Η Δ.Ε.Η. βουλιάζει, οι εργαζόμενοι ανησυχούν και οι καταναλωτές κινδυνεύουν

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η Κυβέρνηση πήγε από το μοντέλο της μικρής Δ.Ε.Η. στο μοντέλο της μισής Δ.Ε.Η., καθώς συμφώνησε στη μείωση του μεριδίου αγοράς της Δ.Ε.Η. από το 95% στο 50% χωρίς κανένα αντάλλαγμα!

Στο μεταξύ, η Δ.Ε.Η. έχει απαξιωθεί σε ανησυχητικό βαθμό. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει ακόμα και μικρής κλίμακας απαραίτητες επενδύσεις. Το κόστος για τη Δ.Ε.Η. από τη διαχείριση της Κυβέρνησης εκτιμάται μεταξύ 3,1 και 4,2 δις ευρώ.

Την ίδια στιγμή η McKinsey, που έχει προσληφθεί ως σύμβουλος από την ίδια τη Δ.Ε.Η. για να καταρτίσει το νέο business plan της, υπογραμμίζει πως για να μπορέσει πλέον η Δ.Ε.Η. να γίνει βιώσιμη εταιρεία θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να προχωρήσει σε «πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 2.000 ατόμων και αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής προς τα πάνω, ξεκινώντας από τη σταδιακή μείωση των εκπτώσεων που παρέχει σήμερα η Δ.Ε.Η. και την επιβολή αυξήσεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών».

Προβλέπεται απώλεια σημαντικών εσόδων για την εταιρεία και το ελληνικό κράτος, 2000 άνθρωποι χωρίς δουλειά και υψηλότερες τιμές ρεύματος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά! Η Δ.Ε.Η. βουλιάζει, οι εργαζόμενοι ανησυχούν και οι καταναλωτές κινδυνεύουν να πληρώσουν τη νύφη στους λογαριασμούς τους.

Η κατάσταση στη Δ.Ε.Η. είναι δραματική. Η επιχείρηση κινδυνεύει με κατάρρευση. Από αναπτυξιακός πυλώνας μετατράπηκε σε συστημική απειλή για την Ελληνική Οικονομία. Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση οφείλουν, επιτέλους, να αναλάβουν στοιχειωδώς τις ευθύνες τους.

Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η άμεση αντιμετώπιση του κινδύνου έλλειψης ρευστότητας, αντλώντας τα απαραίτητα κεφάλαια για τη διάσωσή της. Για αυτό και, μεταξύ των άλλων, η Νέα Δημοκρατία επιμένει στην  προστασία των πραγματικά αδύναμων νοικοκυριών, αλλά και στην αυστηρή αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών. Απαραίτητη είναι, επίσης, η διαμόρφωση νέας διοικητικής δομής για να μπορέσει η εταιρεία να ξεκλειδώσει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα.

Στο τέλος της διαδρομής αυτής, απαιτείται εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, ώστε η Δ.Ε.Η. να μπορέσει να γυρίσει οριστικά σελίδα και να γίνει μια σύγχρονη, ανταγωνιστική εταιρία, που θα μπορεί να εξασφαλίζει καλύτερες τιμές και υπηρεσίες για τους Έλληνες καταναλωτές. Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να αφήσει τη Δ.Ε.Η. να χρεoκοπήσει.