φύτεψε τζιτζίφια, ένα γιατρικό φρούτο με πολύ μέλλον!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αν ακούσεις τη λέξη Τζιτζιφιές, πάει ο νούς σου σε μια περιοχή της Αθήνας, κοντά στην Καλλιθέα. Λίγοι ξέρουν πως εκεί υπήρχαν πολλά δέντρα ‘τζιτζιφιές’, πριν τα ξεριζώσουν και ‘φυτέψουν’   πολυκατοικίες.

 Δυστυχώς το σπάνιο αυτό δέντρο κινδυνεύει να εξαφανιστεί, έχουν μείνει μόνο μερικές δεκάδες δέντρα σ’ όλη την Ελλάδα!!.  Λίγοι είναι οι τυχεροί που έχουν φάει στη ζωή τους έστω κι  ένα τζιτζίφι

Και είναι κρίμα , γιατί το δέντρο αυτό, εκτός από την ωραία γεύση του,  έχει και τρομερές  ι α τ ρ ι κ έ ς   ι δ ι ό τ η τ ε ς . Λέγεται: το δέντρο ιατρός, και ο καρπός του, τα τζιτζίφια: το γιατρικό φρούτο

προέλευση ,  ιδιότητες , καλλιέργεια ,  χρησιμότητα 

  • Στην Ελλάδα είχε έρθει από την εποχή του μεγαλέξανδρου, από την Ασία, ίσως από Κίνα, γι αυτό το λένε και κινέζικο χουρμά.
  • Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, φτάνουν έως και 8-10 μέτρα. Ρίχνουν τα φύλλα τους τον χειμώνα, τα κλαριά τους έχουν μικρά αγκαθάκια, δείγμα πως είναι ‘άγριο’ δέντρο. Ο καρπός του , όταν ωριμάσει τέλη Αυγούστου, γίνεται από πράσινος ‘καφέ’, σε μέγεθος κερασιού. Έχει πολύ σπάνια γεύση, κάτι ανάμεσα σε χουρμά και μήλο. Τρώγονται ωμά ή αποξηραμένα. Περιέχουν: βιταμίνες Α-Β2-C,τανίνες , ιχνοστοιχεία, ασβέστιο, σίδηρο. κ.α.
  • Αντέχει στα ξερά άνυδρα εδάφη, στο κρύο, και τη ζέστη. Ευδοκιμεί σε όλη την Ελλάδα. Ιδανική  καλλιέργεια σε μικρά άνυδρα νησιά, καθώς δεν θέλει  πότισμα!. Μηδέν κόστος καλλιέργειας, δεν θέλει κλάδεμα, ούτε λίπασμα, ούτε ράντισμα. Μαζεύεις τους καρπούς με τα χέρια, ή  από κάτω.

—– Μεταφυτεύεις τα κωλορίζια  ή φυτεύεις τα σπόρια στη γη.

  • ● ● Καρποί, φύλλα, και φλοιός: όλο το δέντρο είναι φαρμακευτικό!!

Βοηθάει στη σπλήνα, συκώτι, στομάχι. Ρυθμίζει την πίεση, διώχνει την ανορεξία, αναιμία, διάρροια, νευρικές διαταραχές, αυπνία, υπερκόπωση. Είναι αντισπασμωδικό, καρδιοτονωτικό, αντιβακτηριακό, αντιαλλεργικό, αντιοξειδωτικό, αντικαρκινικό, επουλωτικό στις πληγές, αντίδοτο σε πολλά δηλητήρια, βοηθάει στην αποτοξίνωση,   κλπ. κλπ. κλπ.

Προσοχή!!! Δεν είναι για χόρταση!  Τρώμε λίγα: 2-3-5 την ημέρα. Επειδή είναι ισχυρό φάρμακο, αλλά και για να φάνε κι άλλοι…

Μην πετάς τα κουκούτσια, φύτεψέ τα!!!! Όποιος κάνει οργανωμένη καλλιέργεια,   σε 5-10 χρόνια θα έχει μεγάλο εισόδημα.

    ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ 

υποσημειώσεις:

  1. –Τα τζιτζίφια είναι ιδανικά για να συνοδεύουν ‘ευγενή’ ποτά: ουίσκι, βότκα, κ.α. Μπορείς ,επίσης, να φτιάξεις με αυτά μαρμελάδα, τουρσί , και εξαίρετο τσίπουρο, αλλά είναι κρίμα να χαραμίζουμε ένα φάρμακο για τρόφιμο.
  2. –Στην περιοχή Κυπαρισσίας, υπάρχουν 3-4 τζιτζιφιές, κοντά στο Βουνάκι. Η μία απ’ αυτές βρίσκεται επί του δρόμου , και μπορεί ο καθένας να παίρνει τζιτζίφια για να φάει, και μετά να φυτέψει τα σπόρια. Ευχαριστούμε τους ιδιοκτήτες!