Αυθαίρετα: “Παράλληλο σύστημα” κατεδαφίσεων- Ποιες κατηγορίες ακινήτων αφορά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Δέσμη βραχυπρόθεσμων μέτρων που νομοθετούνται σήμερα στη Βουλή ανακοίνωσε ο Γιώργος Σταθάκης. Όπως είπε δημιουργείται ένα μεταβατικό πλαίσιο που δίνει διευρυμένες δυνατότητες κατεδάφισης σε περιοχές απόλυτα προσδιορισμένες, που είναι: αναδασωτέες, πυρόπληκτες, σε ρέματα που είναι χαρτογραφημένα ως τέτοια και ως αντιπλημμυρική προστασία καθώς και για ετοιμόρροπα κτήρια.

Σε αυτές τις τέσσερις κατηγορίες δίνεται η δυνατότητα παράλληλα με την συνήθη διαδικασία που τρέχει από τους Δήμους με το σημερινό καθεστώς να μπορεί το υπουργείο να κινητοποιεί τους επιθεωρητές δόμησης για να ταυτοποιούν αυθαιρεσίες ενώ δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό να έχει δυνατότητα παρέμβασης.

Τα παραπάνω αφορούν αυθαίρετες κατασκευές και τοίχους σε απόσταση 500 μέτρων από την παραλία (σ.σ. νόμος Τρίτση) αλλά και τις παραπάνω περιοχές, συμπλήρωσε ο υπουργός. Όπως είπε θα υπάρχει δυνατότητα ένστασης απευθείας στο ΣτΕ για διάστημα 15 ημερών αλλά όχι δικαίωμα διοικητικής ένστασης.

Σημείωσε ότι το μεταβατικό διάστημα θα διατηρηθεί μέχρι να λειτουργήσουν τα κεντρικά περιφερειακά και τοπικά παρατηρητήρια δόμησης. Παράλληλα, εξασφαλίζονται πόροι και μέσα στην αποκεντρωμένη διοίκηση για να μπορεί να προχωρήσει σε παρεμβάσεις προκειμένου να μπορεί να επιταχύνει τις διαδικασίες.

https://www.businessnews.gr