Ραχήλ Μακρή: 1 δις ευρώ για ενοικίαση γαλλικών φρεγατών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στη Θεσσαλονίκη το 2013, ο Αντιπρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήριζε ακατάλληλες για την Ελλάδα τις φρεγάτες τύπου FREMM.

Συγκεκριμένα έλεγε: «Είναι οξύμωρο και αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν σε μια περίοδο κρίσης, σε μια περίοδο που ζητάμε βοήθεια από τους εταίρους αυτοί να απαιτούν, να τους δίνουμε χρήματα για να νοικιάζουμε οπλικά συστήματα.

Οι γνώστες μάλιστα, οι βαθύτεροι γνώστες των τεχνικών ζητημάτων με ενημερώνουν ότι αυτά τα πλοία, είναι πλοία ακατάλληλα για τη χώρα μας, διότι είναι πλοία ανθυποβρυχιακού αγώνα και μάλιστα σε ανοικτές θάλασσες, όχι σε κλειστές θάλασσες όπως το Αιγαίο. Και προβλέπεται μάλιστα να τα νοικιάσουμε 200.000.000 το χρόνο για μια 5ετία, δηλαδή 1 δις στην 5ετία. Με δυο λόγια από τη μια τσέπη βγαίνει η βοήθεια από την άλλη μπαίνει. Το είχε πει αυτό και ο Κον Μπεντίτ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είχε απόλυτο δίκιο.

Εμείς έχουμε μια τελείως διαφορετική αντίληψη. Αναγνωρίζουμε ότι η Ελλάδα δεν συνορεύει με την Ελβετία και την Αυστρία, άρα έχει πραγματικά ανάγκη να έχει ένα στράτευμα αξιόμαχο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προσανατολιστούμε όχι σε τέτοιου είδους εξοπλισμούς που συνήθως κρύβουν από πίσω τους πολιτικές σκοπιμότητες και μίζες αλλά να προσανατολιστούμε σε μια αξιόπιστη ελληνική αμυντική βιομηχανία».

Ο Αλέξης Τσίπρας, επίσης, χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την ιδέα για τη ναυπήγηση «εθνικού πλοίου» και αναφέρθηκε σε πρόταση που κατατέθηκε τον Ιούνιο από το Τμήμα Ναυπηγικής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και από το Τμήμα Ναυπηγών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Πριν από λίγο η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, ανακοίνωσε ότι, μετά από προσωπική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και δυο επιστολών του στον Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και η Γαλλία παραχωρεί στην Ελλάδα με χρονομίσθωση (leasing) 80 εκατ. Ευρώ, δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMM.

Δηλαδή, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε μια περίοδο κρίσης, σε μια περίοδο που ζητάμε βοήθεια από τους εταίρους, αποφάσισε να δώσουμε χρήματα για να νοικιάσουμε πλοία, και μάλιστα πλοία εν γνώση του ακατάλληλα για τη χώρα μας, διότι είναι πλοία ανθυποβρυχιακού αγώνα και μάλιστα σε ανοικτές θάλασσες, όχι σε κλειστές θάλασσες όπως το Αιγαίο.

Την ώρα που έλεγε, ότι οι εξοπλισμοί συνήθως κρύβουν από πίσω τους πολιτικές σκοπιμότητες και μίζες.

Την ώρα που έλεγε, να προσανατολιστούμε σε μια αξιόπιστη ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Την ώρα μάλιστα που Ο Αλέξης Τσίπρας, γνώριζε από τις 25 Γενάρη του 2015 ότι υπήρχε κατατεθειμένη από το 2013 πρόταση του Τμήματος Ναυπηγικής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και Ναυπηγών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, για τη ναυπήγηση «εθνικού πλοίου» για την οποία δεν έπραξε τίποτα.

Ήταν απασχολημένος με τον αντισυνταγματικό διορισμό της συντρόφου του από υπαλλήλου σε καθηγήτριας του Πολυτεχνείου.

 

Ραχήλ Μακρή 

Οικονομολόγος (MSc in Banking) – Πρώην Βουλευτής

Επικεφαλής του Μετώπου Νίκης