Ολοκληρώνεται το πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου για Ομογενείς

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ολοκληρώνεται για δέκατη τρίτη χρονιά το πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου για Ομογενείς που συνδιοργανώνουν το Τμήμα Φιλολογίας Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Πανμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά και το Α.Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου.

Στο φετινό πρόγραμμα συμμετείχαν 29 μαθητές, φοιτητές σε διάφορα Πανεπιστήμια και Κολλέγια του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής μεσσηνιακής και ευρύτερα ελληνικής καταγωγής. Δημιουργήθηκαν δύο τμήματα ελληνικής γλώσσας, αρχαρίων και προχωρημένων στη γνώση της ελληνικής.

Κατά τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας χρησιμοποιήθηκαν βίντεο, οπτικοακουστικά μέσα, έγιναν όλων των ειδών τα ρητορικά αγωνίσματα, θεατρικά παιχνίδια, ανάγνωση εφημερίδων καθώς και ελληνικής λογοτεχνίας.

Οι μαθητές παρακολούθησαν μαθήματα λαογραφίας, σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, παραδοσιακής μουσικής, χορού και τραγουδιού και επισκέφθηκαν αρχαιολογικούς χώρους (π.χ. Ανάκτορο του Νέστορα, αρχαία Μεσσήνη, Μυκήνες, Επίδαυρος), μουσεία, παραλίες και φυσικά τοπία της Μεσσηνίας, όπως χωριά στον Ταϋγετο, είδαν την παράσταση της Ηλέκτρας του Σοφοκλή στην Επίδαυρο, επισκέφθηκαν το Ναύπλιο, το Μανιατάκειο Ίδρυμα όπου έγινε ημερίδα ομιλιών και συζητήσεων, το Costa Navarino όπου ξεναγήθηκαν στο κέντρο Natura Hall και παρακολούθησαν ομιλία για την αθηναϊκή δημοκρατία (πολιτική και φιλοσοφία) από την Επίκουρη Καθηγήτρια κ. Ελένη Βολονάκη και τον Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Νιάρχο, και το Κέντρο Φιλοσοφίας στα Αρφαρἀ όπου παρακολούθησαν ομιλία και φιλοξενήθηκαν από τον Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Νιάρχο.

Το πρόγραμμα θα κλείσει με επίσκεψη στην Ακρόπολη και το Μουσείο της Ακρόπολης την Παρασκευή 3 Αυγούστου.

Η τελετή λήξης του Θερινού Σχολείου για νέους Ομογενείς θα γίνει την Τετάρτη 1 Αυγούστου, 2018 και ώρα 20:00 στο Αμφιθέατρο της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, «Ν. Πολίτης» στην Καλαμάτα.

Στο πρόγραμμα τελετής περιλαμβάνονται: Χαιρετισμοί επισήμων και υπευθύνων του Προγράμματος του Θερινού Σχολείου Καλαμάτας, ομιλία της επιστημονικής υπευθύνου του θερινού σχολείου, Ελένης Βολονάκη με θέμα: «Ελληνική Παιδεία και Πολιτισμός»
παρουσίαση ποιημάτων, τραγουδιών και κειμένων από τους μαθητές του θερινού σχολείου και απονομή βεβαιώσεων παρακολούθησης και συμμετοχής στους μαθητές του Θερινού Σχολείου.

Η Επιστημονική Υπεύθυνη του Θερινού Σχολείου για Νέους Ομογενείς
Ελένη Βολονάκη, Επίκουρος Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου