Μία σπάνια παράσταση κρητικών χορών στο Τρενοτεχνείον

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Οι καταξιωμένοι χορευτές Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης γιορτάζουν τα 20 χρόνια δράσης της Χορευτικής τους Ομάδας παρουσιάζοντας μία σπάνια παράσταση κρητικών χορών στο Τρενοτεχνείον στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας.

Σάββατο 18 Αυγούστου 2018 , ώρα 21:30 

Η βραδιά θα ξεκινήσει με τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κυπαρισσίας ο οποίος θα παρουσιάσει χορούς του τόπου.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ :  « Όταν ακούω Κρήτη»

Είναι ένα θέαμα που συνδυάζει την κρητική παραδοσιακή μουσική και τον χορό .

Αντιμετωπίζει με κριτική διάθεση το φολκλόρ, και αναζητά με χιούμορ, σκεπτικισμό αλλά και αγάπη, τους λόγους που ακόμα και σήμερα κάποια στοιχεία της παράδοσης αυτής μας συγκινούν.

Η παράσταση αποτελεί σημείο αναφοράς για την προβολή και ανάδειξη πολλών άγνωστων πτυχών της κρητικής μουσικοχορευτικής παράδοσης, αφού περιέχει χορούς ολόκληρη την Κρήτη, από το Καστέλι Κισσάμου έως την κάτω Ζάκρο στην Ανατολική Κρήτη και εντυπωσιακούς χορευτικούς αυτοσχεδιασμούς.

Παρουσιάζονται 20 κρητικοί χοροί, από τους πλέον διαδεδομένους μέχρι τους πιο σπάνιους τοπικούς ή ξεχασμένους χορούς, οι οποίοι καλύπτουν γεωγραφικά ολόκληρη την Κρήτη.

Παρουσιάζονται κρητικά τραγούδια που έχουν αγαπηθεί από όλους τους Έλληνες. Όλοι μαζί (μουσικοί, χορευτές) συνιστούν έναν ποικιλόμορφο θίασο από ένα νησί που ξέρει να εκφράζει τα μεγαλύτερα συναισθήματά του μέσα από το τραγούδι και το χορό.

Η πρώτη παρουσίαση της παράστασης πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαρτίου 2005 στο ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ στην Αθήνα.

Επίσης παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία, στο Ανοιχτό Θέατρο Παπάγου στην Αθήνα στις 25 Ιουνίου 2005,στον Δήμο Αρχάνες στην Κρήτη στις 13 Αυγούστου 2005 ,στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου στα Χανιά στις 31 Αυγούστου 2005,στο  φεστιβάλ ΥΑΚΙΝΘΕΙΑ στα Ανώγεια Ρεθύμνης στις 23 Ιουλίου 2006 , στο Ηράκλειο στις 24 Ιουλίου 2006 ,υπό την αιγίδα της νομαρχίας Ηρακλείου, στο θέατρο RIALTO στην Κύπρο στις 21 Οκτωβρίου 2006 στα πλαίσια των χειμερινών παραστάσεων του θεάτρου και στα ΤΖΑΝΙΔΑΚΕΙΑ 2007  στις 11 Αυγούστου 2007 στο θέατρο Ερωφίλη στο κάστρο Φορτέτσα στο Ρέθυμνο.

Γενική είσοδος : 10 euro | Πληροφορίες : 6907097370

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :

Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης

Σκηνοθεσία – Έρευνα – Επιτόπια καταγραφή – Σύλληψη – Iδέα παράστασης

Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών Γιάννη & Γιώργου Μεγαλακάκη

Κρητικοί χοροί

Γρηγόρης Αλυσσανδράκης και οι συνεργάτες του

Μουσική 

Προβλεπόμενη ώρα διάρκεια παράστασης : 120 λεπτά.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, άτομα κάθονται

ΓΙΑΝΝΗΣ KAI ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΓΑΛΑΚΑΚΗΣ – ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ 

Κατάγοται από τον Αποκόρωνα Χανίων και από το Αρκάδι Ρεθύμνου.

Εδώ και 20 χρόνια πραγματοποιούν οι ίδιοι επιτόπιες καταγραφές και έρευνες, στα χωριά της Κρήτης. Συλλέγουν φωτογραφικό και σπάνιο οπτικοακοστικό υλικό με θέμα την χορευτική τέχνη και ιστορία της Κρήτης.

Το 1997 ο Γιάννης Μεγαλακάκης χορεύει στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο υπό την σκηνοθεσία του Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Το 1998 ιδρύουν την «Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών».

Το 2004 ο Γιάννης Μεγαλακάκης χορεύει στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, στο Ολυμπιακό Στάδιο (Ο.Α.Κ.Α.) υπό την σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Το 2006 κυκλοφορούν την έκδοση: «Όταν ακούω Κρήτη» με σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό για την μουσικοχορευτική παράδοση της Κρήτης.

Το 2011 κυκλοφορούν τη δεύτερη ερευνητική τους εργασία «Χορεύω αιώνες στην Κρήτη» την οποία παρουσιάζουν στο Ευγενίδειο ‘Ιδρυμα στην Αθήνα.

Ο Γιάννης Μεγαλακάκης έχει γράψει 2 βιβλία με θέμα την κρητική μαντινάδα .

Με την Χορευτική τους Ομάδα έχουν παρουσιάσει  πρωτότυπες παραστάσεις και παρουσιάσεις στο Νέο Μουσείο Μπενάκη , στο θέατρο Παλλάς , στο Θέατρο Βράχων , στο θέατρο Badminton , στο Ευγενίδειο Ίδρυμα , στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης , στο θέατρο Παπάγου , στο θέατρο Λυκαβηττού, στο θέατρο Δόρα Στράτου , στο Κέντρο Τεχνών Χαλανδρίου , στο θέατρο Rialto  στην Κύπρο  και αλλού συνεργαζόμενοι με τα μεγαλύτερα ονόματα της κρητικής μουσικής και έντεχνης ελληνικής μουσικής , όπως ο Ψαραντώνης , ο Βασίλης Σκουλάς , ο Λουδοβίκος των Ανωγείων ,ο Μανώλης Λιδάκης , η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Μιχάλης Τζουγανάκης και πολλούς άλλους.

Επίσης έχουν συνεργαστεί με τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή για τις ανάγκες της ταινίας «El Greco»  και με τον σκηνοθέτη  Θοδωρή Παπαδουλάκη για τις ανάγκες της τηλεοπτικής σειράς « Το Νησί».

Ο Γιάννης Μεγαλακάκης έχει πραγματοποιήσει πάνω από 200 σεμινάρια κρητικών χορών σε όλους τους νομούς της Ελλάδας και σε πολλές πόλεις της Ευρώπης , της Αμερικής, του Καναδά και της Αυστραλίας.