ΧΡ.ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: “ΤΕΤΟΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΖΗΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ- ΣΩΡΕΙΑ ΛΑΘΩΝ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΔΙΑΦΥΓΗΣ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΛΕΙΔΙΑ

ΧΩΡΙΣ επικαιροποίηση σχεδίων πολιτικής προστασίας, συντονισμό και ενεργοποίηση των αρμόδιων οργάνων αλλά κυρίως σχεδιασμό, η χώρα θα είναι ατελώς θωρακισμένη απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, επισήμανε στην πρωινή εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού Παλμός 90,5 ο αντιστράτηγος ε.α. του Πυροσβεστικού σώματος κ. Χρύσανθος Αθανασόπουλος μιλώντας για την πρόσφατη τραγωδία.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΠΡΩΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΚΛΕΙΔΙ

Πιο αναλυτικά ο συμπατριώτης μας Μεσσήνιος εξέφρασε την θλίψη και οδύνη του στις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν, αλλά κυρίως να βρεθούν οι αγνοούμενοι για την μεγάλη αυτή τραγωδία να είναι στη ζωή” για να προσθέσει ότι “οι συνθήκες στο ξεκίνημα της φωτιάς ήταν δύσκολες, αλλά σωρεία λαθών και κυρίως η προσωπική μου άποψη ότι υποτιμήθηκε το αρχικό μέγεθος της φωτιάς και για αυτό καταλήξαμε στο χειρότερο σενάριο”.

Διευκρίνισε ότι “πρώτον ο χάρτης επικινδυνότητας ήταν στη κλίμακα 4, άρα υπήρχε επιφυλακή με συντονισμό σε όλα τα σημεία, εκτιμώ ότι οι δυνάμεις συγκεντρώθηκαν στην αρχική πυρκαγιά κι έτσι δεν δόθηκε η ανάλογη σοβαρότητα, δεύτερον οι άνεμοι ήταν δυνατοί με 9-10 μποφώρ οπότε οι επίγειες δυνάμεις στο αρχικό ξεκίνημα να την αναχαιτίσουν”. Επισήμανε ότι “το μεγάλο λάθος ήταν ότι η πυρκαγιά πέρασε την λεωφόρο Μαραθώνος, εκεί ο κόσμος δεν το πίστευε, άρα εγκλωβίστηκε κι όταν οι δυνατοί άνεμοι σάρωναν ότι έβρισκαν, επικράτησε πανικός, χωρίς να τους υποδείξει κάποιος δρόμους διαφυγής, καταφύγια ή σημεία εκτόνωσης προς την θάλασσα λόγω μάλιστα της ρυμοτομίας στο Μάτι, ενώ τρίτο λάθος είναι ότι δεν εκκενώθηκε άμεσα η περιοχή με αποτέλεσμα να έχουμε τραγικά συμβάντα”.

Ο κ. Αθανασόπουλος εξήγησε ότι έχει βιώσει ανάλογα φαινόμενα αλλά τα “σχέδια που ετοιμάζονται το χειμώνα αφορούν τα σημεία συντονισμού για το καλοκαίρι” ενώ σε ερώτηση για τι τι πρέπει να συμβεί ώστε να μην επαναληφθεί το γεγονός είπε ότι “πρέπει να ληφθούν μέτρα με επικαιροποίηση των σχεδίων της Πυροσβεστικής αλλά και της Πολιτικής προστασίας καθώς κάθε χρόνο οι συνθήκες μεταβάλλονται, αλλά το κύριο ερώτημα είναι τούτο: τι συνεργασία υπήρξε μεταξύ Δήμου, Περιφέρειας, Πυροσβεστικής όταν άρχισε το γεγονός να γίνεται επικίνδυνο με εντολή εκκένωσης ή διαφυγής του κόσμου έστω την ύστατη στιγμή”.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΧΕΡΙ ΠΗΡΕ ΤΟΣΕΣ ΨΥΧΕΣ- ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΟΥΝ

Ο αντιστράτηγος ε.α. υπογράμμισε ότι “είμαι πεπεισμένος ότι η φωτιά μπήκε από κάποιο ανθρώπινο χέρι ή χέρια, οπότε δεν πρέπει να αισθάνεται καλά” δίνοντας συμβουλές στους πολίτες ώστε να μην κάνουμε εργασίες το καλοκαίρι στην ύπαιθρο με ανέμους, εργαλεία, αλλά κυρίως να είμαστε παρών ως ενεργοί πολίτες ενώ κάθε Δήμος οφείλει να αναρτά όλα τα σχέδια πολιτικής προστασίας ώστε ο κόσμος να γνωρίζει που θα διαφύγει.
Τέλος εξήρε την αυταπάρνηση των πυροσβεστών και του λιμενικού που μέσα σε αντίξοες συνθήκες αγωνίστηκαν να σώσουν τον κόσμο, ευχόμενος να μην έχουμε στο μέλλον άλλο τέτοιο θλιβερό γεγονός.

 ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ