Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας: Η Τριφυλία έχει ανάγκη από ένα σωστά επανδρωμένο Νοσοκομείο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με αφορμή τα δημοσιεύματα και τις επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας, ο Εμπορικός Σύλλογος που αφουγκράζεται τις σκέψεις και τις ανησυχίες των πολιτών της περιοχής μας, κρούει των κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το θέμα της μετακίνησης των χειρούργων, η οποία ελλοχεύει τον κίνδυνο της υποβάθμισης του Νοσοκομείου μας.

Πιο συγκεκριμένα, η τοπική κοινωνία αναστατώθηκε από το έγγραφο της 6ης ΥΠΕ που ζητά να μετακινούνται ιατροί από το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας σε αυτό της Ζακύνθου ώστε να αντιμετωπίζουν χειρουργικά περιστατικά. Σύμφωνα με την 6η ΥΠΕ αυτή η απόφαση είναι προσωρινή και αποτελεί αρωγή για την επαναλειτουργία των χειρουργείων του νοσοκομείου της Ζακύνθου. Ωστόσο η τοπική κοινωνία που την τελευταία τριετία τουλάχιστον βασανίζεται από την συνεχόμενη απειλή της υποβάθμισης του νοσοκομείου της Κυπαρισσίας δεν εφησυχάζετε.

Αν και μας διαβεβαιώνουν ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με τη Διοίκηση και ότι η Χειρουργική Κλινική της Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας θα λειτουργεί πλήρως χωρίς να διαταραχθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών της, είναι γεγονός πως προκύπτουν εύλογα ερωτήματα από αυτή την απόφαση:

Δεν υπάρχουν άλλοι χειρούργοι σε μεγαλύτερες νοσοκομειακές μονάδες, οι οποίες βρίσκονται πιο κοντά σε αυτή της Ζακύνθου;
Η μετακίνηση ιατρών από τη Χειρουργική Μονάδα Κυπαρισσίας δεν θα αποδυναμώσει τη λειτουργία της;
Πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η παραπάνω διαβεβαίωση, όταν το πρόσφατο παρελθόν μάς έχει διδάξει πως στα πλαίσια των μέτρων της ευρύτερης μείωσης των δημόσιων δαπανών συχνά εξετάζεται το ενδεχόμενο της συρρίκνωσης των λειτουργιών του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας το οποίο βέβαια έχει ήδη αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια;
Το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας και ένα μέρος του νομού Ηλείας καθώς τα κατά τόπους Κέντρα Υγείας (Φιλιατρών, Γαργαλιάνων) μπορούν να προσφέρουν μόνο τις πρώτες βοήθειες στα έκτακτα περιστατικά πλέον αφού έχουν υποστεί και αυτά λειτουργική συρρίκνωση την τελευταία πενταετία. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πως όσο οι αρμόδιοι αντιμάχονται λεκτικώς, οι απλοί πολίτες παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα καθώς ακόμα και για ένα χειρουργείο «ρουτίνας» θα πρέπει να νοσηλευτούν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Οι πολίτες της Τριφυλίας λοιπόν θα στερούμαστε το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα δικαίωμά μας στην ιατρική περίθαλψη όσο κάποιοι επιμένουν να συρρικνώνουν λειτουργικά το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας.

Έχουμε το χρέος να καλέσουμε τους πολίτες, τους φορείς και τους συλλόγους της Τριφυλίας καθώς και τα εκλεγμένα όργανα όλων των βαθμίδων (Δημοτική Αρχή, Περιφέρεια, Βουλευτές) και το υπεύθυνο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε μια συντονισμένη δράση. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να πάρουν με ευθύνη τις αποφάσεις που απαιτούνται και να μπει ένα οριστικό τέλος σε όλη αυτή την παραφιλολογία που κατά καιρούς εμφανίζεται γύρω από το θέμα του Νοσοκομείου της Κυπαρισσίας. Χρειάζεται λοιπόν αρχικά να γίνει μια διεξοδική ενημέρωση γύρω από το θέμα και στη συνέχεια μέσα από την διαδικασία του γόνιμου διαλόγου να σχηματίσουμε όλοι μαζί μια κοινή γραμμή για να βάλουμε τέλος στην υποβάθμιση της επαρχίας μας. Ο ευαίσθητος τομέας της υγείας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητά μας, και όχι μόνο να μην επιτρέψουμε να υποβαθμιστεί καμία νοσοκομειακή μονάδα αλλά να απαιτήσουμε να στελεχωθούν με το αναγκαίο προσωπικό για την ομαλή λειτουργία τους. Η Τριφυλία, μια τουριστικά αναπτυσσόμενη περιοχή, έχει ανάγκη από ένα σωστά επανδρωμένο Νοσοκομείο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών.

Εκ του Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                                       Ο Γραμματέας

Δημήτριος Αβδάλας                        Δημήτριος Τερζής