Οι μεσογειακοί κυκλώνες (video)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Έχουν πολλά κοινά με τους τροπικούς κυκλώνες, καθώς θυελλώδεις άνεμοι στροβιλίζονται γύρω από ένα «μάτι», συνοδευόμενοι από καταρρακτώδεις βροχές.

Όμως, σύμφωνα με το Ινστιτούτο της Γης του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, επειδή η Μεσόγειος δεν έχει μεγάλη έκταση ούτε πολύ ζεστά νερά, ο μεσογειακός κυκλώνας δεν αποκτά την ένταση ενός τροπικού κυκλώνα. Είναι έτσι αμφίβολο αν όντως το εν λόγω φαινόμενο στη Μεσόγειο πρέπει να θεωρηθεί κανονικός κυκλώνας.

Πότε «χτυπάνε» οι μεσογειακοί κυκλώνες

Οι μεσογειακοί κυκλώνες (με ή χωρίς εισαγωγικά) είναι πιθανότερο να σχηματισθούν το φθινόπωρο ή το χειμώνα πάνω από σχετικά θερμά ύδατα, σε συνδυασμό με τον ψυχρότερο αέρα από πάνω τους, ενώ οι τροπικοί κυκλώνες είναι πιο συνηθισμένοι κατά τους μήνες του καλοκαιριού. Ενώ στον Ατλαντικό ή στον Ειρηνικό Ωκεανό οι κυκλώνες προϋποθέτουν θερμοκρασίες θάλασσας περίπου 27 βαθμών Κελσίου, στη Μεσόγειο μπορούν να σχηματιστούν κυκλώνες ακόμη και με νερά με θερμοκρασία μόνο 14 βαθμών Κελσίου.

Οι Medicanes έχουν ένα ψυχρό πυρήνα και κινούνται πάντα από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Ξεκινούν σαν απλές καταιγίδες για να εξελιχθούν σε κάτι πολύ περισσότερο, μετατρέποντας θερμοδυναμικά τη θερμότητα και την υγρασία της Μεσογείου σε ενέργεια. Αναπτύσσεται έτσι ένα ισχυρό υποτροπικό σύστημα χαμηλών πιέσεων, με πυκνά νέφη να στροβιλίζονται γύρω από ένα «μάτι» καθαρό από νέφη, κάτι που θυμίζει πολύ έναν τροπικό κυκλώνα.

Δύο είναι οι συνηθέστερες περιοχές για τη δημιουργία μεσογειακού κυκλώνα: αφενός μια περιοχή στη δυτική Μεσόγειο μεταξύ της Ισπανίας, της Σαρδηνίας και της Κορσικής και, αφετέρου, στην ανατολική Μεσόγειο στο Ιόνιο, ιδίως στο νότιο. Είναι πιθανό ότι η μορφολογία των ακτογραμμών ανάμεσα στην «μπότα» της νότιας Ιταλίας και στη δυτική Ελλάδα ευνοεί την ανάπτυξη ανέμων που στροβιλίζονται αντίστροφα από τη φορά του ρολογιού, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα χαμηλό βαρομετρικό σύστημα.

Παρόλο που οι Medicanes αναμένεται να παραμείνουν σχετικά σπάνιοι, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κολούμπια θεωρούν ότι, καθώς θα αυξάνεται η επιφανειακή θερμοκρασία των υδάτων στη Μεσόγειο λόγω και της κλιματικής αλλαγής, στο μέλλον είναι πιθανό ότι το φαινόμενο -όταν συμβαίνει- θα είναι ισχυρότερο και θα μοιάζει ακόμη περισσότερο με κανονικό κυκλώνα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

MEDICANE "ZORBAS" ATTACK TO GRECEE – SEPT. 26, 2018

Special thanks to our partners @wxcharts.eu and Severe Weather Europe producing this south Mediterranean domain covering the development of an intense Medicane / Tropical-like cyclone in the Ionian sea on Friday. Could potentially develop into an strong CAT1 or even a CAT2 strength cyclone. ++ MEDICANE "ZORBAS" ATTACK TO GREΕCE ++RedΠροειδοποίηση επικίνδυνων καιρικών φαινομένωνΟπως σας είχαμε προειδοποιήση πρώτοι απο της 20 Σεπτεμβρίου ( εδώ https://www.facebook.com/cyclone.of.rhodes/videos/1976505129038650/?__xts__[0]=68.ARAEapZpsdzjPQ1hVVwhdjjdCNZVuygE7Y9SbYI13o6w4pMUBrnc5Voa5LvlEcPrZOlMFqP9sysxvcigFSw3_bl4rbUqS_JcCNmPJDJ-c6N9d92skEMYpAQbmgyWypn6KYmB3jS4beqDmd-XE9AHmFXn1JBsQRUFUaUajJtpLsYf0rNFRZowew&__tn__=-R ) υπήρχαν προοπτικές για την δημιουργία του πρώτου Μεσογειακού Κυκλώνα – Medicane για εφέτος πρός το τέλος του μήνα.Πράγματι αυτό θα συμβεί και περνάμε σε κόκκινο συναγερμό.Το κυκλωνικό σύστημα θα κινηθεί πρός την χώρα μας τα επόμενα 24ώρα και θα συνοδεύεται απο ανέμους που οι ταχύτητες τους θα πλησιάζουν τα 200χλμ.ωρα !!!Παράλληλα ισχυρές καταιγίδες θα σημειώνονται σε ακτίνα 200-300 χλμ γύρω απο αυτό!!!Δεν αποκλείεται να παρατηρηθεί και άνοδος της στάθμης τις θάλασσας κυρίως σε Κρήτη και Πελοπόννησο !!Να λαμβάνετε σοβαρά υπόψιν τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων και να παρακολουθείτε τα δελτία καιρού!Η πορεία του δεν είναι ακόμα προδιαγεγραμμένη (οσο αφορά αν θα περάσει λίγο ποιο βόρεια η νοτιότερα) ωστόσο στο συγκεκριμένο τρέξιμο όλα δείχνουν πως θα περάσει εκτός απο Κρήτη και Πελοπόννησο και απο Κυκλάδες και Αθήνα.Θα σας ενημερώνουμε με νέα βίντεο προσομοίωσης του Κυκλώνα ανα τακτά χρονικά διαστήματα.Map : wxcharts.euVideo analysis in Greek language : Cyclone Of Rhodes

Publiée par Cyclone Of Rhodes sur Mercredi 26 septembre 2018