Ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας απαγόρευσης.

Όπως γνωρίζετε το Σάββατο 28/07 βγήκε απόφαση Δημάρχου για την ανάκληση της άδειας του Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας, ένα ανεξάρτητο Φεστιβάλ νεολαίας το οποίο μετά τα γεγονότα στην Αττική είχε μετατραπεί σε Φεστιβάλ Αλληλεγγύης και Συμπαράστασης προς τους πληγέντες, με τη συμμετοχή και την υποστήριξη δεκάδων φορέων και οργανώσεων της πόλης μας.

Παρότι από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε συγγνώμη από την γειτονιά για το σοβαρό παράπτωμα της παραγωγής, νιώθουμε την ανάγκη και μέσω αυτού του δελτίου τύπου να επαναλάβουμε την ειλικρινή συγγνώμη μας για το λάθος που έγινε με τον χρόνο λήξης της ημέρας.

Ωστόσο, συνεχίζουμε να θεωρούμε την απόφαση του δημάρχου υπερβολική λαμβάνοντας υπόψιν δύο – τρία ερωτήματα:

  1. Σε εκδήλωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, πριν από μια εβδομάδα, έγινε το ίδιο λάθος και η μουσική σταμάτησε με παρέμβαση της αστυνομίας λίγο πριν τις 2:00 (να υπενθυμίσουμε ότι η δική μας εκδήλωση τελείωσε 1:24). Για να μην παρεξηγηθούμε, ήμασταν εκεί και η εκδήλωση ήταν υπέροχη. Ωστόσο μπορούμε να θεωρήσουμε λογικό ότι σε πολύπλοκες παραγωγές, γίνονται και λάθη. Ένα τέτοιο κάναμε και εμείς. Ισχύει το «δύο μέτρα και δύο σταθμά»;
  2. Πρόσφατα ο ίδιος ο δήμαρχος δήλωσε ότι πρέπει να υπάρχει ανοχή στην ηχορύπανση που δημιουργείται από τα μαγαζιά της παραλιακής ζώνης της πόλης μας, λόγω της τουριστικής περιόδου. Αναρωτιόμαστε λοιπόν γιατί να υπάρχει ανοχή για την μουσική που παίζεται μέχρι αργά καθημερινά για δύο- τρεις μήνες και να εξαντλείται κάθε αυστηρότητα για μια εκδήλωση που γίνεται μια φορά το χρόνο και διαρκεί μόνο 3 ή 4 ημέρες;
  3. Γιατί σε άλλες εκδηλώσεις διαφορετικής μουσικής και μορφής που γίνονται σε κατοικημένες περιοχές της πόλης μας, υπάρχει ανοχή μέχρι ακόμη και τις 4 το πρωί, και δεν βγαίνει ούτε καν μια ανακοίνωση από τον Δήμο;

Ας προχωρήσουμε τώρα σε ένα χρονικό το οποίο θεωρούμε χρήσιμο για να καταλάβει ο κόσμος ότι αυτή η απόφαση δεν ήταν τυχαία.

Εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουμε μιλήσει δημόσια, διότι πιστεύουμε ότι τα προβλήματα σε μια λογική κοινωνία λύνονται με συζήτηση, αλληλοκατανόηση και ευγένεια και όχι με δημόσιες δηλώσεις και διαμάχες. Μάλλον κάναμε λάθος.

Από την εποχή που το Φεστιβάλ ήταν μικρό και γινόταν σε διαφορετικά σημεία της πόλης (πχ στην Φραγκόλιμνα) είχαμε παρατηρήσει ότι υπάρχει μηδενική ανοχή για τις μουσικές της νεολαίας καθώς και για τις τέχνες του δρόμου. Στο τέταρτο ΦΔΚ για παράδειγμα που είχε γίνει στην πλατεία Φραγκόλιμνας, μας είχαν κλείσει στις 22:00, την ίδια στιγμή που μαγαζιά του ιστορικού κέντρου είχαν συναυλία η οποία διήρκεσε μέχρι τη 1:00 η ώρα. Να σημειώσουμε ότι τότε δεν υπήρχαν συναυλίες στο ΦΔΚ οπότε η ένταση της μουσικής ήταν σαφώς χαμηλότερη.

Από το πέμπτο ΦΔΚ που ξεκίνησαν οι συναυλίες είχαμε μια ένταση του φαινομένου και κυρίως από το 6ο και μετά, όπου η διοργάνωση μεγάλωσε και πλέον μετατράπηκε σε διεθνές φεστιβάλ, ξεκίνησε μια πολεμική με διάφορες αφορμές.

 

Θυμόμαστε ακόμη το τηλεφώνημα που δεχτήκαμε από τον ίδιο το δήμαρχο Δευτέρα πρωί, και ενώ το φεστιβάλ είχε τελειώσει την προηγούμενη νύχτα, για να εκφράσει τα παράπονά του για σκουπίδια ανάμεσα στα βαγόνια. Να σημειωθεί ότι ήδη από την Κυριακή βράδυ το πάρκο είχε καθαριστεί λεπτομερώς και είχε μείνει μόνο αυτό το σημείο διότι δεν είχαμε κοντάρια για να μαζέψουμε τα σκουπίδια (δεν χωράει άνθρωπος στο κενό που αφήνουν τα βαγόνια). Το είχαμε αφήσει για το επόμενο πρωί για να φέρουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Μας πρόλαβε και βρήκε αυτό ως αφορμή για να εγκαλέσει μια άψογη διοργάνωση με χιλιάδες κόσμο.

Στις επόμενες διοργανώσεις είχαμε συχνά οχλήσεις για σημαντικά και ασήμαντα θέματα με αποκορύφωμα το περσινό ΦΔΚ στο οποίο λίγες ημέρες πριν την διοργάνωση κλήθηκε μέλος της οργανωτικής επιτροπής στο Δημαρχείο, όπου ο γενικός γραμματέας του  Δήμου την επέπληξε με άσεμνο τρόπο (κυριολεκτικά της φώναζε και χρησιμοποιούσε προσβλητικές εκφράσεις) επειδή δεν είχαμε βάλει το λογότυπο του Δήμου στην αφίσα (σημείωση: ο Δήμος εκτός της άδειας χρήσης του χώρου δεν είχε δώσει κάποια χορηγία ή βοήθεια).

Είχαμε μάλιστα την τιμή να κινητοποιηθεί όλος ο Δήμος για να δημιουργηθεί μια διαδικασία για να πληρώσουμε το ρεύμα ου πάρκου (η άδεια που είχαμε έγραφε ότι παραχωρείται ατελώς). Και έτσι πληρώσαμε το ρεύμα πέρυσι (και φέτος).

Την ίδια περίοδο είχαμε κληθεί να μας ανακοινωθεί ότι μας παίρνουν το βαγόνι που μας είχε παραχωρηθεί και το οποίο χρησιμοποιούσαν το Κέντρο Νέων Καλαμάτας, η Κ.Α.ΝΕ. και το ΦΔΚ . Το σκεπτικό ήταν ότι δεν κάναμε αρκετές δραστηριότητες (!) ωστόσο ποτέ δεν ενημερωθήκαμε εγγράφως για αυτή την απάντηση και ούτε λάβαμε ποτέ το σκεπτικό της απόφασης. Ακόμη δεν το έχουμε λάβει…

Έτσι φτάνουμε στο επετειακό φεστιβάλ, όπου με αφορμή το λάθος που έγινε, βγήκε η απόφαση του Δημάρχου για την ανάκληση της άδειας. Ο κόσμος δεν ήθελε να το χωνέψει και έτσι διοργάνωσε αυτοσχέδιες παραστάσεις χορού, ακροβατικών και μουσικής. Με αφορμή αυτών και ενώ εμείς ξεστήναμε το Φεστιβάλ μας κάλεσε ο γενικός γραμματέας του Δήμου και με πολύ αγενές ύφος απαίτησε να σταματήσουμε. Όταν του εξηγήσαμε οτι το Φεστιβάλ ήδη ξεστήνεται και ότι μπορεί να έρθει να το διαπιστώσει και ο ίδιος, μας έκλεισε το τηλέφωνο.

Απορούμε για αυτή τη συνεχιζόμενη αγένεια και αυταρχισμό από πλευράς του Δήμου. Παράλληλα όμως αυτή η συμπεριφορά δείχνει και εμφανή σημάδια ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει πολύ εχθρική αντιμετώπιση ενάντια στο μοναδικό ανεξάρτητο και Διεθνές Φεστιβάλ νεολαίας στην Πελοπόννησο.

Δυστυχώς, πάνω από 200 καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν την δουλειά τους, πάνω από 100 εθελοντές είδαν τους κόπους τους να πηγαίνουν στράφι και χιλιάδες κόσμου έχασε την μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσει με ελεύθερη είσοδο 18 συγκροτήματα και πάνω από 20 παράλληλες πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.

Διάφοροι ανεπίσημοι επίσημοι κυκλοφορούν κακοήθεις επίσημες ανεπίσημες δηλώσεις για το Φεστιβάλ και το γεγονός του εθνικού πένθους. Εμείς θα απαντήσουμε επίσημα.

  1. Θεωρούμε ότι σεβαστήκαμε το τριήμερο εθνικό πένθος ακυρώνοντας την ημέρα του φεστιβάλ που συνέπεφτε με αυτό. Το κλίμα ήταν βαρή και αμφιταλαντευόμασταν αν θα κάνουμε το φεστιβάλ ή όχι. Όμως, παράλληλα με τις ακυρώσεις πολιτιστικών δρώμενων, υπήρχαν καλέσματα καλλιτεχνών που προέτασαν το εξής σκεπτικό: “Σταματήστε να ακυρώνετε συναυλίες, κάντε κάτι πιο χρήσιμο, κάντε τες κανονικά και αφιερώστε όλα τα έσοδα στον σκοπό, έτσι βοηθάτε περισσότερο”. Έτσι και κάναμε λοιπόν. Θεωρήσαμε ότι το να κλείσουμε το φεστιβάλ δεν βοηθάει κανέναν ουσιαστικά, αλλά το να μαζέψουμε χρήματα και φάρμακα είναι πολύ πιο χρήσιμο για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων. Έτσι καταργήσαμε το εορταστικό επετειακό χαρακτήρα του ΦΔΚ (έκλεινε τα 10 του χρόνια φέτος) και το μετατρέψαμε σε φεστιβάλ αλληλεγγύης. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Σκύρου, για παράδειγμα, που είχε παρόμοιο φεστιβάλ το ίδιο σαββατοκύριακο αποφάσισε να το μετατρέψει και αυτός σε φεστιβάλ αλληλεγγύης με την συμμετοχή γνωστών τραγουδιστών όπως ο Χαρούλης, ο Παπακωνσταντίνου και άλλοι. Δεκάδες συναυλίες αλληλεγγύης ξεφύτρωσαν μέσα στο σαββατοκύριακο σε όλη την Ελλάδα. Και είμαστε περήφανοι για τους Έλληνες καλλιτέχνες που είχαν τόσο γρήγορα αντανακλαστικά, γιατί το να οργανώσεις μια συναυλία μέσα σε ένα απόγευμα είναι σχεδόν αδύνατο.
  2. Τρεις ημέρες πριν το φεστιβάλ μας κάλεσαν ανεπίσημα από τον Δήμο Καλαμάτας και μας ζήτησαν να ακυρώσουμε το φεστιβάλ παρότι είχε ήδη ανακοινωθεί ότι μετατρέπεται σε φεστιβάλ αλληλεγγύης. Την ίδια ημέρα πήγαμε στο δημαρχείο για να το συζητήσουμε με τον κ. Νίκα. Εφόσον περιμέναμε αρκετή ώρα για να μας δεχτεί στο γραφείο του, βγήκε από αυτό και μας έκανε μια ανεπίσημη κουβέντα στον διάδρομο του δημαρχείου. Στην κουβέντα αυτή μας είπε ότι είναι δικιά μας απόφαση, ωστόσο ο ίδιος προτείνει να ακυρωθεί για να μην ζημιωθεί η εικόνα η δική μας (!). Αν πραγματικά δεν ήθελε να γίνουν εκδηλώσεις μέσα στο σαββατοκύριακο θα έπρεπε να κάνει την ανάκληση της αδείας την επόμενη ημέρα (Τετάρτη) που τον ενημερώσαμε ότι τελικά θα γίνει το Φεστιβάλ.

Οτιδήποτε λέγεται εκ των υστέρων δεν έχει λογική βάση και αποτελεί προσβολή στους νεκρούς. Το φεστιβάλ δεν ακυρώθηκε λόγω εθνικού πένθους (το οποίο είχε λήξη επίσημα από την Ελληνική πολιτεία την Πέμπτη). Έχουμε το χαρτί στα χέρια μας το οποίο λέει ξεκάθαρα ότι ο μοναδικός λόγος που ανακαλείται η άδεια είναι η παρέκκλιση του ωραρίου.

Όπως είπαμε και παραπάνω η ιστορία θα δείξει ποιος έκανε κάτι πιο χρήσιμο για τους πληγέντες. Αυτοί που ακύρωσαν τις εκδηλώσεις ή αυτοί που τις έκαναν με σκοπό να τους βοηθήσουν; Εμείς πιστεύουμε και οι δύο, η αλληλεγγύη εκφράζεται και με δράση αλλά και με σιωπή. Εξαρτάται το πως το νιώθει ο καθένας… εμείς το νιώσαμε έτσι…

Κλείνοντας την ανακοίνωση και επειδή παρατηρούμε διάφορα αρνητικά σχόλια για την ελληνική αστυνομία και την δημοτική αστυνομία οφείλουμε να πούμε ότι η συμπεριφορά και των δύο υπηρεσιών ήταν άψογη και επαγγελματική. Οι αστυνομικοί ήταν πολύ ευγενικοί, παρότι εκνευρισμένοι από τα τηλεφωνήματα παραπόνων. Όσον αφορά στον διευθυντή της δημοτικής αστυνομίας που ανέλαβε τον δυσάρεστο ρόλο να μας παραδώσει την απόφαση δημάρχου, ήταν επίσης ευγενέστατος και επαγγελματίας. Δεν μας άρεσε το γεγονός της παρουσίας και των δύο υπηρεσιών το Σάββατο, την στιγμή που εμείς ξεστήναμε και ο κόσμος είχε έρθει να διαμαρτυρηθεί, νιώσαμε σαν μαθητές λυκείου που κάνουν φασαρία στο προαύλιο, αλλά καταλαβαίνουμε ότι κάποιος τους έστειλε εκεί. Όταν ο κ. Γενικός Γραμματέας του Δήμου μας πήρε τηλέφωνο για να μας εγκαλέσει γιατί κάνουμε το φεστιβάλ, απευθυνθήκαμε αμέσως και στις δύο υπηρεσίες για να βεβαιώσουν το γεγονός ότι εμείς ξεστήναμε το φεστιβάλ σεβόμενοι τους νόμους της ελληνικής πολιτείας παρά την άδικη και αυταρχική απόφαση του Δημάρχου.

Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κόσμο που βρέθηκε το Σάββατο στο πάρκο (πάνω από 1000 άτομα παρότι είχε ακυρωθεί το φεστιβάλ) και δημιούργησε αυτή την αυτοσχέδια γιορτή συμπαράστασης στην διοργάνωση. Είμαστε συγκινημένοι από την αγάπη του κόσμου… Είμαστε συγκινημένοι επίσης από την συμπαράσταση των καλλιτεχνών. Κάποιοι από αυτούς ήρθαν στην Καλαμάτα έτσι κι αλλιώς παρότι τους είχαμε ενημερώσει για την ακύρωση. Αυτοί που ήταν ήδη εδώ παρόλη την τεράστια απογοήτευσή τους, έδειξαν κατανόηση, συμπαράσταση αλλά και μια τεράστια απορία για το πώς λειτουργεί τελικά αυτή η πόλη και η χώρα (απορία από τους περίπου 30 νέους καλλιτέχνες που είχαν έρθει από το εξωτερικό). Ευχαριστούμε όλους τους συνεργάτες και τους χορηγούς για την κατανόηση και τον επαγγελματισμό που έδειξαν και τα τοπικά μέσα για την αποτύπωση της αλήθειας. Ευχαριστούμε και τους χιλιάδες καλλιτέχνες, φορείς, οργανώσεις και άτομα από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό που, από την ώρα ανακοίνωσης της απόφασης, στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης προς το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας.

Συγχαρητήρια και σε όλους του εθελοντές που παρότι είδαν τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι (μιλάμε για μια παραγωγή που ξεκίνησε να διοργανώνεται τον Ιανουάριο και μετά από 3 ημέρες εντατικού στησίματος στους 40 βαθμούς, έπρεπε να ξεστηθεί μέσα σε δύο ημέρες), εργάστηκαν σκληρά για ξεστήσουν την όλη παραγωγή.

Μένουμε στο ότι η πρώτη ημέρα του ΦΔΚ είχε 4000 κόσμου και το Σάββατο περιμέναμε πάνω από 5000 άτομα. Το γεγονός ότι επικοινώνησαν μαζί μας τουλάχιστον 200 άτομα από άλλες πόλεις της Ελλάδας που βρίσκονταν ήδη στην Καλαμάτα για το Φεστιβάλ είναι πανέμορφο. Δυστυχώς τους στείλαμε για μπάνιο…

Συμφωνούμε απόλυτα με την εφαρμογή του νόμου, όμως αυτή πρέπει να ισχύει για όλους. Είναι θέμα δικαιοσύνης.

 

 

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την δημοσίευση

Με εκτίμηση,

 

Φιλάρετος Βούρκος

Εκ μερους της οργανωτικής επιτροπής του ΦΔΚ