Το Δημαρχείο στα Φιλιατρά, και η Μητρόπολις εις Χριστιανούπολιν !!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο  Δήμος Τριφυλίας  έχει   3  ισάξιες  πόλεις , ίδιου πληθυσμού 5-6 χιλ., ακριβώς στη μέση της γεωγραφικής έκτασης, με ίση απόσταση μεταξύ τους,  και με ανάλογη ιστορία, γεωργική παραγωγή, τουριστική ανάπτυξη.

Η απλή λογική λέει πως η Πρωτεύουσα, η έδρα του Δήμου, θα έπρεπε να είναι η μεσαία πόλη, τα ΦΙΛΙΑΤΡΑ. Εκεί πρέπει να πάει το Δημαρχείο.

τριπλά τα οφέλη:

–Λιγότερες διαδρομές για τους δημότες, ειδικά για τους Γαργαλιανιώτες –  Πυργιώτες, που για ένα χαρτί πάνε 30 και 40 χιλιόμετρα.

–Ανάπτυξη στα Φιλιατρά που περνάνε τη μεγαλύτερη κρίση.

–Και πρέπει να τιμωρηθούν οι Κυπαρισσιώτες που παριστάνουν τους πρωτευουσιάνους, λόγω  Νοσοκομείου-Δικαστηρίου, κλπ, ενώ δεν το αξίζουν.

—-Εάν  στρέψωμε το βλέμμα εις το παρελθόν, εις το ένδοξον Βυζάντιον και την Φραγκοκρατίαν-Τουρκοκρατίαν-Βενετοκρατίαν, θα ίδωμεν πως η Χριστιανούπολις ήτο έδρα Αρχιεπισκοπής, η Θρησκευτική Πρωτεύουσα όλης της ευρείας περιοχής!  Έως και σήμερον, το πλήρες όνομα της Μητροπόλεως είναι: Ιερά Μητρόπολις Χριστιανουπόλεως , Τριφυλίας και Ολυμπίας.

Καλόν θα ήτο, λοιπόν, εκεί να ξανα-μεταφερθεί η Μητρόπολις, ( Γραφεία, οικία Δεσπότου, Εκκλησιαστική Σχολή βυζαντινής μουσικής, Μοναστήριον)

πολλαπλά τα οφέλη:

–Η Μητρόπολις θα αυξήσει την αίγλη της εις το ποίμνιον, καθότι θα επιστρέψει εις τον μυστηριακόν της χαρακτήρα, μακρόθεν από της απάτης του κόσμου (επισημότητες, παρελάσεις, μεγάφωνα, κλπ.)

–Οι Χριστιάνοι θα αποκτήσουν πολύν κόσμον και πολλά χρήματα, λόγω του θρησκευτικού αγροτοτουρισμού που θα αναπτυχθεί . Παραδοσιακά καπηλειά , καφενεία, και παντοπωλεία με γνήσια αγροτικά τοπικά (local) προϊόντα :  (κρασί, τυροκομικά, κηπευτικά,  κάνναβις, κλπ).  Θα αναβιώσει ως  πρότυπη βυζαντινή πόλις, χωρίς τσιμέντο, χωρίς άσφαλτο, αλλά μόνο: ξύλο-πέτρα-κεραμίδι, ωσάν  τις Καρυές , την πρωτεύουσαν του Αγίου όρους.

υποσημειώσεις

  1. –Στην Δήμο Τριφυλίας πρέπει να περιέλθει διοικητικά και το Δώριο, Ανω Δώριο- Σουλιμά, το ηρωικό χωριό που ξεκίνησε την επανάσταση του 1821, και του 1834.
  2. –Το καλύτερο θα ήταν να αλλάζει η πρωτεύουσα του Δήμου ανά έτος, στις 3 μεγάλες πόλεις , και να συνεδριάζει, -σπανίως-, ακόμα και σε χωριά, υπαίθρια.
  3. Οι Χριστιάνοι είναι χτισμένοι σε αρχαία ελληνική πόλη, πιθανότατα στην αρχαία Εράνη, που αναφέρει ο Όμηρος. Το μαρτυρούν τα πολλά νερά, και οι αρχαίες κολώνες. Στην περιοχή υπήρχε ναός του Σωτήρος Διός, τον οποίο γκρέμισαν οι χριστιανοί, και εκεί επάνω  έκτισαν  τον Ναό του Σωτήρος Χριστού, τον 11 αι.

— Ο κόσμος, όταν ακούει τη φράση: αγια-σωτήρω στο μωρηά, κι αγια- σοφιά στην πόλη, παραμυθιάζεται πως τα κτίσματα είναι ισάξια και παρόμοια , όμως αυτό είναι ψέμα. Η φράση θέλει απλώς να δηλώσει, καθ υπερβολήν, πως: όσο διάσημη ήταν η Αγιασοφιά για όλη την ορθοδοξία, τόσο –αναλογικά- ήταν η αγια σωτήρω για την νοτιοδυτική πελοπόννησο…   

  1. Να αρχίσουν ανασκαφές, οι ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ είναι γεμάτοι Ελληνικές αρχαιότητες.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ