Η Δυτική Πελοπόννησος στο στόχαστρο διακινητών μεταναστών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την παραδοχή ότι η ακριτική Δυτική Πελοπόννησος βρίσκεται στο στόχαστρο διακινητών μεταναστών με παράνομα μέσα, καταγράφει ρεπορτάζ της εφημερίδας ‘Καθημερινή’ καθώς οι ακτές συχνά γίνονται τόποι αποβίβασης παράνομων μεταναστών τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μάλιστα οι διακινητές δεν πτοούνται και εξακολουθούν να μεταφέρουν μετανάστες με προορισμό την Ιταλία, αφού τα ποσά που εισπράττουν είναι μεγάλα και μπορεί να φθάνουν ακόμα και τις 3.000 ευρώ για κάθε άτομο. Το πρόσφατο περιστατικό με τον εντοπισμό 64 προσφύγων την περασμένη Δευτέρα σε ιστιοφόρο ανοικτά της Γλύφας Ηλείας, στο Ιόνιο Πέλαγος, δείχνει ότι τα κυκλώματα προσπαθούν συνεχώς να βρίσκουν σημεία των ακτών που θεωρούν ότι δύσκολα θα εντοπιστούν από την Αστυνομία ή το Λιμενικό.

Να σημειωθεί ότι το ρεπορτάζ του συναδέλφου αναφέρει ότι , στις περισσότερες περιπτώσεις συνεργάζονται με άτομα που γνωρίζουν καλά τις παραλιακές περιοχές και μπορούν να υποδείξουν απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες ακτές από την Πρέβεζα μέχρι και τη Μεσσηνία, η οποία μάλιστα όπως έχουν αναδείξει ο τοπικός τύπος συχνά βρίσκεται στην επικαιρότητα καθώς έχουμε περιπτώσεις εγκατάλειψης ανοιχτά του Ιονίου πλοίων με μετανάστες τόσο σε Ελαία, Κυπαρισσία, Μάραθο, Λαγκούβαρδο κι αλλού.

Όσον αφορά τον τρόπο δράσης των κυκλωμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι διωκτικές αρχές, το ταξίδι της ελπίδας για τους μετανάστες, όπου ανάμεσά τους βρίσκονται και αρκετές οικογένειες, ξεκινάει από διάφορες περιοχές της Αττικής. Με δεδομένο ότι οι μετανάστες γνωρίζουν ότι δεν θα μπορέσουν να περάσουν από τα σημεία εξόδου, λόγω των ελέγχων, απευθύνονται στα κυκλώματα.

Όσοι λοιπόν από αυτούς διαθέτουν τα απαραίτητα χρήματα, αφού πρώτα πληρώσουν, στη συνέχεια επιβιβάζονται σε μικρά λεωφορεία ή κλειστού τύπου μικρά φορτηγά, με προορισμό κάποια ακτή της Δυτικής Ελλάδας. Μόλις αποβιβαστούν, οι οδηγοί των οχημάτων απομακρύνονται και οι μετανάστες ακολουθώντας τις οδηγίες που τους έχουν δοθεί, φθάνουν στα ιστιοφόρα ή τα πλοιάρια, όπου εκεί τους περιμένουν κυρίως αλλοδαποί οι οποίοι αναλαμβάνουν να τους μεταφέρουν στην Ιταλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η δράση των κυκλωμάτων στις ακτές της Δυτικής Ελλάδας αυξάνεται μετά το τέλος του χειμώνα, αφού η βελτίωση των καιρικών συνθηκών επιτρέπει το ταξίδι προς την Ιταλία.

Αλλωστε, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, πριν από τον πρόσφατο εντοπισμό των 64 μεταναστών στην Ηλεία, τον περασμένο Μάρτιο είχαν εντοπιστεί 62 μετανάστες σε ιστιοφόρο στο Μαράθι Μεσσηνίας, ενώ το τελευταίο 10μηνο έχουν εντοπιστεί περίπου 500 μετανάστες, εκ των οποίων και αρκετά παιδιά, σε πλοία κοντά στις ακτές της Δυτικής Ελλάδας.

ΓΙΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ