Εικόνα διάλυσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στην αντιδημοκρατική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίουκαι τις αυθαιρεσίες από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής έχουμε αναφερθεί και άλλες φορές κατά καιρούς. Η εικόνα όμως αυτή έχει δυστυχώς παγιωθεί.Οι συνεδριάσεις στο μεγαλύτερο μέρος τους διεξάγονται σχεδόν σε άδεια αίθουσα με τους περισσότερους συμβούλους να λείπουν από τις θέσεις τους και να αναζητούνται κάθε τόσο για να ψηφίσουν, ενώ συχνά σοβαρά θέματα εγκρίνονται με την οριακή πλειοψηφία των 14 ψήφων.

Στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης (8/8/2018) ζητήσαμε ονομαστική ψηφοφορία για το 10ο θέμα που αφορούσε την «Έγκριση απολογισμού και ισολογισμού οικ. έτους 2017 της Περιφέρειας». Το αίτημά μας αγνοήθηκε προκλητικά, η ονομαστική ψηφοφορία δεν έγινε, αφού δεν υπήρχε η απαιτούμενη πλειοψηφία, αλλά το θέμα θεωρήθηκε εγκεκριμένο! Ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία για το 12ο θέμα, το οποίο μετά βίας πέρασε με 14 ψήφους και μετά από αναζήτηση των συμβούλων οι οποίοι απουσίαζαν από την αίθουσα. Και όλα αυτά εν μέσω μεγάλης έντασης.

Η έλλειψη ωστόσο σεβασμού στο θεσμό του Περιφερειακού Συμβουλίου από την Περιφερειακή Αρχή φαίνεται και από τον τρόπο με τον οποίο φέρνει τα θέματα στις συνεδριάσεις. Αυτή τη φορά είχαμε 43 στην ημερήσια διάταξη και 10 εκτός ημερήσιας (!), με τις εισηγήσεις να καταφθάνουν μέχρι τη στιγμή έναρξης της συνεδρίασης και άλλες καθόλου, όταν ο κανονισμός προβλέπει την αποστολή των εισηγήσεων τρεις εργάσιμες ημέρες πριν, ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για σωστή και πλήρη ενημέρωση.

Επιπλέον, η Περιφερειακή Αρχή «μπαίνοντας» βιαστικά στην προεκλογική περίοδο προκάλεσε αναπάντεχα γεγονότα στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο. Η διαδικασία ξεκίνησε με χαιρετισμό συγγενούς περιφερειακού συμβούλου, όταν στο ΠΕ.ΣΥ. δεν έχουν δώσει το λόγο ακόμη και σε δημάρχους για επίμαχα θέματα. Στη συνέχεια είδαμε «εναγκαλισμό» του κ. Τατούλημε τον Δήμαρχο Κορίνθου (τον οποίο χαιρετίσαμε και χαρήκαμε) καθώς και υποσχέσεις για πολλά έργα, με τησοβαρή παράλειψη όμως να ζητήσουν συγνώμη από τον κ. Πνευματικό για όλα αυτά που του έχουν «ψάλει» παλαιότερα και πιο πρόσφατα στα συλλογικά όργανα της Περιφέρειας.

Προχειρότητα με τα Κέντρα Υγείας
Όμως και σε άλλα θέματα υπήρχε η οσμή των προεκλογικών υποσχέσεων, όπως η υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση σε υποδομές Υγείας (όπου μέχρι σήμερα ήταν σχεδόν ανύπαρκτη η Περιφέρεια). Εκτός από τις 6 γραπτές προτάσεις της εισήγησης για επισκευές ύψους 1.505.000 ευρώ σε αντίστοιχα Κέντρα Υγείας στην Περιφέρεια,πρόσθεσαν προφορικά άλλα 5 προϋπολογισμού 1.151.000 ευρώ αφήνοντας ανοιχτό το θέμα και άλλων εντάξεων!

Το ζήτημα της Υγείας είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και σοβαρό και κατά τη γνώμη μας είναι το πρώτο που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε επίπεδο κοινωνίας που τόσο πολύ έχει πληγεί. Γι’ αυτό το λόγο φαίνεται, και σωστά, ότι είναι επιλογή να αντιμετωπιστεί, σε αυτή τη φάση, σε επίπεδο κυβερνητικό. Χρειάζεται όλοι να «βάλουμε πλάτη» σε τέτοια θέματα, όμως για να είμαστε σοβαροί πρέπει να μείνουμε σε αυτά που θίγει η εισήγηση,στην οποία γίνεται λόγος για 6 Κέντρα Υγείας και όχι για 11 ή και περισσότερα. Η πρότασή μαςήταν να αποφασίσουμε κατ’ αρχάς γι’ αυτά που περιλαμβάνονταν στην εισήγηση και για τα άλλα να επανέλθει η Περιφέρεια με συγκεκριμένη σαφή πρόταση παρεμβάσεων όπου προτεραιότητα θα δίνεται στη στατική επάρκεια και στην ενεργειακή κάλυψη όλων αυτών των μονάδων.

Προγραμματικές συμβάσεις
Έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται εντατικά η υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων με Δήμους. Μόνο σε αυτή τη συνεδρίαση εγκρίθηκε η υπογραφή 11 συμβάσεων, από τις οποίες οι 9, προϋπολογισμού περίπου 1 εκ. ευρώ, αφορούν Δήμους της Αρκαδίας! Η θέση μας για τις κάθε είδους προγραμματικές συμβάσεις διαχρονικά είναι η εξής: Πρέπει να είναι σαφές το διαθέσιμο ποσό, με προτεραιότητα αυτό να καλύπτει θεσμικές και πραγματικές ανάγκες έργων υποδομών του Δημοσίου. Επειδή υπάρχουν μεγάλες ανάγκες παντού πρέπει να κληθούν ανοιχτά και χωρίς αποκλεισμούς οι Δήμοι και οι φορείς, να καταθέσουν τα αιτήματά τους και αφού εκτιμηθούν να ιεραρχηθούν με σταθερά διαφανή κριτήρια. Στη συνέχεια η όποια πρόταση της Διοίκησης της Περιφέρειας να εγκριθεί από τα συλλογικά όργανα.
Πιστεύουμε ότι βασικό κριτήριο για την ανταπόκριση σε προγραμματικές συμβάσεις είναι και οι υπηρεσιακές δυνατότητες της Περιφέρειας που έτσι κι αλλιώς είναι ελλιπείς. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται μεγαλύτερη σοβαρότητα στο θέμα των προγραμματικών συμβάσεων γιατί έχουμε ήδη διορθώσεις από ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Προγραμματικές με την «Πελοπόννησος Α.Ε.»
Με εντυπωσιακή ταχύτητα η Περιφέρεια προωθεί αυτήν την περίοδο αρκετές προγραμματικές συμβάσεις με την «Πελοπόννησος Α.Ε.». Ανεξάρτητα από τη σταθερή και δικαιολογημένη στάση μας απέναντι στην αδιαφανή λειτουργία της, θεωρούμε ότι σύμφωνα με τον νέο νόμο «Κλεισθένης 1» απαγορεύτηκαν τέτοιου είδους συμβάσεις μιας και οι αναπτυξιακές ανώνυμες εταιρείες ΟΤΑ δεν είναι φορείς του δημόσιου τομέα. Η Περιφερειακή Αρχή έχει μια άλλη προσέγγιση με την οποία δεν συμφωνούμε, γι’ αυτό,όπως ενημερώσαμε, θα προσφύγουμε στα αρμόδια όργανα.

Ταξί και Αεροδρόμιο Καλαμάτας
Μετά από μεγάλη καθυστέρηση και με δική μας παρέμβαση δόθηκε ομόφωνα η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη λειτουργία των προμισθωμένων ταξί στο Αεροδρόμιο Καλαμάτας, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των ιδιοκτητών ταξί. Η γνωμοδότηση του ΠΕ.ΣΥ. αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση αυτής της λειτουργίας από το αρμόδιο Υπουργείο.

8,5 εκ. ευρώ από την Κυβέρνηση
Με την αποδοχή χρηματοδότησης 8,5 εκ. ευρώ για έργα της Περιφέρειας από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης) επισημαίνουμε α) την αναγνώριση από την Περιφερειακή Αρχή ότι οι πόροι δίνονται από την Κυβέρνηση με την πρόταση που καταθέτει η ίδια η Περιφέρεια, χωρίς παρεμβολές και κάθε είδους πιέσεις, όπως γινόταν παλαιότερα, και με την προϋπόθεση πάντα ότι τηρούνται οι προβλεπόμενοι αντικειμενικοί όροι β) την ικανοποίησή μας για τη σωστή διάθεση των 3 εκ. ευρώ στον εθνικό δρόμο Ταϋγέτου, όπου πραγματικά υπάρχει μεγάλη ανάγκη για λόγους ασφάλειας, καλής πρόσβασης, ανάπτυξης και ανάδειξης αυτής της ευαίσθητης περιοχής γ) τη σύμφωνη γνώμη μας για τη διάθεση 1 εκ. ευρώ σε καλντερίμια σε όλους τους ορεινούς όγκους της Περιφέρειας Πελοποννήσου και δ) την επιφύλαξή μας για τη διάθεση 500.000 ευρώ για ανάγκες ιερού ναού.

Η παράταξη
«Πελοπόννησος Πρώτα»