπρόθεσμη βάση για το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

14 ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 24ο ΔΙΕΘΝΕΣ  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

1) Το κυρίως πρόγραμμα παραστάσεων στο Μέγαρο Χορού με 14 παραγωγές, 7 στην Κεντρική Σκηνή και 7 στο Στούντιο
2) 8 υπαίθριες παραστάσεις χορού στην Κεντρική Πλατεία της πόλης, κάθε μέρα την ίδια απογευματινή ώρα (στις 19:00) με ελεύθερη είσοδο
3) Μία έκθεση φωτογραφίας στο φουαγιέ του Μεγάρου και μία μουσική βραδιά επίσης με ελεύθερη είσοδο
4) Δύο σεμινάρια χορού και ένα masterclass για χορευτές, ένα εργαστήρι για παιδιά και ένα για ΑμεΑ.
Ως προς το πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής και του Στούντιο στο Μέγαρο Χορού, θα δούμε συνολικά 14 παραστάσεις από 11 πολύ σπουδαίες ομάδες του εξωτερικού και 3 εξαιρετικές ελληνικές ομάδες. Εκτός από τέσσερις ξένες ομάδες, όλες οι υπόλοιπες δεν έχουν παρουσιάσει ποτέ ξανά το έργο τους στην Ελλάδα. Για τις δύο ελληνικές ομάδες, και κινούμενοι στο πλαίσιο της τόνωσης των συνεργασιών του Φεστιβάλ, προχωρήσαμε σε μία συμπαραγωγή με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και μία με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. Η τρίτη ελληνική ομάδα, είναι μια συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και παρουσιάζει το έργο της σε παγκόσμια πρεμιέρα. Επίσης, φέτος, θέλαμε να εντάξουμε στο πρόγραμμα χορό για όλες τις ηλικίες, έτσι φιλοξενούμε στην Κεντρική Σκηνή, για πρώτη φορά, μια παράσταση για όλη την οικογένεια, δηλαδή για παιδιά άνω των 6 ετών και τους συνοδούς τους.
Οι ξένοι καλλιτέχνες και οι ομάδες του φετινού προγράμματος προέρχονται από Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ισπανία, Βέλγιο, Μοζαμβίκη, Ελβετία, Σλοβακία, Ιταλία, Ισραήλ, Σουηδία και Ιρλανδία. Πρόκειται για πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις καλλιτεχνών, με πολύπλευρη δραστηριότητα, αλλά και για παραστάσεις που συνδυάζουν διαφορετικά είδη τεχνών: ποίηση, γλυπτική, σύγχρονο τσίρκο, ακροβατικά, street dance