Φόρος τιμής από το Δήμο Καλαμάτας στα θύματα και τους αγνοουμένους της Κύπρου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Πέρασαν 44 χρόνια από την εισβολή των στρατευμάτων της Τουρκίας στην Κύπρο και οι πληγές που επέφερε, παραμένουν ανοιχτές. Εναντίον των εισβολέων του «Αττίλα», πολέμησαν το 1974 αξιωματικοί και στρατιώτες από την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία, ορισμένοι από τους οποίους έδωσαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση του Ελληνισμού, ενώ άλλοι αγνοούνται.

Την Κυριακή 22 Ιουλίου 2018 και ώρα 10.00 π.μ., ο Δήμος Καλαμάτας διοργάνωσε στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού Ιερό Μνημόσυνο για τους Ελλαδίτες και τους Κυπρίους που έπεσαν στην Κύπρο το 1974.

Κατόπιν, πραγματοποιήθηκε τελετή στο Ηρώον Ελλήνων και Κυπρίων Αγνοουμένων (Διοικητήριο), στην οποία αναγνώσθηκε ειδική ευχή υπέρ των αγνοουμένων από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας και αποδόθηκε τιμή σε όσους πολέμησαν το 1974 ενάντια στον «Αττίλα».

DSCN0264 Medium

Αμέσως μετά την αναπομπή ευχής για τους αγνοουμένους από κληρικό, ο Δήμαρχος απηύθυνε χαιρετισμό, στο πλαίσιο του οποίου ανέφερε τα εξής:
«Σήμερα είναι μια ημέρα εθνικής πικρίας και πρέπει να είναι και μια ημέρα εθνικού προβληματισμού: εθνικής πικρίας, γιατί πριν από 44 χρόνια είχαμε την Κυπριακή τραγωδία, με δικές μας ευθύνες, μία τραγωδία η οποία είναι η χειρότερη που υπέστη ο Ελληνισμός μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Χάσαμε το 36% των εδαφών της Κύπρου, το νησί υπέστη πλήγμα. Κατόρθωσαν, ευτυχώς, οι Κύπριοι με τη δύναμη της ψυχής τους να οδηγήσουν την Κύπρο στην ανόρθωση και στην ανάκαμψη.
Χάσαμε εκατοντάδες ανθρώπους, εκατοντάδες είναι οι αγνοούμενοι, θέμα για το οποίο συνεχώς πρέπει να επιμένουμε – όχι μόνο οι οικείοι τους – για να μάθουμε. Σπίτια ρήμαξαν, νέα παιδιά έχασαν τη ζωή τους και, επειδή έχουμε κοντή μνήμη, πρέπει κάθε χρόνο να οργανώνουμε εκδηλώσεις για να θυμόμαστε, ώστε αυτά να μην ξανασυμβούν.
Έρχομαι τώρα στο θέμα του ηθικού προβληματισμού. Δεν πρέπει να ξαναγίνουν τέτοια λάθη, δεν πρέπει να ξαναέχουμε τραγωδίες, αυτής της μορφής ή μικρότερες. Και για να μην έχουμε, πρέπει να είμαστε ενωμένοι ως Έλληνες, να τηρούμε τους κανόνες και να ενισχύσουμε – να το θέσουμε ως θέμα πρώτης προτεραιότητας – τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδος μας. Πρέπει να είναι γενικό αίτημα η συνεχής στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να έχουν τη δύναμη εκείνη την αποτρεπτική, για να μην ξανασυμβούν τέτοια γεγονότα.
Να είμαστε ενωμένοι!
Ζήτω η πατρίδα μας!
Ζήτω η Κύπρος μας!
Εύχομαι στις οικογένειες και των πεσόντων και των αγνοουμένων να τους δίνει ο Θεός τη δύναμη για να παλεύουν τα μεγάλα ερωτηματικά που είναι μέσα στην ψυχή τους».